Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebujaca_pomocyyy

logika-zagadka. bardzo prosze o pomoc

Polecane posty

kochani studiuje administrację,i mam na tym kierunku logike :-/ której nie bardzo rozumiem,moze znacie jakieś książki ,które mi pomogą w zrozumieniu tego??? mam zadana zagadke do domku,mam nadzieje,ze ktoś pomoze mi ja rozwiazać . otóz : sa 3 kapelusze czarne i 2 białe Jest 3 mężczyzn Abacki Babacki Cabacki,którzy staja stają gęsiego. ktoś im zakłada kapelusze. Abacki widzi kapelusz Babackiego,Babacki widzi kapelusz Cabackiego a Cabacki nie widzi żadnego z kapeluszy. i ktoś zadaje im pytanie czy wiedzą jakie mają kapelusze na woich głowach? Abacki odpowiada,ze nie wie Babacki tez odpowiada,ze nie wie Cabacki odpowiada,ze wie jaki ma kapelusz. i teraz pytanie jaki ma kolor jego kapelusz i skąd on to wie???

\"stają gęsiego\" Gęsiwo dało Cabackiemu umiejętność postrzegania pozazmysłowego :classic_cool:

hmmmm.... nie rozumiem,mzesz wytłumaczyć :-)

Gość ojeny........
bo napisalas staja gesiego a nie stoja...

:-(

Gość ghf
to tych kapeluszy w sumie jest 5?

tak kapeluszy jest 5 .

Gość mam pomysła
:-) Wyślij do mnie wiadomość na GG na 927191 to pogadamy.

Gość ghf
taki numer gg kiedys mnie zgadywał i chciał przesłac mi wirusa

a nie mozemy rozwiazac tej zagadki tutaj na tym topiku??

Gość mam pomysła
Jaaaaasne :-O

Gość mam pomysła
Mam tylko pomysł - nie do końca wiem jak to rozwiązać, ale myślę, że razem byśmy coś wymyślili. Mogę Ci podsunąć sposób rozwiązania, ale skoro nie chcesz, to nie!

stoja oni w rzedzie A na koncu (widzi kapelusze B i C), dalej B (widzi kapelusz C, ale nie widzi kapelusza A, bo A stoi za nim) i na poczatku stoi C ( nie widzi zadnego kapelusza bo inni stoja za nim) A mowi, ze nie wie, jaki ma kapelusz czyli ci przed nim moga miec albo 2 czarne albo czarny i bialy (gdyby mieli obaj biale, to A wiedziałby ze ma czarny bo biale sa tylko 2)

Chyba coś namieszałaś w opisie. Skoro stoją gęsiego, to Abacki widzi kapelusz Babackiego i Cabackiego. W tej sytuacji Abacki widzi przed sobą dwa czarne kapelusze lub jeden biały i jeden czarny; gdyby widział dwa białe, to wiedziałby że sam ma czarny. Babacki wie zatem (na podstawie odpowiedzi A.) że ma na głowie kapelusz biały lub czarny. Jeśli Cabacki miałby biały, to wtedy B. wiedziałby, że on sam ma czarny (bo Abacki nie może widzieć dwóch białych kapeluszy). Jeśli zaś B. odpowiada \"nie wiem\", to znaczy, że Cabacki ma czarny kapelusz. Cabacki przeprowadza powyższy wywud i dzięki temu wie, że ma na łbie czarny kapelusz. Jeśli - tak jak napisałaś - każdy widzi tylko jeden kapelusz kturegoś z koleguw to zadanie nie ma rozwiązania. - tak mi się wydaje.

skoro B nie wie jaki ma kapelusz, to oznacza, ze C nie moze miec bialego - gdyby C mial bialy to po odpowiedzi A Babacki by wiedzial jaki ma

no tak gdyby A i B mieli czrne,to wtedy było by jasne,ale oni nie wiedza tego ??

nic nie namieszałam w opisie tak podała nam pani profesor ??

O ja pierdzielę.... kobieto, rzuć te studia. To że sama nie potrafiłaś rozwiązać to jeszcze puł biedy, ale skoro nawet nie potrafisz zrozumieć rozwiązania kture ktoś ci napisał... :classic_cool:

Gość toltek
naszka ma rację, powiedzcie mi , jak klikacie te piękne buzie, łapki i nne rysunki. Nie mam tego w zakładce i nie wiem,co kliknąć

A muwią że myślenie nie boli... Może pani profesor chodziło o to, żeby studenty doszły do tego, że to zadanie w takiej formie jest nierozwiązywalne? Pozdrawiam przyszłych magistruw i emigruję na Antarktydę :O

kurcze.... chyba wybrałam zły kierunek :-/

Nie przejmuj się - nie ty jedna... Zawsze pozostaje ci kariera polityka; możesz np. zostać ministrem edukacji narodowej :-)

Gość toltek
dlaczego ignorujecie moje pytanko?

Gość toltek
ok zapytam kogos innego

Gość toltek
dzięki naszka. O to mi chodziło papatki

-----------------> toltek jestes jeszcze? PS> to nie ignorowanie twojego pytania tylko nie pamietalam gdzie to bylo i musialam znalezc :-) ale ty niecierpliwy jestes :p

Gość lo ta guwnoza ma racje