Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

słodka malinka

HIPNOZA

Polecane posty

Gość cast away
Zaliczam się do 5-10% mniejszości niepodatnej na hipnozę. Ale samo zjawisko bezdyskusyjnie jest realne. Niejeden lekarz z niej korzysta - nawet w Polsce.

Własnie czytam o hipnozie w internecie i już w dentystyce wykorzustuje sie ją z bardzo efektownym skutkiem, nie mowiac już o anastezjologii. Mnie interesuje jednak w jaki sposób osiagnac ten stan. Czytalam o technikach relaksacyjnych itp Jednak interesuje mnie jak wyczuc moment zahipnotyzowania, jakich slow, zwrotów uzywac do sugestii...

Gość cast away
Technik jest wiele - z grubsza jedna polega na fiksacji uwagi i wzroku/słuchu na czymś monotonnym (wahadło, wirująca spirala, regularne błyski światła, tykanie metronomu, głos bębna) a druga na sugestii słownej a nawet wchodzeniu w stan h. w zwykłej rozmowie (technika Ericksona). Autorzy piszący o hipnozie (wpisz w wyszukiwarkę nazwisko i słowo "hipnoza"): Augustynek, Gheorghiu, Chertok, Copelan, Peterson, Szulc, Hewitt, Figarska.

Juz od dzieciństwa..... Hipnoza jest częstym stanem świadomości w dzieciństwie- wychowanie dzieci w rodzinie odbywa się zawsze i mimowolnie w hipnozie [mówi się, że dzieci do 3 roku życia pozostają przez większą część rytmu dobowego w stanie transu- może być to wytłumaczenie dla wpływów środowiskowych z tego okresu na osobowość młodego człowieka]. Hipnoza bowiem jest w dzieciństwie przejściowym stanem świadomości, który dopiero w wieku szkolnym jest coraz bardziej usuwany przez dłuższe fazy stanu czuwania [dzieci oglądające telewizję lub grające w gry komputerowe, gdzie zaobserwować można silnie pogłębioną koncentrację uwagi przy równoczesnym zawężeniu pola spostrzegania]. Zgodnie z tym wszystkie wpływy wychowawcze zachodzące w tak młodym wieku docierają do najgłębszych warstw psychiki wywierając zwrotny wpływ na ciało. W tym właśnie czasie na nieukształtowaną osobowość nakładany jest wzorzec, którego forma w późniejszym okresie życia z trudem ulega zmianie. Cast away >>> tak, podstawy znam. Nazwisko Ericksona tez nie jest mi obce. Dziekuje za inne. Myslisz, ze laik (taki jak ja) moze wprowadzić kogos lub siebie w stan hipnozy? Dokładnie chodzi mi o rozwiazanie pewnego dreczacego problemu, sugestią.

Gość cast away
Nie mam pojęcia - po prostu trzeba spróbować... zależy to od podatności hipnotyzowanego oraz - jak się sądzi - pewnego rodzaju charyzmy prowadzącego hipnotyzowanie. H. rzadko jest bardzo głeboka - w większości to stany lekkie przypominające relaks. Nic na siłę. Tyle mogę powiedzieć.

Wiec ja moze opowiem co sie wydarzyło juz kilakrotnie. Chłopak lezac mi na kolanach zapadał w sen. Ja stale głaskalam go po głowie i w pewnym momencie zaczynalam mowic do niego. Słodkie miłe słowa. Czasem o cos pytałam. O dziwo odpowiadał sensownie. Nie były to dlugie odpowiedzi, a cos w stylu \"tak kochanie\" czy inne pare słów. Po przebudzeniu był zawszeniesamowicie spokojny i szczesliwy i mimo iz ten sen trwał ok poł godziny anieraz mniej zadzwiwiajaco wypoczęty. Co wazne. nie pamietał co mówił i ze w ogoloe coś mówił.

maluutka a czy znasz moze sposób w jaki mozna osiągnac choc cześciowe pogodzenie sie z przeszłościa, jakby zamknac stary rozdział i zaczac od nowa, ale juz w swaidomosci dobra i zaufania? Chodzi tu o problemy zwiazkowe naturalnie...

Nie wiem, może regresja, najczęściej spotykaliśmy się z bliskimi osobami w innych wcieleniach.

Gość FIFIFIFIFI
Mialam kilka razy seanse hipnotyczne ktore mialy mnie wyleczyc z nerwic i zaburzen odzywiania. niestety g*wno daly :O

Sama lepiej nic nie rób. Nie wiem , tak myślę, wiem że niektórzy się czego boją, jak mój znajomy, jego matka przed jego urodzeniem dwa razy poroniła i bała sie czy donosi, podczas hipnozy się dowiedział, jemu pomogło. Ja rozmawiam z o osoba która się zajmuje hipnozą od 15 –stu lat, jeśli chodzi o mnie to chciałam spróbować bardziej z ciekawości czy na mnie zadziała, bo nie mam żadnych problemów.

Gość bfbfhfdfh
Czy znacie osoby, którym hipnoza pomogła wyjść z różnych nerwic, np żołądka, jelit?

Gość bfbfhfdfh
Podnoszę.

Gość uppppppppppupppppppp