Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość winiunia

Obawiam sie ze za bardzo tyje w pierwszym trymestrze

Polecane posty

Gość winiunia

Witam. :). Mam problem. Otóz jestm w szóstym tygodniu ciąy i od poczatku przybylo mi juz trzy kilo. Niepokoję sie troche, bo czytałam, że przybieranie na wadze zaczyna sie dopiero w 3-4 mcu i to najlepiej ok 2 kg miesiecznie.Czuje sie dobrze, nie wymiotuje ale tez specjalnie sie nie obżeram.Pytalam znajome kobietki większośc w pierwszym trymestrze nie tyła a wręcz przeciwnie.Panicznie boję sie nadmiernego utycia ( mialam z tym kiedys duże problemy. Ciężko byloo sie doprowadzic do stanu normy). Czy zdarzalo Wam sie przytyć tak jak ja na poczatku ? Z czego to wynika jesli sie nie obżeram, a fasolka przeciez jest jeszcze malutka.I czy to zdrowy objaw? Uróśł mi nie tylko brzych ale i tyłek niestety. pozdrawiam wszystkie mamusie i prosze o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami

Gość winiunia
No właśnie jem praktycznie tyle samo ile przed ciążą. Dlatego sie niepokoję

Prawdopodobnie mniej się ruszasz niż przed zajściem w ciążę, stąd dodatkowe kilogramy. Jak boisz się za bardzo utyć to pogadaj z ginem czy wolno Ci ćwiczyć, chodź na spacery, wyeliminuj z diety słodycze, chipsy i wszystko co nie jest wartościowe a ma dużo kalorii.

Gość OnAaAaAaAaAaAa
a ja na pocieszenie dodam, że potem możesz przytyć mniej, bo tycie w ciąży to sprawa indywidualna. Mnie na innym topiku zakrzyczano, że do 5 miesiąca przytyłam 6 kg, niedługo zacznę 7 m-c a waga stoi w miejscu.

Gość winiunia
A tyłas od poczatku?

Gość OnAaAaAaAaAaAa
no, ok 1 kg na miesiąc.

Ja nie szalałabym jeszcze na Twoim miejscu. 3 kilo to nie jest dużo, a tyłek możesz mieć większy bo zaczyna się rozszerzać miednica. Z reguły zaczyna się to później, ale ja miałam podobnie jak Ty. Nic w ogóle nie przytyłam na początku ciąży ale w spodnie już nie mogłam się wcisnąć.

Gość moze i masz racje...
a moze bedziesz miala bliznieta? ;)

Gość winiunia
No a ja trzy w sześć tygodni. Mam nadzieje ze to sie zatrzyma i tak jak mówisz nie bedzie tragedii. Swoja droga ciekawe dlaczego taki przyrost? Liczymy sie z tym ,że moga byc bliźnieta. Ale tek odrazu tyle kilo?

Gość moze i masz racje...
a moze bedziesz miala bliznieta? ;)

Gość winiunia
No , a ja 3 kg w sześć tygodni. mam nadzieje ze to sie zatrzyma.Liczymy sie z tym, ze to moga byc blixnięta, ale przeciez to nawet wtedy jeszcze za wczesnie na taki przyrost. Martwie się

Gość OnAaAaAaAaAaAa
nie martw się na zapas! A co do bliżniaków to mój gin już w 5 tc wiedział, że ciążą jest pojedyńcza.

