Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stefburczymucha

swędzenie skóry po kąpieli/prysznicu

Polecane posty

Gość stefburczymucha

Pomóżcie mi, czy ktoś miał taki problem. Zaraz po kąpieli lub prsznicu bardzo mnie swędzi skóra, nie mogę z tym wytrzymać, już mnie szlag trafia bo się muszę ciągle drapać, zmieniłem mydło, ręczniki, proszki do prania. Czy może coś jest w wodzie???

Gość umyj prysznic
pewnie grzybica i bez masci sie nie obejdzie :O

Gość hydra___ulik
wyczyść szlauf :D

Gość madziaaa99999
nie martw sie tez tak mam jak wyjde z wanny:) hjeszcze sie drapie i mam potem takie czerwone slady przez jakies 20 min :) ale to nie grzybica...najbardziej mnie swedzi nad piersiami pozdrawiam

Prawdopodobnie przesuszona skóra lub alergia na chemiczne środki czystości. Jak nie pomoże smarowanie oliwką lub balsamem nawilżajacym (najlepiej kup mleczko do smarowania dla dzieci - pewniejsze, bo mniej uczulające), to wtedy trzeba bedzie zmienić całą chemię w domu - szampony, proszki do prania, zele pod prysznic, mydła na dziecięce....

Gość 01gosia
myslę że to cos w wodzie, mój syn tak ma. Co ciekawe swędzi go okresowo, teraz od może miesiąca, przechodzi i znowu za jakiś czas wraca. Zmieniliśmy w domu chemię, do mycia używa żelu AA, a skóry suchej nie ma , zresztą używał eksperymentalnie oliwki dla dzieci, bez rezultatu. pozdrawiam

Gość stefburczymucha
dzięki wielkie!

Gość jesienna melancholia
nie wiem gdzie mieszkasz, ale to woda, normalne, najlepiej przeprowadzić się gdzieś, gdzie jest źródlana woda :), nie żartuję, kłopoty się nie skończa, dopóki nie zmienią źródła wody, która do nas dociera, wiem, bo męczę się z tym od lat. Wilokrotne rozmowy z alergologiem zawsze kończyły się rozłożeniem rąk - na wode nic się nie poradzi. W aptece jest praparat - Balneum do kąpieli p/świądowy i natłuszczający, są też mleczka SVR z serii Xerialine z mocznikiem i Topialyse dla skóry atopowej łagodzacy stany zapalne skóry alergicznej. No i najlepiej zażywać okresowo tabletki p/alergiczne, żeby skóra przestała trochę reagować. Odkąd pamietam swędzą mnie plecy, drapię się strasznie, no i własnie tak sobie radzę, jest lepiej, choć najlepsza byłaby miękka źródlana woda :)

Gość GoscMik
Na moje swędzenie pomogło pocenie w saunie podczerwonej (infrared). A ze nie chciało mi się za bardzo chodzić daleko do sauny, to kopiłem 2 grzejniki infrared na stojakach i jeden postawilem przed sobą, a drugi za sobą i tak nagrzewały mnie przez 40 min. Pot lał się strumieniami, temperatura w pomieszczeniu wynosiła tylko 30 st.C. Teraz nie mam już żadnego swędzenia , kapie się pod prysznicem, używam zwykłych płynów do kąpieli.

Gość gość
ja te tak mam, kiedy biore prysznic w Warszawie ( czasem tez w innych miejscowociach, ale w wiekszosci miejsc jest ok )- jest tam jakis skladnik w wodzie co mnie uczula. Ratuje sie wcieraniem w siebie duzej ilosci kojacego balsamu. Do twarzy uzywam mleczka. Nie kapie sie na noc tylko rano - wtedy skora szybciej sie regeneruje. Poniewaz mam tez uczulenie na ziemie i glinę, a czasem nawet na deszcz w niektórych regionach mysle ,ze to jakis skladnik zawarty tam i tez w wodzie.Moze tez jakis dodatek chemii do wody? Nie jest to kwestia mydla czy zelu bo jesli myje sie sama woda, jest tak samo. Nie jest to tez sprawa suchosci skóry, bo mam normalną ( zreszta zdecydowanie zdrową i ladna ) cerę. Dodam,ze jestem alergikiem pokarmowym, reaguje tylko ( ale bardzo silnie) na konserwanty w pozywienia, mozna mnie uzywac do wykrywania wszelkich polepszaczy i innej chemii:) natychmiast puchne i strasznie mnie swedzi.

Gość gość
Ja mialam tak samo poniewaz po prysznicu skora mnie swedziala i ciagle sie drapalam. Okazalo sie ze to swierzb. idz do lekarza bo tylk bedzie coraz gorzej. Na poczatku tez myslalm ze to plyny, mydlo ,proszki ale okazalo sie ze to swierzb. Mimo ze bardzo dbam o higiene.

