Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasika1

Brak jądra kostnienia

Polecane posty

Witam. Mój 5,5 miesieczny synek nadal nie ma jądra kostnienia w bioderkach. Może wiecie coś o tym, bo w internecie jest bardzo mało, Czym to grozi? Dlaczego występuje? Jak leczyć? I do którego miesiąca życia może się jeszcze pojawić? Z góry dziękuje.

Gość sarita
a kto cię o tym powiadomił?

Dzięki ginewra. Gdzie ja moge kupić ta poduszkę?? Jak ona wygląda? Powiadomił mnie ortopeda

Kasika-- ty nie kupuj zadnej poduszki na własną rękę, jezeli lekarz Ci tego nie zalecił. Albo udaj sie do innego ortopedy jeżeli masz jakies wątpliwości. Możliwe, że to moj ortopeda jest nadgorliwy i kazał nosic tak na wszelki wypadek, a inny by tego nie zrobił. Przecież skoro twój lekarz tylko poinformowal Cię, że nie ma jeszcze jąder kostnienia, ale nie kazal nic nosić, to tak ma być. Trzeba spokojnie czekać.

Kasika moj synek w wieku 8 miesiecy tez nie mial jaderek kostnienia i ortopeda zalecil 2 krople witaminy D3, niestety u mojego synka powodowala straszne zaparcia i w porozumieniu z pediatrą zaczelam dawac synkowi 1 krople witaminy D3 co drugi dzien i codziennie 5 kropelek Cebion Multi, po miesiacu ortopeda na usg stwierdzil ze jadra kostnienia sa i jest wszystko w porzadku wiec moim zdaniem nie masz jeszcze powodow do strachu ale konsultacja z innym ortopeda nie zaszkodzi

Gość aniaem
Martwie się, ponieważ USG wykazało, iż u mego synusia brak jest jader kostnienia. Ma 7,5 miesiaca.I niby mówią,że też tak bywa, ale... Mamy go nauczyć jak najszybciej raczkować, co synkowi się nie bardzo podoba.. Witaminę D3 bierze codziennie po 2 krople.Jak mogę jeszcze pomóc memu dzidziusiowi??

witam nie wiem czy ktos tutaj jeszcze zaglada ale dzis wlasnie bylam z dzickiem u ortopedy i po raz kolejny stwierdzil ze u dziecka nie utworzyly sie jeszcze w obu bioderkach jadra kostnienia, tzn w lewym cos zaczyna sie juz pojawiac a w prawym dalej nic. synek we wrzesniu skonczy 17 miesiecy wiec juz jest bardzo duzym dzieckiem, a widze ze tutaj mamy mniejszych sie zamartwialy... nie wiem co robic wit d3 podaje dwie kropelki dziennie, przy upalach nie podawalam bo wychodzilismy na slonko i rodzinna mowila aby nie kumulowac dawki bo jak za duzo to jeszcze wiekszy problem moze byc. lekarz kazal przyjsc za 2-3 miesiace, prywatnie juz u niego bylam w czerwcu... a nikt inny w Łomży chyba prywatnie nie przyjmuje [nie moge nic znalezc w necie :(] moze ktos mi poradzi cokolwiek??