Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa....

blue curacao

Polecane posty

Gość najprostszy to jest
taki: 20 ml curacao, 20 ml wodka, 30 soku ananasowego lub 10ml wermutu wytrawnego 20 mln curacao lub bols blue, 20 ml ginu,20ml soku z cytryny ale ten to lepiej robic w "szejkerze" z lodem

o mam: - 60 ml martini białe wytrawne, - 30 ml blue curacao, - 90 ml sprite\'a, - plasterek cytryny, - lód. pewnie dobre. bo martini tez lubie :)

Gość hmmmmm...........
blue curacao, a bols blue to przecież jedno i to samo:-P

bolsa blue nie pilam tak wiec nie wiem ale calkiem prawdopodobne. tylko ze curacao bylo pierwsze

Gość jakaja....
probowalam to wasze curacao bo bardzo mnie zainteresowaly przepisy na nie. i faktycznie jest pycha.

Gość tint
Czyta się "Kurasao" a nie zadne kiraso, kurakao czy jeszcze inne wymysly analafabetow. Nauczyc sie raz na zawsze!

Gość kotleet
Tint ma rację. Jak chcecie się upewnić, to sobie sprawdźcie wymowę w Słowniku wyrazów obcych Kopalińskiego :-)

Gość Ekspedientka
więc zapewne mało wiarygodna 😭 zawsze czy w pracy czy poza nią wymawiałam kurasao.

Gość barman
Blue Curaçao nazwę zawdzięcza odmianie gorzkich pomarańczy, które z kolei nazwę przejęły od miejsca pierwotnej uprawy – jednej z wysp Antyli – Curaçao (fonet. kiraso)

Gość POLCIAHEHE
50 ml curacao 50 ml malibu i dolac sprite mmmmmmmm pycha ;D

Gość dominika_tg
zważywszy, że w słowniku napisane jest curaçao [wym. kü:ra:sao], nad "u" jest umlaut, a drugie "a" jest widocznie słabiej zaznaczone, więc moim zdaniem żadne kurasao, tylko rzeczywiscie "kirasao" z naciskiem na długie "o" na końcu. Także moim zdaniem nie ma potrzeby zwymyślania ludzi od analfabetów, bo przecież wspólnie tu sobie deliberujemy:) a drink pyszny! niedawno miałam okazję spróbować i właśnie przymierzam się do kupna własnej butelki:)

Gość szczerze.... .....
pracuje w sklepie monopolowym .... jestesmy na etapie prob i bledow czyli co sie sprzedaje a co nie ... samego piwa jest ok 30 rodzaji.. do tego wodka i wino nie dziwcie sie wiec

Gość Nick9222
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao_(wyspa) Poczytajcie o tej wyspie, tu macie napisane jak czyta się nazwę tego alkoholu, ponieważ wzięła się ona od nazwy pomarańczy występującej na tej wyspie