Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajniczekkkk

Tabletki anty - czy skuteczne w tej sytuacji?

Polecane posty

Gość pytajniczekkkk

Otóż brałam trzy opakowania tabletek pod rząd bez przerwy 7-dniowej. Prz trzecim opakowaniu wzięłam tylko 14, bo jak ostatnio byłam u lekarza, to następnym razem kazał mi przyjść juz na badanie, bo nie przepisze mi recepty. Niedługo wyjeżdżam, więc musiałam skócić przyjmowanie trzeciego opakowania żeby zdążyć przed wyjazdem z tą wizytą u gin. Tabletki biorę od pół roku. Czy jeśli przyjęłam 56 tabletek zamiast tych 63, a teraz po tej 7-dniowej przerwie dokończyłabym te 7 tabletek z poprzedniego opakowania i zaczęła kolejne to byłabym zabezpieczona?

Gość pytajniczekkkk
up up

Gość A nie mogłaś
iść na badanie w trakcie brania tabletek? Nie rozumiem w czym był problem. I lepiej tak nie miaszać z tabletkami. Przekombinowałaś...

Gość pytajniczekkkk
kazała mi przyjść między 4 a 10 dniem cyklu, a ostatni okres miałam w lipcu, więc musiałam teraz skrócić przyjmowanie tabsów z trzeciego opakowania. Powinnam je śkończyć w ten pon. ale wtedy nie zdążyłabym z wizytą u gina.

bez sensu, strasznie namieszało się. Nie mogłas przy okzaji wyzity zapytac lekarza? Nie sadze by ktos tu mógł odpowiedziec Ci na pytanie jednoznacznie. Skoro zrobiłas taka dziwna przerwe to najrozsadniej jest chyba zaczekac az pojawi sie miesiaczka i pierwszego dnia krwawienia przyjac tabletke z nowego, całego opakowania- tak jakbys zaczynała branie pierwszego opakowania. W zadnym razie nie licz na tabletki. Zapomnienie tylko jednej moze spowodowac pojawienie sie owulacji, a w Twoim wypaku jest to tym bardziej prawdopodobne. Te cykle 21+7 nie sa ot tak sobie.

Gość no a dlaczego maja juz w ogole
nie dzialac??????przeciez jak sie zapomni tabletki lub obnizy skutecznosc antybiotykami, wymiotami , biegunka to trzeba przyjac 7 tabletek i przez ten czas sie dodatkowo zabezoieczac-bo 7 tab wystarczy na wstrzymanie owulacji i od 8 tab juz powinno byc ok. zawsze pisze ze pierwsze 7 tabletek jest najwazniejszych

Gość oj dziewczyno dziewczyno
nieżle namieszałaś w swoim systemie hormonalnym. A teraz zadajesz pytanie, jakbyśmy jasnowidzami były. Dlaczego nie robiłaś przerw? A co będzie, jak okaże się że tak namieszałaś, że normalny okres nie wiadomo kiedy się pojawi? Po co tak robicie? Przecież to nie są jakieś witaminki tylko HORMONY

No dokłądnie- to nie witaminki. Owszem, jak sie zapomni tabletki to przez 7 dni nalezy sie zabezpieczac, ale podczas robienia jakiejs dziwnej przerwy rozumiem na dłuzej niz 1 dzien po 14 tabletkach a potem jak sie zachce to wziac te 7 a potem dalej 21??? przeciez to jakas zabawa No ale coz- jak ktos ma ochote ryzykowac i sobie podniesc adrenaline to w sumie jego sprawa ;)

no w sumie racja bo nawet jak jest 7 dniowa przerwa to nie mozna przekroczyc tych 7 dni bez tabletki. sama nie wiem

Najlepiej poradzic sie lekarza. Albo \'zresetowac\' sie - ze zyje takiego zwrotu ;) i zaczac kolejne opakowanie od pierwszego dnia kolejnego okresu. Ciekawe tylko kiedy sie on pojawi po takich machlojkach, heh

wystraszylam sie bo ja mam taki problem w tamta sobote skonczylam 4opakowanie novynette(i w czasie tego opakowania mialam duzo biegunek co obnizylo pewnie ich skutecznosc) i zrobilam 7 dniowa przerwe normalnie i od dzis zaczynam kolejne opakowanie tylko ze Cilestu. i jestem odrazu zqabezpieczona>?czy przez to ze w tamtym opakowaniu obnizylam skutecznosc to teraz zabezpieczac sie dodatkowo przez pierwszy tydzien????

Oj tego to juz Ci nie powiem.. Dla pewnosci moze lepiej sie zabezpieczyc :)

bo w ulotce pisze ze w przejsciu z innych dwuskaldnikowych tab anty na cilest nalezy skonczyc opakowanie dotychczas branych tab i zaczac stosowac Cilest od 1 -7 dnia przerwy(ze mozna zrobic 7 dni przerwy ale nie trzeba) i ze od 1 tab bedzie sie zabezpieczonym a jak sie wezmie pozniej niz 7 dnia to przez tydzien dodatkowe zabezpieczenie.a ja nie biore pozniej tylko normalnie 8 dnia a z drugiej strony ta zmniejszona skutecznosc przy ostatnim opakowaniu novynette. kurcze chyba lepiej sie zabezpieczyc przez pierwsze 7 tab

Gość pytajniczekkkk
To było tak W lipcu miałam okres 21. Wzięłam opakowanie - 21 tabletek, potem nie robiłam przerwy, znowu wzięłam 21 tabletek, znowu nie robiłam przerwy i wzięłam 12 tabletek, bo inaczej nie zdążyłabym z tą wizytą u lekarza przed wyjazdem. tę dwunastą tabletkę wzięłam z tamtą sobotę o od niedzieli do dzisiaj zrobiłam 7-dniową przerwę. Okres dostałam w środę, więc wszystko ok. Nie mogłam spytać lekarki, bo po receptę chodzę do pielęgniarki. I jak sądzicie? Ok będzie?

Gość farmaceuta
witam. po przerwie 7-dniowej zazywaj tabletki przez 21 dni, potem zrob przerwe 7-dniowa i tak wkolo. Wszelkie zmiany przedyskutuj z lekarzem, bo w razie komplikacji to pretensje do siebie.