Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lucy..........

Obrzezanie! Jak się to ma do spraw biblii? Proszę o info! ważne

Polecane posty

Gość lucy..........

Czy religia chrzescijańska "zezwala" na taki zabieg? Czy to jest grzechem czy nie? Prosze o powazne wypowiedzi, najlepiej jakiegoś księdza lub osobę związaną z teologią. Bądź naprawdę wtajemniczoną w to osobę..... Dzieki

Gość geicogeco
dlaczego mialaby zabraniac? nie, kk ani koscioly protestanckie nie zabraniaja tego zabiegu. dla Zydow jest to sprawa religijnosci, dla chrzescijan - higieny.

Gość geicogeco
moge wiedziec, dlaczego jest to dla ciebie takie wazne?

Gość Nie TE FORUM WEJDZ NA STRONE
GDZIE SĄ FACHOWCY:)

Gość geicogeco
jestem mocno wierzaca. nie rozumiem, dlaczego mialby byc to grzech. kto wam to powiedzial??

Gość lucy..........
na ostatniej wizycie lekarz zaproponowal mojemu facetowi aby sie obrzezał. I nie wiem co mu doradzic... czy kosciół nie zabrania takich zabiegów...

Gość Obrzezanie
OBRZEZANIE - WYMYSŁ ŻYDÓW CZY PODPOWIEDŹ STWÓRCY Biblia mówi, że w 8. dniu od urodzenia chłopca, krew ma najlepszą krzepliwość, w związku z tym Stwórca ponoć to przewidział i w tym dniu NARÓD (żydowski) ma dla jakiegoś tam powodu obrzezywać oseski płci męskiej. Tyle bólu, tyle stresu dla małego dziecka, co może się negatywnie odbić na psychice dziecka w dalszej ontogenezie. Poza tym obrzezanie powoduje otępienie bodźców dotykowych podczas seksu. Taki mężczyzna może mieć opóźniony orgazm lub w ogóle mieć zaburzenia nie tylko psychiczne ale i somatyczne(brak erekcji, brak orgazmu, priapizm ), a gdzie oprócz prokreacji hedonizm (życie bez uciechy seksualnej wg >80% mężczyzn, to nie życie, to wegetacja). Obrzezanie dla samego uniknięcia rozwoju pod napletkiem bakterii, jest, wydaje mi się, drobną przesadą. Prościej, taniej, szybciej, humanitarniej jest częste mycie prącia przy sciągniętym napletku i hartowanie go chłodną wodą. Nie śmiem poprawiać Stwórcy, ale wydaje mi się, że obrzezanie to niemający nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem, wymysł Żydów, tak jak w Islamie wyrywanie dziewczynkom łechtaczek, by nigdy nie znając przyjemności orgazmu, przez to nie zdradzały mężów. jest to cyrat z www.vademecum.zdrowia.prv.pl z działu Rozważania filozoficzne etc.

Gość geicogeco
hmm, szczerze mowiac.. nidgy nie slyszalam o tym, zeby dokonywano tego zabiegu poznije niz w wieku niemowelecym.. ja bym sie raczej obawiala tutaj aspektu medycznego, niz religijnego.. wedlug mnie grzechem to nie jest, bo sluzy higienie. zreszta, skad Ci do glowy przyszlo, ze moze byc to niezgodne z naukami Kosciola?

Gość geicogeco
Obrzezanie... moj maz jest obrzezany, jest protestantem, ma 40lat. nigdy nie mial problemow z erekcja

Było o tym bibli, nie jest to wymysł Żydów, tam było napisane, że obrzezanie jest symbolem zawartego przymierza pomiedzy narodem wybranym a Bogiem, w naszej kulturze zastąpił to chrzest

Gość geicogeco
nie porownywalabym obrzezania do wycinania lechtaczki! no ludzie!

ja tak samo, obrzezanie to zabieg higieniczny, który krzywdy nie robi, a ucinanie łechtaczki to okaleczenie

