Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

praca a ciąża

Polecane posty

Gość

Nurtuje mnie jedna sprawa, a mianowicie pracuję w szkole i jestem zawsze co roku zatrudniona od 01 września do 30 czerwca. Tak więc nie mam na wakacje wypłaty, prawa do zasiłku etc.... Teraz jestem w ciąży (ok. 4 tydzień) i moje pytane brzmi: czy osobę zatrudnioną na czas okresloony można zwolnić przed upływem 3 mies. od momentu zajścia w ciążę. i czy po porodzie będzie należał się mi urlop macierzyński, czy tylko będę miała umowę do dnia porodu, a później mi podziękują???? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Mam mętlik w głowie, a nie znam żadnego radcy prawnego. Może któraś z was jest lub była w podobnej sytuacji i coś na ten temat wie??? Dzięki za informację:) Pozdrawiam

Gość
dzięki śliczne:) Zatrudniają mnie już tak drugi raz... ze stażem byłby trzeci, ehhh. To wiejska szkółka i oszczędzają na wszystkim i wszystkich, dzieki śliczne:)

Gość 4 tydzień powiadasz
czyli dziecko bedzie w połowie czerwca? czyli macieżyński dostaniesz tylko do końca czerwca.... potem ponoć jest jakiś zasiłek 194 zł a zwolnic cię moga do 3 miesiąca. dramat. jestem w identycznej sytuacji.

Gość koobi
zaraz, ale wg KN powinnas juz byc zatrudniona na czas określony!

Gość
a to jest Kn jeszcze ?Ale sie dałas załatwic na cacy!heh

Gość
według kodeksu pracy ciaza powoduje ze umowa staje sie umowa na czas nieokreslony, ale jak jest w szkolnictwie i KN nie wiem Popieram Nauczyciele nie powinni dostawac forsy w wakacje bo i za co?

Gość nie rozumiemm
dlaczego zatrudniają Cię po raz kolejny z rzędu tylko do 30 czerwca???? normalnie zatrudnienia się nauczycilei do 31 sierpnia ... nie poddoba mi się to ... ;-/

Gość koobi
Załóż sobie o tym osobny topik (który to juz na ten temat?) zieeeew. ...dziewczyna ma inny problem.

Gość koobi
Caroline---nie spełniasz jakichs wymogów?

Gość pieniądze za prace
właśnie pieniążki powinno się dostawać za prace a nie za siedzenie, ja charowałam cały Boży rok, świątek piątek a pobory o wiele niższe niż nauczycielskie, z całą pewnością

Gość koobi
Zapraszamy---szkoły potrzebują nauczycieli---ktoś zabronił?

Gość praca za pieniądze
nikt nie broni tylko dlaczego wszędzie słychać jak to nauczycielom źle..

Gość koobi
KAzdy zawód ma swoje minusy i kazdy pracownik ma prawo do narzekania....Dlatego,ze nauczyciele mają 1,5 m-ca wakacji odbiera im to prawo? To jakis absurd. Autorko---znalazłas odpowiedź na swoje pytanie?

Gość 4 tydzień powiadasz
to bzudra że umowa na czas określony w przypadku kobiety w ciązy staje się umową na czas nie określony....

Gość
dziecko urodzi się ok 19 czerwca. Nie jestem typowym nauczycielem, chociaż awaryjnie chodzę na zastępstwa:) Mój etat to: opiekun grup uczniowskich (kierownik wycieczek, świetlica, dyżury przy dzieciach, zaj. wyrównawcze, itd...). Za około 1,5 roku obronię się i już będę mogła uczć j. polskiego. Właśnie tak myślałam, że do III mies. mogą mnie zwolnić, czyż nie? dobrze zrozumiałam? A potem nie należy mi się od pracodawcy żadne macierzyńskie???

Gość musze powiedzieć ze
to sprytne z punktu widzenia szkolnictwa...jak są przerwy (2 m-ce) tzn. ze nie ma ciągłości a co za tym idzie nie musi pracodawca 3 umowy dawać na nieokreślony czas po prostu "tym sposobem" może tak ciągnąc i ciągnąc...okropne jeśli chodzi o nauczyciela!!! jeśli urodzisz w czerwcu to nie wiem czy dostaniesz macierzyński-bowiem umowa rozwiązuje się też w czerwcu, jednka gdybyś rodziła w lipcu to na pewno do tego czasu by Ci przedłużyli... moze ktoś wie czy jak w czerwcu byś urodziła to czy nalezy Ci się macierzyński?

Gość
dziękuję ci koobi:) A ty też jesteś nauczycielem?

Gość
dostaniesz macierzynski na 100% a nawet na 200% Przeciez zyjemy w kraju gdzie uprawia sie polityke prorodzinną

Gość
jasne... Wierzysz w to net - ar??? Bo mi się jakoś w to nie chce wierzyć:) Ale dzięki :) pzdr

Gość koobi
Cześć Caro :-) Belferzyca :-) JEsli zrobiłas staz, to druga umowa potym powinna byc juz na czas nieokreslony. Z drugiej strony---jak go zrobiłas, skoro dopiero teraz uzyskasz pełne kwalifikacje? Nie mialas z tym problemu? NAjlepiej idź zapytac do kuratorium (albo zadzwoń ). Pozdrawiam :-)

Gość nie dostaniesz
macieżyńskiego jesli nie podpiszą kolejnej umowy od lipca.

Nie wiem czy dobrze rozumiem, jesteś zatrudniona na normalnych warunkach? na umowę na czas określony do 30 czerwca, tak? a nie jak każdy nauczyciel zgodnie z kartą nauczyciela?

Pracownicę w ciąży można zwolnić przed ukończeniem 3 m-ca tylko wtedy jeśli akurat umowa się wtedy kończy lub pracownika na umowie na zastępstwo. Jeśłi jest na umowie na czas określony, a koniec jej przypada po 3 m-cu ciąży to pracodawca musi ją przedłużyć do dnia porodu i macierzyński się należy.

Gość pomocy....
a poco ci było dziecko jak nie masz stałej pracy?pozatym jest chyba przepis ze kobiet w ciązy się nie zwalnia.

Gość nie dostaniesz
dzizas..... słonko nie bedzie mieć prawa bo nie bedzie mieć umowy - a pracodawca nie musi przedłużać umowy jeśli pracownica urodzi przed rozwiązaniem umowy... bedą płaćić do końca umowy potem pozostaje zasiłek, niby swiadczenie równożędne do macieżyńskiego ale w znacznie mniejszej kwocie

Poszłam do kadr się upewnić, do końca macierzyńskiego będzie mieć płacone w wysokości 100 % pensji ale podkreślam nie wiem jak to jest jeśli ktoś jest zatrudniony na KN, to w przypadku normalnej umowy na czas określony.

Gość podwójna mama
Nie chce mi się czytać wszystkich wypowiedzi, ponieważ niektóre z nich są mało ważne i niczego sensownego nie wnoszą. Jestem w podobnej sytuacji. Umowę (też nauczyciel) miałam podpisaną do 31 sierpnia (to 3 moja umowa). Czwartego czerwca urodził się mój synek. Do 31 sierpnia macierzyński wypłacał mi zakład pracy, a od 1 września do 7 października ZUS.

Gość podwójna mama
Zapomniałam napisać, że to 100% mojej pensji.