Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stefburczymucha

swędzenie skóry po kąpieli/prysznicu

Polecane posty

Gość ivona_wa
Trudno stwierdzić, jaka może być przyczyna świądu. Może alergia, może wysuszona skóra podatna na podrażnienia. Spróbuj dodawać do kąpieli zwykłej oliwki Johnson's: https://www.johnsonsbaby.com.pl/johnsons-baby-%C5%82agodna-oliwka I kąpiel w nie za gorącej wodzie. Można też natłuścić skórę po kąpieli, kiedy jest jeszcze mokra i delikatnie osuszyć ręcznikiem (nie trąc). Jak nie pomoże, to kierunek dermatolog :-)

Gość gość
a co najlepiej używać przy świerzbie? ja to skutecznie leczyć..

Gość gość
gosc wejdź na forum - swierzb mozna pokonac i tam sie wszystkiego dowiesz

Gość gość
o dzieki, sprawdze. szukam generalnie czegos sprawdzonego bez recepty bo dermatologa mam dopiero w nowym roku

Gość gość
Tam wyleczysz się bez recepty ,skutecznie i dużo taniej

Gość gość
a co można stosować bez recepty na świerzb? też szukam czegoś sprawdzonego

Jeśli was po prysznicu swędzi skóra ( i nie jest to świerzb stwierdzony ) to nie myjcie się w gorącej wodzie i zamiast kupować drogeryjne żele naszprycowane chemią itp. to kupujcie płyny do higieny intymnej z fajnym składem. Ja polecam Facelle, intim, płyn do higieny intymnej, jest tani (5,29, często na promocjach, dostępny tylko w rossmanie) ma super skład i można myć nim wszystko. Spróbujcie ci co was swędzi skóra po prysznicu :). Czytajcie składy bo wiele płynów do higieny intymnej ma okropne składy, płyny które na pierwszy rzut oka są niby takie super (ziaja, biały jeleń, laktacyd ), producenci manipulują jak mogą.

Gość gość
czy ktos stosowal na swierzb novoscabin? bez recepty

Gość gość
ja mam ten sam problem za kazdym razem po prysznicu jak sie klade spac to mnie strasznie skora swedzi... i dodatkowo mam jakas dziwna wysypke

Gość gość
u mnie tak objawy zapowiedzialy swierzb.. ja to radze szybko udac sie do lekarza, bo z tym to nie ma zartow, leczenie latwe nie jest

Gość gość
bardzo, ale bardzo łagodzi świąd po kąpieli farelka ustawiona w łazience na wysokości klatki piersiowej, ona się obraca, więc nagrzewa prawie, że większość ciała; po delikatnym wysuszeniu ogrzewajcie ciało, w międzyczasie nakładając balsam, ewentualnie emulsję do ciała - ten zabieg rawie zupełnie niweluje pieczenie, praktycznie ból po prysznicu, czy kąpieli - stosuję taki rytuał po każdym myciu, czy prysznicu - działa rewelacyjnie, koszmar się skończył; przy okazji - to nowa cywilizacyjna choroba, tzw.świąd wodny, poczytajcie w internecie pod takim hasłem, cierpi na nią mnóstwo ludzi, alergolodzy bezradni, proponuję także dietę antyhistaminową - też daje efekty...

Gość gość
Witam! Mam to samo to zależy jaka woda ,nie wszędzie mam to swędzenie skóry kiedy biorę prysznic.Dokładnie jak komentarz wyżej , osuszam skórę po kapieli farelka.10 minut i spokój.Swędzi mnie przeważnie na plecach ,rekach u góry tył ,klatka piersiowa.Po prostu trzeba osuszyć skórę.Pozdrawiam

Gość gość
To świerzb,typowe objawy

Gość gość
Jest takie forum na ,którym dowiesz się jak skutecznie wyleczyć świerzb Nie mogę wkleić linku ,bo uznaje mi za spam,ale wpisz jednym ciągiem ,bez tych ukośników : swierzb//moznapokonac// i tam wszystkiego się dowiesz

Gość gość
pieczenie i swędzenie skóry po prysznicu, kąpieli to ALERGIA - męczyłam się z tym problemem 3 lata, dermatolog i alergolog NFZ byli bezradni, internet wskazywał na świąd wodny, dopiero dokładnie przeprowadzone testy prywatnie u dobrego /niedrogiego/ alergologa zdecydowanie wskazały na alergię pokarmową, przede wszystkim uczulenie na nabiał, owoce, mięso, niektóre warzywa, nawet kawę; konieczne okazało się ograniczenie alergenów, odczulanie i powoli wracam do normalnego życia, bo byłam tak zmęczona tym schorzeniem, że żyć się nie chciało, nie wspominam o ubytku na wadze /to akurat mnie nie martwiło/, natomiast z czasem martwił ubytek sił; taka reakcja po kąpieli to odpowiedz skóry na alergię, pozdrawiam i polecam - leczcie się, organizm silniejszy lepiej sobie radzi, słabszy - cierpi...

Gość gość
niestety, bez widocznych zmian na skórze to alergia na wodę, jedna z najbardziej dokuczliwych alergii i nie pomogą żadne najdelikatniejsze mydła, środki piorące, balsamy - złagodzą jedynie objawy tego schorzenia; żeby się przekonać, że to alergia na wodę, a nie na chemię w niej zawartą, kupcie baniaczek wody destylowanej i się nią umyjcie, o ile problem nie ustąpi - nie oszukujcie się, jesteście uczuleni na wodę, współczuję...

