Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nessie

Kiedy przestanie się bać obcych?

Polecane posty

Gość nessie

Córka ma teraz rok. Jak miała 2 miesiące odwiedził nas wujek. Od tej pory boi się obcych, szczególnie mężczyzn. Jest ciekawa ludzi, ale jak ktoś obcy do niej zagada to zaczyna płakać.Czytałam gdzieś, że teraz jest taki wiek, ale ona ma ten lęk już dość długo. Jak myślicie kiedy jej przejdzie?Czy Wasze dzieci ten miały taki lęk?

Gość są dzieci
które sie boją obcych i sa takie odważne. Myślę, że to nie ma reguły. Ostatnio spotkałam sie z koleżanką, której czteroletnia córka bała sie nie tylko mnie ale rwnież mojego syna, swojego rówieśnika. Mój syn tez kiedys bał sie obcych, ale teraz zaczyna mu to przechodzić. Myslę, że to bardzo indywidualna sprawa.

Gość nessie
to wygląda ,że szybko jej nie przejdzie. Moja mama mowi, zebym jej nie izolowała, ze mam zapraszać ludzi to sie przyzwyczaji. Czasami niektore osoby toleruje, ale na odległość, jak już sie ktos odezwie do niej czy podejdzie bliżej to zaczyna się histeria. Mężczyzn w ogóle nie toleruje. Po tym jak odwiedzil nas wujek przez jakies 5 miesięcy bała sie własnego ojca

Gość są dzieci
chyba niepotrzebnie się obawiasz, bo u ciebie to może być dużo szybciej. Wydaje mi sie, że to dobre rozwiązanie spotykać sie z obcymi ludzmi, bo dziecko sie szybciej oswoi. Waśnie ta koleżanka mówiła, że jej córka ma kontakt tylko z rodzicami i babcią. Sądzę, że dużo też daje przedszkole. dziecko styka sie z innymi dziećmi, wychowawczyniami, widuje innych rodziców.

Mój syn ma 2 lata i 2 miesiące a nadal unika obcych. CZasem zwyczajnie ich ignoruje udając, że nie widzi i nie słyszy, a czasem chowa się za moje nogi i trzęsie sie ze strachu. Czasem, ale naprawdę rzadko zdaża się, że zawiera znajomość z kimś obcym podając mu ręke ale jest wtedy bardzo ostrożny i nieufny. Mam nadzieję, ze mu to troszke przejdzie ale w sumie to sie cieszę, że taki jest bo przynajmniej nie muszę obawiać sie, że gdzieś mi pójdzie z kimś obcym.