Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ochotka

Kiedy przychodzi czas na małżeństwo?

Polecane posty

Gość Gdzie jest mój sztempel
Stwierdzam, Ryba, że jesteś zacofana a Twoje poglądy tchną głębokim Średniowieczem. My jednak, ludzie światli i nowocześni, widzimy dalej i szerzej, krzewiąc postęp na wszelkie możliwe sposoby. Czego0 skutki już zresztą widać. W takiej Belgii, 75% związków małżeńskich się rozpada. I co Ty na to, Ryba? I co na to Twój tradycjonalizm?

Nie, czasem wrzucę głupi komentarz, jak mi się coś skojarzy z \"ostatnich komentarzy\" :-D Dyskutować rzeczowo jeszcze mi się nie zdarzyło. PS. Podniosłam Ci wiadomo co. :-P

Skończysz, Ryba, na tzw. śmietniku historii.

Ja to jestem ta cała Reszta, Ryba. Mnie Pan Bóg odmówił wielkości. Nawet ukraść porządnie nie potrafię.

Za to sztempel zgubić, a jakże! I okulary! I różne inne drobnostki, choć, Ryba, mimo postępującego stetryczenia, do tej pory nie pobiłem mojego własnego wyczynu, kiedy to przed laty, w centrum mojego rodzinnego Alensztata, zgubiłem własny samochód. Tak było!

Gość bziki
zgadzam sie z rybk. Nie przed 30 bo wtedy młodziez nie ma studiów, pracy, mieszkania urządzonego.

Moje 165 cm wzrostu i 50kg żywej wagi też trudno do wielkości zaliczyć... :-P A po 30stce też można nie mieć urządzonego mieszkania. :-0 To zresztą nie ma tu nic do rzeczy. Moja siostra wychodziła za mąż w wieku lat 24 (mąż 27) - każde z nich wcześniej mieszkało z własnymi rodzicami, a zaraz po ślubie wprowadzili się do kupionego (na kredyt) i pięknie wyremontowanego mieszkania. Niestety, okazało się, że samo mieszkanie, nawet luksusowo urządzone, to nie wszystko, gdy tak naprawdę nie potrafi się samodzielnie egzystować. Cierpię jak patrzę na ich problemy... I moją siostrę, która czasem z zadziwiającą lekkością niby to w żartach mówi, że przecież zawsze można znaleźć inny model... :-0

Gość 18 lat za rok slub

Rybko. Rozumiem Twoje podejście, ponieważ masz w rodzinie sytuację, która sugeruje, że ślub mając dwadzieściaparę lat to zbyt wcześnie. Jednak, nie da się porównać jakby się sprawy miały, gdyby pobtali się po 30-tce. Być może byłoby podobnie?? Może są średnio dobrani, może nie potrafią wypracowywać kompromisów?? Wydaje mi się, że są ludzie, dla których wiek kilku lat po dwudziestce jest optymalny, a są i tacy, którzy dobiegają czterdziestki, a nie są zdolni stworzyć rodziny... Wszystkiego dobrego życzę.

Dlatego gdzieś powyżej napisałam, że tak naprawdę nie ma jakiegoś arbitralnie określonego wieku metrykalnego. Chodzi o dojrzałość. Którą można osiągnąć w wieku lat 20, a można i nie osiągnąć w wieku lat 50. ;-)

Gość Sztempla nadal nie ma
Oczywiście, że można, Ryba. Ja miałem kiedyś znajomych, którzy mieszkali w pięcioosobową rodzinę w niewielkim, pojedyńczym pokoju, czego nie mogłem pojąć. No cóż, co kto lubi. Ty się uparłaś zamieszkiwać w stolcowym mieście, tyrając w pocie czoła na dom dla Twoich szefów i właścicieli firmy, zamiast zarabiać stosowne kapitały na Twój własny dom.

Owszem, Ryba, ludzie się schodzą ze sobą a potem tylko robią sobie problemy, zamiast popracować nad tym, żeby wspólne życie upływało jak najskładniej. Przypuszczam, że Twoja siostra była w szwagierku mocno zakochana i on w niej również. Czyli, że podejmowali życiową decyzję będąc w głębokim amoku. No i teraz mają.

Ja też mam w rodzinie taką sytuację, gdyz moja siostra sie właśnie rozwodzi ( 22lata, ślub rok temu po 7 latach znajomości ) i mimo to wierze że mi się uda. Przynajmniej będę wszystko robiła w tym kierunku

Życzymy powodzenia, ochotka. Tylko zanim się wydasz za mąż, przyjżyj się dokładniej narzeczonemu a nie na odwrotnie.

Dzięki. Mojemu facetowi to się juz bardzo dobrze przyjrzałam przez kilka lat. Ma wady jak każdy człowiek, ale ma też super zalety. Wiadomo , że księcia na białym rumaku nie dostanę. Poza tym staram się myśleć ozumem a nie tylko sercem, więc mam nadzieję, że mi się kiedyś w małżeństwie ułoży. Zdaje sobie sprawę, że małżeństwo to nie tylko przyjemności, ale i również ( a w zasadzie przede wszystkim ) obowiązki i kłopot, które mam nadzieję, że w dwójkę będzie raźniej przejść.

Gość martusia0020
ja juz bym chciała mam 28 lat