Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

przenoszę

Czy świadek do ślubu konkordatowego musi byc pełnoletni?

Polecane posty

Czy świadek do ślubu konkordatowego musi byc pełnoletni? [03.10] 09:14 zagubionaaaa to dla mnie bardzo wazne. czy jesli swiadek jest niepelnoletni to ślub od strony cywilnej jmoze byc nie wazny? nie moge sie dodzwonic do USC prosze o pomoc!!

Gość musi musi
tak, musi byc

Gość zagubionaaaa
ksiadz twierdzi ze nie musi i nie chce nam zmienic swiadka wpisal dziewczyne ktora ma 17 lat bo tak ustalilismy na poczatku... pytalam ksiedza kilka razy i za kazdym razem twierdzil ze nie musi. wypełnil juz papiery z usc nie wiem co teraz zrobić!!!!

Gość może ksiądz uważa
że skoro Bóg jest świadkiem, to wystarczy. A świadkowie tu i teraz mogą nawet 5 lat mieć :-) Dla kościoła to i para młoda może nie być pełnoletnia przecież. Natomiast dla urzędu musi mieć na to zgodę sądu. Czemu wcześniej nie pomyśleliście, tylko wybraliście sobie dziecko za świadka? W kościele papiery są nie podpisane przecież jeszcze, więc zmień szybko osobę. Co najwyżej ksiądz się wścieknie, że za szybko wypisał

Gość zagubionaaaa
nie rozumiecie!!! pytalam ksiedza przed wtborem swiadka czy osoba niepelnoletnia moze byc swiadkiem i czy to bedzie tolerowane przez prawo nasze polskie cywilne a nie kanoniczne a on powiedział ze tak oczywiscie!!!! odrazu wypelnił dokumenty z usc - nie ma kopi tych dokumentów to sa 3 wersje oryginałów i nie da sie tego teraz zmienic ani wymazac korektorem!!! w usc w krakowie cipy nie odbieraja telefonu dzwonie caly czas od 8!!! ale jasne piz... wolaly isc na kawke niz siedziec w robocie przeciez pensje ładna dostaja to co beda pracować!!! ślub mam w sobote. ksiadz jest przygłupi i zepsul dokumenty! nie wiem co mam teraz robic!!! a te kur... nie odbieraja... przepraszam ze tak brzydko ale sie strasznie zdenerwowalam. niektorzy ludzie sa tak niekompetetni ze to az razi!!!! :(

nie przejmuj sie, to nie jest problem :) moja kolezanka jak miala 17 lat byla swiadkową na konkordatowym i nic sie nie stalo :) slub tamtych wazny. Nie ma problemu

Gość może ksiądz uważa
uspokuj się - może urząd dziś od 10.00 czynny? A może się tam przejedź po prostu i spytaj u "źródła"

Gość zagubionaaaa
urzad czynny od 8. wreszcie sie laskawie dodzwoniłam pani z urzedu mi zaproponowała zeby poszła do ksiedza z mama i tata i ze ma to zmienic a rodzice dobrze na niego wplyna!!! poprostu brak mi slów. ide dzis do tego ksiedza i chyba bede nieprzyjemna!!! i obejdzie sie bez mamy i taty!