Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MaLiNaaaaaa

ANTYKONCEPCYJNA NOWICJUSZKA POMÓŻCIE

Polecane posty

Gość MaLiNaaaaaa

Mam ptanie może ktoś mi pomoże.Najprawdopodobniej jutro dostanę okres i chcialam po raz pierwszy zaczac brac tabltki.Sęk w tym ze moj chłopak wraca 30 pazdziernika i zapewne będzie chciał się kochać- a ja będę w trakcie tj 7 -dmio dniowej przerwy czyli nici z seksu... i to mi się nie widzi.Nie wiecie czy tabletki muszę zaczac brac dokładnie w pierwszy dzien miesiączki?i czy biorą je 3 tygodnie dadza mi one gwarancję ze nie zajdę w ciąże.Z góy dzięki za odpowiedz.

Gość gfdgfdg
Możesz zacząć brać od 5 dnia miesiączkui ale wtedy przez pierwsze 7 dni musisz sie dodatkowo zabezpieczać ale jak piszesz to twojego chlopaka nie będzie więc o.k i jesteś zabezpieczona już jak przyjedzie twój chłopak a także w czasie 7 dniowej przerwy

Gość MaLiNaaaaaa
Dzięki za odpowiedz,ale powiem szczerze ze martwi mnie to ze wszedzie jest napisane ze trzeba je zaczac brac w 1 dniu okresu :( na ewno mogę zacząć brać je np w 3 lub 4 dniu miesiczki?

Jesli tak bardzo sie obawiasz i jesli później masz się czuć niepewnie to moze lepiej zaczekaj z seksem do kolejnego opakowania, po przerwie 7 dniowej. Te kilka dni nie zbawi chyba twojego chłopaka??

Gość gfdgfdg
nie od 3, 4 tylko i wyłącznie od 5

Gość MaLiNaaaaaa
Strasznie to zabrzmi ale zbawi...bo on pracuje za granica i przyjezdza tylko na 8 dni,a ja mam dość prezerwatyw.Czuję się niekomfortowo.Nie wiem czy dobrze robię ,ale wydaje mi się że to najpewnijsza metoda chociazby na te kolka dni... Dlaczego w 5 dniu?

Gość 24 LATA
To beedzie pierwsze Twoje opkaowanie??? Oj ja bym nie ryzykowała. Podczas pierwszego opakowania organizm sie przyzwyczaja do hormonów. Ja bałabym sie wpdaki

Gość MaLiNaaaaaa
tak pierwsze.No to klops chyba dam sobie spokój...:(

Gość MaLiNaaaaaa
Po którym opakowaniu mozna miec te 99% pewności?

no jasne przyzwyczaja ;) heh, niezłe teorie. Tabletki działają od pierwszej dobrze przyjętej tabletki. Ok, organizm moze sie ciut przyzywczaja- ale to raczej do skutków ubocznych tabletek. Same hormony chronią Cie w tych 98, 8 % jesli sa własciwie przyjmowane. W trakcie 7 dniowej przewry tez jestes zabezpieczona, wiec jesli nie przrszkadza wam krwaiwnienie z odstawienia to mozecie sie wtedy kochac. A jesli nie to tak jak ktos tu radził- 5 dnia. jesli nadal masz watpliwosci to skontaktuj sie z lekarzem.

Gość compa
Wez normalnie tak jak sie powinno tj pierwszego dnia miesiaczki ale nie musisz robic przerwy siedmiodniowej tylko brac nastepne opakowanie i jak chlopak wyjedzie zrob sobie wtedy przerwe na 7 dni.Ja tak robilam jak jechalam na wesele do kolezanki.

Po PIERWSZEJ dobrze przyjetej tabletce masz 98,8 % pewnosc !! jejuu.. czytanie ulotki pomaga :) a nie słuchanie dziwnych teorii na kafe Dobrze przyjeta to pierwszego dnia krwawienia. jesli przyjmujesz 5 to przez kolejne 7 dni niezbedne jest zabezpieczenie- ale o tym juz ktos tu napisał

Gość MaLiNaaaaaa
Natte dzięki za odpowiedź :] no to czuję się pocieszona:] ,ale dlaczego akurat 5 dzień? w takim razie taletki i chyba prezerwatywa będzie dodatkowo dla większego bezpieczeństwa,wtedy już będę czuć się pewnie.