Gość gość
ulgę po kąpieli, umyciu zdecydowanie przynosi soda czyszczona, tak soda oczyszczona, po latach męczarni nareszcie ulga, ale - zrezygnowałam z prysznica i zaczęłam się myć w misce z dodatkiem sody oczyszczonej /pół opakowania/, jest reakcja na wodę, lekki świąd, ale bardzo szybko przechodzi, nie ma porównania z tym co było przedtem - spróbujcie, naprawdę warto; ktoś napisał poprzednio, że także działa farelka - owszem działa, ale wysusza skórę, co przy tym schorzeniu nie jest wskazane...

Gość gość
W większości przypadków to wina wody ja ciepię na to samo, po kąpieli po kilku minutach zaczyna mnie swędzieć skóra, trwa to ok 20 min do godziny. Jak wyjeżdżam gdzieś w gości biorę kąpiel to tego nie mam. Stwierdziłem że Wałcz ma syfiastą wodę.

Gość gość
A ten co pisze o świerzbie niech się puknie w głowę i poczyta co to jest świerzb, z skąd się bierze i jakie są jego objawy.

Gość gość
wszystkim, którzy przechodzą męczarnię na skutek kontaktu skóry z wodą, polecam grupę Aquagenic Pruritus support group - to grupa wsparcia, do której należą chorzy ze na Aquagenic pruritus - gorąco polecam wejście na nią, przesyłają cenne rady chorzy z całego świata, a jest ich trochę, dla tych, którzy nie dołączą do niej, moge tylko polecić środek, który oni stosują, większość ze skutkiem pozytywnym - Beta Alaninę...

Gość MArij

ja też zaczęłam dodawać emolienty do kąpieli w wanie. Nie mogłam wytrzymać, kiedy skóra naprawdę mnie swędziała i kupiłam Eloderm. Widzę, że okres zimowy mocno przesusza moją skórę, dlatego zwiększyłam codzienną pielęgnację. 

Gość pa2008

Witajcie.

Jest lek na Nasz świąd!

Nie będę odnosić się do bzdur, którymi karmią nas dookoła (typu, że to alergia, ze sucha skóra, że świąd wodny, że świerzb itd), nie będę tez opisywac co czułam przez te wszystkie lata, bo już o tym pisałam i bez względu na to czy miałam 18 lat i ważyłam 56kg czy mam 35 i ważę 76 kg- objawy były takie same (szał po kąpieli i pod kołdrę) nie mam stwierdzonych żadnych chorób, na nic się nie leczyłam az do wrzesnia 2018r- wtedy wzięłam 500 mg metforminy (nie mam cukrzycy !) i zauważyłam ,że po porannym prysznicu poszłam zjeść sniadanie, później do pracy ...dopiero po wieczornej kąpieli poczułam ten specyficzny ni to świąd ni to szczypanie. Pytałam o to lekarza- niestety  jak wielu patrzyła wielkimi oczyma ze zdumienia i mówi, że przyczyn świądu są tysiące ale zwiększa dawkę do...2x 850mg.

SZOK. Świąd ustaje, skóra jaka była- taka jest z wyglądu ale nie piecze, swędzi ,szczypie po kąpieli (czy jakbyśmy tego nie określali). Metformax odstawiłam 15.02.2019r- do dziś bez objawów! Skóra się wyciszyła- zaczęłam normalnie żyć - i piszę to wszystko po to, żebyście wiedzieli , że jednak jest lek, który w naszym przypadku pomaga. Dla mnie to jest przełom, bo w końcu mogę gdzieś wyjechać (w gości) i normalnie się zachowywać, a jeszcze kilka miesięcy temu myślałam, że ten koszmar nigdy się nie skończy... Jesli komuś mogę w czymś jeszcze pomóc to piszcie pa2008 małpa wp.pl i przekazujcie tą nowinę dalej, żeby już inni nie męczyli się  tak jak my. Pozdrawiam 

Gość swędzenie skóry po kąpieli

https://wieczniemloda.com/swedzenie-skory-po-kapieli-przyczyny-14510

baaardzo pomocny artykuł ze sposobami na swędzenie skóry po kąpieli i spisem kosmetyków!!! mam nadzieję, że pomogłem :)

(wykluczamy wspomniany wyżej świerzb i stosowane leków)

Gość Gość

Miałem to samo, mam lekarstwo: szklanka letniej wody, do niej sok z citryny, łyżka miodu, szczypta soli. Wypijasz i po wszystkim, sprawdzone.

Gość Asia

Ja też mam bardzo wrażliwą skórę i nauczyłam się żeby nie eksperymentować z kosmetykami do pielęgnacji. Od dłuższego czasu wybieram tylko kosetyki z apteki, wtedy mam pewność, że nie podrażnią one mojej skóy. Od dłuższego czasu używam emulsji atoperal i u mnie się sprawdza, dobrze mnie nawilża ale nie ejst taka mega tłusta, do tego p niej nic mnie nie swędzi. Tylko ważne jest to, żeby smarować się jak najszybciej po kąpieli