Gość winiunia
A moze któras z Was miala podobnie? tzno gwałtownie przybrala na wadze w pierwszym trymestrze?

winiunia, rozumiem Twoje obawy, ale 3 kilo to nie jest gwałtowne przytycie. Wyluzuj troszkę :)

Gość winiunia
Może jeszcze ktos sie wypowie?

a ja mam doświadczenie z pierwszej ciąży i było tak: o słodyczach to wogóle nie było mowy, nic smażonego, zadnego mięsa, bo i tak nie jadłam mięsa, warzywka na parze i pieczywo vasa na śniadanie, wszystko skomponowane po to żeby za bardzo nie utyć i żeby dziecko nie było za duże, żadnej anemii nie miałam, wyniki jak koń wyścigowy na służewcu i utyłam 20 kg , córa ponad 4 kg moja teoria legła w gruzach ( i na początku też od razu przytyłam :) teraz: rodzę za 6 tygodni, jem bułki, i smażone mięso ( nie że codziennie ) i ze się jakoś obżeram, ale jem... czasem się nawet skusze na ciacho i już przytyłam 18 kg, do 20 dociągnę jak nic, druga córa zapowiada sie na ponad 4,5 kg ot tyle..... i po co się było meczyć wcześniej... wyniki też mam dobre... pozdrawiam :)

Gość lomeczka
Witam. Mam podobny problem jak twórczyni tematu. 11 tydzień (3 miesiac) i +6. Też mnie to bardzo martwi, bliscy już mnie słuchać nie mogą, bo zawsze się tak dbało o ruch i dietę i ... wagę :) A tu nagle taki skok. i też na logikę pocieszam się tym, że może później mniej przytyję. A w tym wszystkim przerażające jest to, że za miesiac mam ślub. W innym wypadku to chyba mniej bym sę przejmowała.

Gość fasolamung
Jesli w przeszlosci mialas nadwage, Twoja waga czesto sie wahala, to niestety utyjesz wiecej od kobiet, ktore zawsze byly szczuple, nawet jesli nie bedziesz duzo jesc.

Gość lomeczka
nie miałam nadwagi, szczuplutka jestem, znaczy się przed ciążą ;) PZDR

Gość Bez obaw
Witajcie Moja pierwsza ciąża 1 trymestr plus 5 kilo , 2 trymestr plus 5 kilo i 3 trymestr to samo plus 5 kilo razem 15 rewelacja:) Druga ciąża identycznie Bez paniki kolezanki nie tyly e 1 trymestrze ale w sumie dowalily duzo więcej kilogramów odemnie ;)

Gość gość
Do tego dochodzą hormony one również są przyczyną jestem w końcówce 6 tc i pytałam gina, zaczyna się zatrzymywać woda , to też kwestie osobnicze. Nie ma co to czas w którym nie mamy aż tak dużego wpływu na nasz organizm , wszystko z głową i tyle , a potem będziemy zrzucać :-)

Gość gość
hej :) u mnie sprawa jest nieco skomplikowana bo spada mi masa mięśniowa i pomimo tego że ciężko mi już dopinać spodnie to waga tylko delikatnie się podniosła. Jestem w 8 tygodniu, na początku ćwiczyłam, nawet chodziłam po górach (tych niższych) dwa tygodnie temu dowiedziałam się że mam krwiaka na macicy i przez jakiś czas muszę leżeć..i wstawać tylko na siku i pod prysznic. Wczoraj byłam na badaniach i okazało się że dzidzia super się rozwija a moje leżenie jej służy. Dziewczyny chyba nie warto myśleć tylko o sobie w tym czasie. . Mam wesele w tym roku (październik), wszystko już miałam powybierane, zaplanowane a tu nagle taka niespodzianka.. sądząc po tym że przybieram cm suknia na pewno pójdzie do przeróbki...takie życie:D Jesteśmy silne i co to dla nas jest tych kilka nadprogramowych cm ? Przed ciążą byłam bardzo aktywna, biegałam półmaratony, chodziłam na cross fit a teraz leżę...Prawdopodobnie niedługo będę mogła normalnie funkcjonować ale te 2 tygodnie nauczyły mnie pokory i pokazały co jest najważniejsze.

Gość gość
Witajcie. Ten sam problem, widze ze glownie duzo wody mi sie zbiera, oponke , znaczy brzuch i boczki mam masakryczne, jeszcze dwa tygodnie temu tego nie bylo. Czy sa j a kies sposoby na to?