Nie wiem czemu akurat 5 dzien. Tak to jakieś mądre głowy wymyśliły :) Moze daletgo, ze srednio okres kobiety ma trwac te 5 dni. Ale mówię- jesli chcesz się upewnic ze dobrze robisz- zadzwon do swojego ginekologa i wypytaj. Od tego są lekarze :)

Gość MaLiNaaaaaa
Ok dzięki .Mam jeszcze ostatnie pytanie:] Jeśli wezmę 1 dnia okresu czyli tak jak się zaleca i po 21 dniach zrobię tą przerwę to wtedy tez jestem zabezpieczona?

Tak ! Jesli tylko tabletki bedziesz własciwie przyjmowac- czyli nie zapominac o zadnej, nie bedziesz miała wymiotów ani biegunek tuz po przyjeciu tabletki, oraz nie bedziesz przyjmowac antybiotyków- czyli wszytsko o czym piszą w ulotce Twoich tabletek. Własciwie przyjjmowane tabletki chronia Cie w ciagu 7 dni przerwy. Krwawnienie z odstawnienia dostaniesz zapewne 2, 3 lub 4 dnia przerwy wiec jesli przyjazd Twojego chłopaka przypada na pierwsze dni przery to bardzo prawdopodobne jest, ze nie bedziesz miała wtedy jeszcze krwawienia.

Gość MaLiNaaaaaa
Chyba jednak zacznę brać tego 5 dnia...:/ po dwóch tygodniach zażywania mam nadzieję ze nic złego się nie wydarzy...

I wtedy oczywiscie nie musisz \'mieszac\' z przyjmowaniem pierwszej tabletki ;)

Gość MaLiNaaaaaa
To super!czyli coś jednak z tego będzie.Dzięki wielkie

Gość MaLiNaaaaaa
Dobra ,biorę 1 dnia jeśli tak sprawa wygląda .Jeszcze raz dzięki

tak, będziesz zabezpieczona. przez całe 21 dni brania tabletek i kolejne 7 dni przerwy też. i prezerwatywy są zupełnie zbędne... ja tez brałam teraz pierwsze opakowanie tabletek, właśnie mam 7dniową przerwę i nie używam zadnego dodatkowego zabezpieczenia.. i w czasie tej przerwy tez kocham się ze swoim facetem. najlepiej jak pójdziesz do ginekologa po te tabletki i wtedy z nim pogadasz, on Ci wszystko wyjaśni i nie będziesz miała wątpliwości :)

Gość przerwa w braniu tabletek
hej to moze mi tez pomozecie chce zrobic przerwe w braniu tabletek w ta sobote byl moj pierwszy dzien przerwy i nie chce zaczynac kolejnego opakowania Ale mam obawy bo wlasnie w sob tzn pierwszy dzien 7dniowej przerwy wspolzylismy jak nie zaczne brac po przerwie tab czy jest jakies ryzyko ciazy Bylam dzis u ginekologa ale nie mogl mnie przyjac ale polozna(pielegniarka w rejestracji) powiedziala ze nic nie szkodzi ze wspolzylismy tego pierwszego dnia i ze moge spokojnie nie zaczynac kolejnego opakowania ale slyszalam opinie ze jak sie chce odstawic tabletkik\ to nie powinno sie kochac w tej 7 dniowej przerwie juz sama nie wiem ale chyba pielegniarka tez sie zna co ??

Plemniki nie przezyją w Tobie 7 dni ! A z czego jeszcze kilka dni krwawnienia :D Niezle by sie chłopaki musiały trzymac Ciebie, hehehheeh Nie pomyslałas o tym? Skoro normalnie byłas zabezpieczona w ciagu 7 dni, to teraz tez byłas i bedziesz. 8 dnia nie wezmiesz tabletki i wtedy dopiero spadnie ochorna. Ale jesli wyobrazasz sobie ze plemniki sprzed tych 8 dni wciaz gdzies tam beda czaic się na Twoją komórkę jajową, to jestes w błedzie :) Wiec spokojnie- mozesz odstawic tabletki

Gość przerwa w braniu tabletek
lepiej sie zapytac :) rozumiesz za duzo do stracenia nie mozna sobie pozwolic na bledy :) dzieki

Gość echhh..
za duzo do stracenia. tak, no własnie to jest przerazające- skoro ciąża byłaby tak ogromnym problemem, taką tragedią to chyba to nie jest czas na seks. Moze jednak warto zaczekac. Nawet biorac tabletki, istnieje szansa, ze pojawi sie malenstwo. Wiec jesli ono by było taką tragedią- to chyba jeszcze nie pora na ten etap związku.

Gość MaLiNaaaaaa
A jeszcze mam jedno pytanie-jak wezmę 1 dnia miesiączki to od którego dnia brania tabletek mam pewnośc ze w ciążę nie zajdę?