Gość morte
Też tak mam.Biorę prysznic codziennie i do tego biegam. Nawet przed użyciem jakiekolwiek preparatu już wyskakują mi czerwone plamy(plecy,brzuch),gdy skóra jest już osuszona nadal plamy wstępują i widać krostki na nich.Wczoraj wróciłam z biegania,wiadomo byłam cała przepocona ,było gorzej niż po prysznicu.Wszędzie ,dosłownie wszędzie na plecach miałam krostki.Po około 20 minutach zniknęły. Sama nie wiem co to może być

Gość guipp
przeniescie sie na wątek,, swierzb"-nie żartuje

Gość gość
To nie świerzb, to atopia. Pot wzmaga dolegliwości. Szybki, krótki prysznic w chłodnej/ledwo ciepłej wodzie i zaraz potem nawilżanie/natłuszczanie złagodzi dolegliwości. Okresowo kiedy problem nasilony, niestety leki.

Gość Milo54
Wszyscy , którzy przeszli świerzb najpierw myśleli i przechodzili to co wy ,każdy , ale to każdy najpierw leczony był na alergię , atopowe zapalenie skóry it.p. Swędzenie po kąpieli to jeden z typowych objawów świerzbu.

Gość gość
Po prostu udaj sie do dermatologa

Gość gość
milo 54 wlasnie mialam napisac,ze swedzenie po kapieli jest glownym objawem swierzbu.

Gość gość
Spróbuj delikatnijszych środków do kąpieli, nawet tych przeznaczonych dla dzieci. Ja tez mam bardzo wrażliwą skórę i po kąpieli zawsze smaruje sie emulsja do ciała Latopic, która nawilża, natłuszcza i regeneruje naskórek, ważne gdy prysznic bierzesz częściej niż 1 dziennie, zmniejsza tez uczucie świądu skóry. Gdyby to był świerzb, to chyba powinna byc wysypka na skórze.

Gość zojapół
uporczywy świąd po kąpieli i szczeglnie wieczorem, był u mnie oznaką świerzbu właśnie

Gość gość
Znajdź forum gdzie uzyskasz pomoc .Wpisz w wyszukiwarce taki tekst: świerzb można pokonać i trafisz tam na odpowiednie forum

U mnie problemem jest swędząca skóra zimą i znalazłam chyba odpowiedź skąd się bierze - http://www.vichy.pl/blog/swedzi-cie-skora-%E2%80%93-to-jeden-z-problemow-skory-zima/vmag60706.aspx Poczytaj, bo może to podobny przypadek do Twojego. Zastanów się też, czy nie masz zbyt twardej albo mocno chlorowanej wody, to też powoduje swędzenie.

Gość Barta lezy
Co WY z tym swierzbem .Swierzb jest widoczny , A to tylko swedzenie po kapieli .MI sie wydaje ze te srodki do kapieli sa do d**y i trzeba kupowac lepsze organiczne .

Gość gość
nie lekceważcie świądu skóry po kąpieli, czy prysznicu; konieczna wizyta u dermatologa i domaganie się przeprowadzenia badań, przede wszystkim krwi, wątroby, hormonów - świąd może być sygnałem, że w organizmie dzieje się cos złego - w mojej rodzinie byl objawem nowotworu, który alergolog zlekceważył, sprawa skończyła się tragicznie - świąd był ostrzeżeniem przed białaczką; nie wpadajcie w panikę, ale też nie lekceważcie tego objawu, jest przyczyną czegoś, co dzieje się w organizmie, tym bardziej jeżeli nie pomagają środki niwelujące zapachy, czy inne dodatki; mogę Wam tylko polecić na świąd po kąpieli balsam Evree w bialym opakowaniu, zawiera alantoinę, która naprawdę szybko łagodzi swędzenie, dostępny w Rossmannie...

Gość gość
pomocy, ja chyba tez mam swierzb bo po kapieli i w nocy po prostu nie wytrzymuje tego swedzenia.. jak to lagodzic???

Gość gość
Zmień diete, odstaw kawe, alkohol, ogranicz do minimum kosmetyki , śr czyszczące, detergenty stosowane w łazience - powinno pomóc Nie truj się lekarstwamk po których swędzenie minie ale będziesz się borykała z innymi problemami bo leki zawsze dają niepożądane efekty uboczne, czesto groźniejsze dla zdrowia

Gość gość
ja na świerzb stosowałam preparat, ktory zaleciła mi Pani z apteki i efekty były

Gość gość
Jest takie forum na ,którym dowiesz się jak skutecznie wyleczyć świerzb Nie mogę wkleić linku ,bo uznaje mi za spam,ale wpisz jednym ciągiem ,bez tych ukośników : swierzb//moznapokonac// i tam wszystkiego się dowiesz

Gość gość
w leczeniu świerzba wazna jest regularnosc. trzeba prac posciel, ubrania reczniki niemal codziennie zeby zabijac pasozyta. no i oczyzwiscie stosowanie sie do porad lekarza

Gość gość
gościu chyba nie wiesz o czym mówisz,praniem ręczników i pościeli świerzba jeszcze nikt nie wyleczyła lekarze wiedzę o leczeniu świerzba mają tylko z ulotek leków