Księga rodzaju, rozdział 17, tam jest o zawarciu przymierza i o obrzezaniu. Więc to nie jest wymysł Żydów

Gość Obrzezanie
cyt.:geicogeco hmm, szczerze mowiac.. nidgy nie slyszalam o tym, zeby dokonywano tego zabiegu późnij niz w wieku niemowelecym.. Ja bym się raczej obawiała tutaj aspektu medycznego, niż religijnego.. odp.: To źle, że nie słyszałaś. W wieku późniejszym u młodzieńcóe/mężczyzn obrzezanie stosuje się dla usunięcia stulejki{stulejka to przyrośnięty napletek do żołądzi, utrudnia a wręcz niweczy seks; mężczyzna ze stulejką może "zarżnąć" partnerkę na śmierć samemu nie uzyskująć ejakulacji=orgazmu) Notabene, młode matki powinne małym chłopcom podczas kąpeli systematycznie ściągać napletek, hartować chłodną wodą, smarować żołądź kremem nawilżającym, żeby nie dopuścić do zalegania mastki i stanu zapalnego bakteryjnego, co pozwala na przyrośnięcie napletka do żołądzi.

Gość Obrzezanie
cyt.:geicogeco nie porownywalabym obrzezania do wycinania lechtaczki! no ludzie! Droga "geicogeco" nie pojmujesz wyśmiewania Islamu za okaleczanie dziewczynek tylo dlatego, by później nie zdradzały mężów. I to i to jest kretyństwem. Wczuj się w to co ktoś pisze i nie bierz tego zbyt serio.

Gość Obrzezanie
cyt.:geicogeco Obrzezanie... mój mąć jest obrzezany, jest protestantem, ma 40lat. nigdy nie mial problemow z erekcją Komentarz: Obrzezanie otępia bodźce dotykowe. Taki mężczyzna nie musi mieć kłopotu z erekcją, ale może mieć problem z ejakulacją. Zatem jest to dobre dla kobiety wymagającej długiego stymulowania łechtaczki, lecz dla mężczyzny jest udręką, Jak już pisałem: może zarżnąć kobietę na śmierć samemu nie odnosząc żadnej przyjemności. Pytanie intymne: a czy Twój mąż podczas seksu "spuszcza się", czy w pochwie wyczuwasz nasienie? Być może robi tylko Tobie dobrze samemu się poświęcając. Obrzezanie powoduje, że skóra na żołądzi jest jak na stopie, czyli gruba i mało wrażliwa.

Gość Obrzezanie
Obrzezanie to konieczność dla usunięcia choroby (przyrośnięcia napletka do żołądzi w wynku stanu zapalnego spowodowanego zaleganiem pod napletkiem bakteryjnej mastki ) w każdym innym przypadku to niczym nie uzasadniona głupota. Higiena, higiena i jeszcze raz higiena od niemowlęcia po starość a nie idiotyczne obrzezanie!!!!!!

Gość haw
zostalem obrzezany w wieku niemowlecym (ze wzgledow zdrowot- nych) nie sadze by mi sie to odbilo na psychice. Jestem normalnym heteroseksualnym chlopem na brak erekcji nie nazekalem i nie narzekam. Mysle ze takie odczucia jak sa opisane w wypowiedzi "obrzezanie" sa ale po aputacji zoledzi penisa. Jesli by zastosowac te kryteria obrzezania w stosunku do kobiet co do mezczyzn,byloby to usuniecie napletka lechtaczki co chyba nie taka tragedia jak to bolesne okaleczenie kobiet z innych niezrozumialych w pelni dla nas kultur. Obrzezanie mezczyzn ma jedna zalete. Otoz procent zachorowalnosci na raka szyjki macicy wsrod kobiet izraelskich jest najnizszy. Kto wie moze w Biblii intuicyjnie to wyczuli.

Gość gość
Prawosłowianie chrzcą dzieci o mało nie topiąc w święconej wodzie, niemowlę może być w szoku, chore dzieci nie dałabym do takiego chrztu