Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Forest

Pytanie

Polecane posty

Gość Forest

Witam! Dzis znalazlam Wasze forum. Ja mam taka sytuacje. Moj maz jest w Anglii od 2 miesiecy. Ja mam zamiar do niego dojechac, ale koncze tutaj studia i pracuje. Nasz teoretyczny plan byl taki: zajde w ciaze tutaj, urodze (jeszcze nie wiem gdzie), pojde na macierzyski w Polsce, ale przyjade do Anglii. Wiec przez te 4 m-ce bede dostawac wyplate normalnie z racji macierzynskiego.Potem na wychowaczym tez zostane w Anglii. No i wlasnie, tu pojawia sie problem - czy jesli przez te 4 miecace bede dostawla kase z Polski, to moge sie starac o dodatki w Anglii? Czy moze lepiej w Polsce sie zwolnic z pracy? Jedna z Was napisala, ze ma powyzje 400 funtow m-cznie z dodatkow, tylko maz pracuje. A mozna wiedziec przy jakis zarobkach sie dostaje taka kase z dodatkow i jakie to dodatki? Pozdrawiam Alina

jestes juz w ciazy czy przed ?....moge sie mylic ale obilo mi sie kiedys o uszy ze aby dostawac pieniazki w anglii (na jakies zasilki czy cos...-nie pamietam dokladnie)to trzeba pracowac w Anglii min. 12 miesiecy.upewnij sie czy sie nie myle.

Gość bleeee
Niewiem dokladnie jak to jest, ale mam dwie siostry w Anglii ( obje maj po dwojce dzieci w wieku szkolnym, maja prace ) nie pamietam dokladnie ale po 3 miesiacach juz mozna zlozyc podanie o rodzinne, ktor nalezy sie do 15 roku zycia. Jedna z moich kolezanek urodzila w styczniu tego roku i z tego co mowila otrzymala kase na babelki... Niewiem czy jest sens zebys tu dostawala marne grosze?? masz meza w Anglii niech sie dowie.. Inna znajoma wyjechala do Irlandii i tam urodzila tez dostala kase na dziecko:) ( o ile wiem tylko maz pracuje)

Gość Forest
Jeszcze nie jestem w ciazy... 12 miesiecy, to sie zgadza. Ale moj maz tyle bedzie wtedy pracowal, wiec on moze wziac chyba to na siebie. Mam nadzieje ?:)

Witaj Forest!!! Mieszkamy w Anglii, mąż jest tu od stycznia 2005, a ja dojechałam z dziećmi w lipcu tego roku. Jeśli Twój mąż ma legalną pracę, home office i insurance to należą wam się zasiłki na dziecko. Wypłacane jest też \" becikowe\". Nawet mozna otrzymac kasę za zawód \"gospodyni domowa\" jeśli wychowujesz małe dziecko i to się liczy do stażu pracy. Podaję Ci linka do fajnej stronki: http://www.networkpl.com/download/Jak_zyc_i_pracowac_w_Wielkiej_Brytanii.pdf

Gość Forest
Dzieki Alice - cos mi komp szwankuje, ale zajrze tam. Ale ja moge byc housewife skoro nie pracowalam w Anglii i pewnie nie bede pracowac skoro bede wychowywac dziecko. A na jakie stawki mozna liczyc? Alina

Gość Forest
Z tego co zrozumialam to sa az 3 rodzaje dodatkow: - working tax credit - child benefit - child tax credit. A mozna dostac je wsztystkie jednoczesnie?

Gość Forest
Z tego co zrozumialam to sa az 3 rodzaje dodatkow: - working tax credit - child benefit - child tax credit. A mozna dostac je wsztystkie jednoczesnie?

Gość ooooooooooooooooo
Tak mozna dostac wszystkie 3 jednoczesnie, child benefit to 17,45 tyg na pierwsze dziecko na kazde nastepne 11. Tax credity sa zalezne od dochodu..

witam i zapraszam do topiku-Opieka socjalna matek z dziecmi w Anglii.. tam uzyskacie wszelkie informacje na temat benefitów.pozdrawiam.