Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inka_k

wynik cytologii

Polecane posty

Gość inka_k

dzis odebrałam wynik cytologii.W rozpoznanie wg systemu Bethesda napisano:rozmaz odpowiedni do oceny, obraz cytologiczny jest nieprawidłowy, zmiany odczynowe i reparacyjne związane z zapaleniem!Zaś w opisie napisano:leukocytoza, liczne erytrocyty oraz mierny snat zapalny!Ocena wg Papa jest II!Lekarz skierował mnie na kolposkopię!Ogólnie wytłumaczył mi co i jak!Ale niech mi to ktoś wyjaśni na chłopski rozum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:/

Gość patomorfo
masz po prostu zapalenie, albo zakazenie. systewm bethesda okresla dokladnie co patomorfolog zobaczył od mikroskopem. 2 w papanicolau, to głownie zapalenia i zakazenia. wiec nie masz sie co martwic. leukocyty i erytrocyty swiadcza ze toczy sie procews zapalny i nawet obawialabym sie ze zaczyna sie juz nadzerka errosio. ale nei wiem po co Cie skierowali na kolposkopie. Jezeli współzyjesz to byc moze jest to przyczyna tego wyniku. Wiesz, zakazenia, mikrourazy. wiele rzy ogladalam takie rozmazy i nigdy nie kwalifikowalismy 2 w papan jako wybitnie patologiczna. 3 to juz jest problem. pisz jak masz pytania

Gość inka_k
Wiem ze mam zapalenia i ze nie mam raka(to mnie pociesza)!Ale moj lekarz powiedział ze jezeli nie rodziałam to nie moze mi "wyciac czegos tam z szyjki macicy" bo przy ciazy musiał by mnie zszywac!wiec trzeba szukac innego rozwiazania ale napewno nie bedziemy leczyc sie samymi tabletkami!powiedzial ze wysyła mnie na to badanie bo musi dokładniej wiedziec co tams ie dzieje!

Gość Zmartowiona
Mam prośbę czy ktoś by mógł mi pomóc i powiedzieć co to wszystko znaczy. Odebrałam dziś wynik cytologii, oczywiście z lekarzem nie mogłam się zobaczyć bo kolejka na 3 tygodnie. Więc proszę nie krzyczeć na mnie że powinnam się pytać lekarza. Martwię się i chciałabym wiedzieć co oznacza ten wynik. Wynik jest w skali Bethesda. AI rozmaz nadaje się do oceny BII obraz cytologiczny nieprawidłowy 1b czynniki infekcyjne - zmiany flory bakteryjnej 2a zmiany odczynowe związane z a1 zapaleniem(łącznie z typowymi zmianami reparacyjnymi) CIII nieprawidłowe komórki nabłonka wielowarstwowego płaskiego o nieokreślonym znaczeniu (ASC-US) Co to wszystko znaczy bo rozumiem że mam zapalenie na które 'na oko' dostałam Polseptol ale sie okazało że miałam jeszcze bakterie które leczę antybiotykami. Na wyniku jest również napisane że mam się udać na kontrolę za 3 miesiące ale ja z nerwów chyba umrę. Proszę o pomoc.

Gość register
Witam, czy ktoś mógłby pomóc mi zinterpretować wynik cytologii? FLORA BAKTERYJNA: Obfita, mieszana OGÓLNA CHAR. ROZMAZU: w granicach normy (nie stwierdza się śródnabłonkowej neoplazji ani raka) GRUPA II ZALECENIA: kontrola wg zaleceń lekarza UWAGI: miernie liczne komórki metaplastyczne, zmiany odczynowe, łuski rogowe, erytrocyty. Najbardziej interesują mnie te łuski rogowe, bo nigdzie nic na ten temat nie ma. Czy któraś z Was miała coś takiego w wyniku?