Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chyba ktoś ściemnia

Ciekawa jestem jak liczą inflację w naszym kraju????

Polecane posty

Gość Chyba ktoś ściemnia

Np. cena mieszkań w kraju w ciągu 2-3 lat wzrosła ok. 100%, a średnia inflacja wynosi ok.2% rocznie???

Gość a ty wiesz dziecko drogie
co to inflacja? coś wątpię..

Gość Chyba ktoś ściemnia
Ja wiem co to jest inflacja - wzrost poziomu cen (średni). A Ty?

Gość ksiondz stefan brzeszczot
"Koszyk" się tzw. przyjmuje. Poszukaj sobie co w ten "koszyk" pchają.

ps. spadek wartości pieniądza dla ścisłości.

Gość Chyba ktoś ściemnia
Własnie co w ten koszyk pchają?? Dobra konsumpcyjne. Ok. A co z takimi dobrami jak mieszkania? One idą w górę niesamowicie, a ja dostając podwyżkę pensji inflacyjną mogę zapomnieć o kupnie mieszkania

Bo udział "cen" mieszkań w koszykach wszystkich polaków razem jest znikomy. Tak w uproszczeniu.

Gość hdjfdsjgfl
Ja tez nie wiem Bo kobiety zglupialy o 200%

Gość Chyba ktoś ściemnia
Znikomy?? Przecież każdy musi gdzieś mieszkać!!!!

Niby tak, ale jak to wyjaśnić. Może tak w uproszczeniu: - 10 mln osób wydaje na żarcie 50 % swojego budżetu ,bo każdy żre. - 10 mln osób wydaje na prąd, gaz, wodę - bo musi, - tylko 100.000 osób z 10 mln wydaje kasę na zakup mieszkania Udział mieszkań w koszyku będzie mniejszy niż udział żarcia bo żarcie dotyczy wszystkich a mieszkania iluś tam osób.

Gość Chyba ktoś ściemnia
No nie wiem. Z tego co widzę to mnóstwo ludzi kupuje mieszkania. kiedyś to był mały procent, teraz to jakaś plaga. A po drugie. Co z tego, że 50% budżetu idzie na żarcie, jak kasy na mieszkanie nie ma wcale bo nie mam podwyżki pensji z tej przyczyny, że np. podwyżki cen nie biorą pod uwagę do liczenia średniej inflacji... Do cholery! Od 6 lat dostaję co roku 20zł podwyżki.

Gość Chyba ktoś ściemnia
miało być "podwyżki cen mieszkań"

Ceny mieszkan jak najbardziej sa brane pod uwage. Zainteresuj sie skladem koszyka (jak juz ktos wczesniej wspomnial). Zobacz np tu: http://opinieekonomiczne.blox.pl/2006/09/Wyniki-gosp-w-lipcu-cz1.html - uzytkownie mieszkania i nosniki energii rosna a ich sklad w koszyku wynosi ok. 20%. Tanieja natomiast odziez i obuwie jednak ich waga to tylko 5%. Co do okreslenia \"kiedyś to był mały procent, teraz to jakaś plaga\" - jest ono wyssane z palca - sciagnij sobie statystyki ze strony GUSu. Jedynym faktem jest ze jesli ceny mieszan rosna szybciej niz inflacja, a podwyzki pensji masz na podstawie wlasnie inflacji, to co raz trudnij ci bedzie kupic mieszkanie. Ale nie mozesz miec tutaj pretensji do sposobu liczenia inflacji.