Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aisata

ciążą a umowa o pracę

Polecane posty

pytanko, mam umowę na czas okreslony do 2008 roku, czy jesli jestem w ciąży muszę ukrywać ten fakt przed pracodawca aż do 3-go miesiąca aby mieć pewność że mnie nie zwolnią?

Gość n owlasnie ciekawe jak to jest
tez mni einteresuje to. gdzies tu byl tak itemat, ze jedna dziewczyna dawala teg otypu porady - poszukaj w wyszukiwarce :)

Gość
hmhmhm yyyyyyyyyy a czemu myslisz ze cie zwolnią?

chciałabym wszystkim oznajmic ten fakt od razu gdy się dowiem czy jestem w ciąży czy nie, pracuje cały dzień przy komputerze, chciałam tego uniknąć

Gość maszkarka
a o co chodzi z ta praca rpzed komputerem? ja tez pracuje przed kompem i co? to jest szkodliwe? bo za abrdzo nie rozumiem

Gość maszkarka
ale skad to wiesz?

Gość maszkarka
okej, to moze cos poszukam na ten temat...

Gość maszkarka
i znalazlam takie cos: "otąd nie udowodniono, by praca przy komputerze miała niekorzystny wpływ na przebieg ciąży."

Gość maszkarka
ze to szkodzi, czy nie?

Gość Onaaaaaaaaa
dokładnie 4 godziny a nie4,5. Mówią o tym Kodeks Pracy.

Gość ajajaj
Będąc ostatnio u okulisty poruszyłam temat komputera i owego niby promieniowania i odpowiedział mi, że dzisiejsze monitory można porównać do telewizorów, a ich promieniowanie jest znikome, występuje tylko na kilka centymetrów od samego monitora. Więc dmuchając na zimne można skrócić czas pracy przy kompie ale skoro już chce się być tak ostroznym to telewizor niech też idzie w zapomnienie.

Gość
a kiedy rodzisz? masz zamiar siedziec na zwolnieniu cała ciaze ? co chcesz wiedziec konkretnie?

Gość Onaaaaaaaaa
jeśli jesteś zatrudniona na czas określony dłuższy niż miesiąc to możesz spać spokojnie - tzn możesz śmiało powiedzieć szefowi o ciąży

Gość
wszystko zalezy od tego jak spisana jest umowa

jeśli umowa kończy się przed upływem końca 3 m-ca ciąży to pracodawca może nie przedłużyć umowy. W twoim przypadku jest to niemożliewe bo jeśli jesteś już w ciąży a umowę masz do końca 2008 roku to zdążysz już urodzić zanim skończy ci się umowa. W takim przypadku jak twój pracodawca nie może cię zwolnić bo już od początku ciąży chroni cię kodeks pracy (chyba że dyscyplinarnie), natomiast pracodawca po skończonej umowie w 2008 roku może ci jej nie przedłużyć.

Gość Onaaaaaaaaa
Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę pracownicy: w ciąży, przebywającej na urlopie macierzyńskim. Jak z powyższego wynika pracownica chroniona jest zarówno przed wypowiedzeniem jak i rozwiązaniem umowy o pracę. Pracownicę można jednak zwolnić, jeżeli: istnieją przesłanki rozwiązania stosunku pracy bez wypowiedzenia z winy pracownicy, na rozwiązanie musi wyrazić zgodę reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa. Obydwa warunki muszą zostać spełnione łącznie. W takim wypadku stosunek pracy rozwiązany będzie bez wypowiedzenia. Z ochrony powyższej nie mogą skorzystać pracownice zatrudnione na okres próbny nie dłuższy niż jeden miesiąc. Oprócz ochrony przed wypowiedzeniem pracodawca przewidział drugi sposób na ochronę umów o pracę pracownic w ciąży, a mianowicie przedłużenie tych umów do dnia porodu. Przywilej ten dotyczy następujących umów: na czas określony na czas wykonania określonej pracy, na okres próbny dłuższy niż 1 miesiąc. Jeżeli okaże się, że pracownica, która zawarła jedną z powyższych jest w ciąży umowa przedłuży się wtedy gdy w normalnym trybie uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży. Omawiany przywilej nie dotyczy umowy na zastępstwo. W przypadku upadłości bądź likwidacji zakłady pracy ochrona przed wypowiedzeniem ulega znacznemu osłabieniu. Pracodawca może rozwiązać umowę z pracownicą w ciąży lub w okresie urlopu macierzyńskiego - termin rozwiązania musi jednak uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do stażu pracowniczego.

Gość
warunki zwolnienia zawarte sa w umowie o prace

Gość Jabłkowa Wróżka
Mam pytanie - na razie teoretyczne. Planuję ciążę w tym roku (o ile się uda:)). Umowę mam do końca grudnia 2007 r. Wiem, że następna umowa będzie już na czas nieokreślony (od 1 stycznia 2008).Stąd moje pytanie - czy (w razie zajścia w ciążę) pracodawca musi mi przedłużyć umowę w grudniu, czy może dać mi nową na czas nieokreślony? Teoretycznie ujmując - gdybym zaszła w ciążę np. w sierpniu czy pracodawca automatycznie przedłuża mi umowę?