Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dobra rada.....

Kobiety palące w ciąży

Polecane posty

Gość dobra rada.....

Ostatnie doniesienia Amerykańskich naukowców dowodzą, iż kobiety palące częściej rodzą dzieci z ADHD!!!

Gość fifthavenue
ostatnie doniesienia mają to do siebie, że mniej więcej co 5 lat ulegają całkowitej zmianie :P

Cokolwiek by nie napisać i tak wiadomo, że palenie w ciąży szkodzi dziecku. Nie ma o czym dyskutować.

Gość dobra rada....
Oj szkodzi, na pewno! A już nie mogę jak widzę kobietę z dzieckiem na reku, a w dloni obok trzyma papierosa! Szlag mnie normalnie trafia!

Gość Aneczka_24
Z tym, ze dzieci sa bardziej nerwowe to jest troche prawdy. Moja siostra jak była w ciąży to paliła papierosy. Jej coreczka jest nadpobudliwa i chce isc z nia do lekarza bo podejrzewamy nawet ADHD.

Gość no tak 111
choroby dziecka moga powstac z różnych przyczyn!!! to na pewwno zarówno u palącej matki jak i nie palącej! ale NIE PODLEGA DYSKUSJI że w ciąży NIE NALEŻY PALIĆ!!!!! bo nikt nie chce chyba mieć na sumieniu dzieciaczka- no nie!?

Gość dfg
Widocznie chce skoro tyle kobiet w ciąży jednak pali :o

Gość no tak 111
dfg- nie powinno się oceniać ludzi ..jednak uważam że Twoja przyjaciółka robi krzywdę -nie sobie- tylko DZIECKU...mozesz jej delikatnie przy okazji powiedzieć (o ile podzielasz moje zdanie) ze nie robi zbyt dobrze -szokiem dla dziecka a potem jej samej będzie jak dziecko bedzie chorowite!!! albo urodzi sie już niezdrowe!!! ...dlaczego dziewczyny są tak lekkomyslne poza tym duzo się słyszy że papieros w ciąży "nie smakuje" !!!

Gość wqefew
mi tam wszystko jedno czy któraś pali będąc w ciąży czy nie, bo to nie moja sprawa, więc nie włączę się do dyskusji, chcę tylko napisać że FAKTEM niezaprzeczalnym jest że papierosy są trucizną i właśnie tę truciznę (!) palaczka aplikuje własnemu, bezbronnemu dziecku co tu się dziwi że potem są szkody...

Gość dfg
no tak Napomniałam delikatnie... i dziewczyna się na mnie wkurzyła że się wtrącam :( Więcej nic zrobić nie mogę, a szkoda dzieciaczka.

Gość Aneczka_24
gdzie te baby maja rozum? Chyba zawczesnie dla nich na macierzyństwo

Gość dfg
No ta moja koleżanka ma 27 lat, więc tym bardziej dziwne że tak niedojrzale się zachowuje. Może mnie ktoś za to zlinczuje, ale uważam że powinno się karać np. grzywną taką kobietę. Tak jak można ukarać za przeklinanie na ulicy i inne takie historie. A przede wszystkim powinna być jakaś kampania informująca w tv, prasie itd, może by pomogło? Pamiętam że żona mojego kuzyna, będąc w ciąży paliła jak smok, a kiedy ktoś z rodziny zwrócił jej uwagę, to zaczęła sie kłócić, że palenie dziecku nie szkodzi, bo wszystko - uwaga - zostaje w łożysku :O Nie wiem skąd wzięła takie herezje, ale mnie osobiście szczęka opadła... Tak na marginesie - jej synek urodził się jako wcześniak, ma ADHD i jest bardzo agresywny, nerwowy i ma poważne problemyz nauką, jest zdecydowanie mniej rozwinięty od rówieśników.

Gość Smolisz głupoty
ja w ciąży z pierwszym dzieckiem popalałam sobie i jest normalna nie ma nadpobudliwości. Teraz jestem znowu w ciąży,ale juz nie palę,z czego się cieszę. Jezeli dzieci matek palących są nadpobudliwe to powiedzcie mi jakie są dzieci alkoholiczek i palaczek w jednym????? Chodzące bomby zegarowe??? Czy granaty??? One jakoś są zdrowe,nie cierpią na alergie..............a dzieci matek które huhają są słabowite i alergie się im częściej zdarzają. NIE MA NA TO REGUŁY DUZO JEST TEZ ZALEŻNE OD GENÓW

Gość dfg
smolisz.... Kobieto, poczytaj jakąś fachową literaturę zanim takie herezje napiszesz. Dzieci alkocholiczek zdrowsze???????????????? Wiesz że po jednym piwie matki, płód jest "pijany" przez ok 2 miesiące ponieważ nie ma enzymów które u osób dorosłych odpowiadają za metabolizowanie alkocholu?!?

Gość Smolisz głupoty
ja nie piję alkoholu I juz nie palę. Ale zbacz na ulicy ile dzieci pijaczek zimą lata w cienkich butach i ubraniu i nic im nie jest. A my ubieramy cieplutko,dajesz zdrowe jedzenie,witaminki i co chore

Gość dfg
A widziałaś kartę pacjenta tych dzieci biegających po ulicy, że masz taką pewność? Bo ja znam raczej przypadki, gdzie takie dzieci mają jeśli nie problemy ze zdrowiem, to przynajmniej są opóźnione w stosunku do rówieśników. Zresztą co ja dyskutuję, naprawdę poczytaj sobie na ten temat. Nie ja to wymyśliłam. Takie jest zdanie lekarzy i naukowców, no ale skoro Ty wiesz lepiej, to ja przepraszam... :o

Gość Smolisz głupoty
oj nie musisz mnie przepraszac................ale skoro tak nalegasz przeprosiny przyjęte. Wyliuzuj przecierz wiem ze w ciąży nie wolno palic i tego powinny się ciężarne trzymać

Gość Aneczka_24
smolisz!! Wypisujuesz głupoty. Dzieci alkoholiczek zdrowsze?? to dlaczego w szkołach specjalnych usczy się większość dzieci alkoholików?

Gość ike
myslalam ze jest to forum dla przyszlych mam ktore maja problem. tymczasem zastalam tu prawdziwy lincz. zadna kobieta nie wie jakim problemem jest palenie w ciąży i jak cieżko mieć swiadomosc tego ze sie pali. i slowa typu- powinno sie rzucic wsadzcie sobie miedzy ksiazki- bo wiadomo ze nikt od tak beszczelnie nie palilby gdyby pozbycie sie tego problemu bylo takie latwe. jestesmy normalnymi kobietami- i tak samo jak inne przyszle mamy chcialybysmy dla naszym maluszkow jak najlepiej. ja w pierwszej ciąży żucilam palenie od razu- teraz jest mi bardzo ciężko- myslalam ze na tym forum będziemy sie wspierac aby przynajmniej czesci z nas udalo sie jakos z tego wyjsc- ale po tym co tu widze..........kazdy ma pewne ulomnosci i nie jest doskonaly dziewczyny i nie wierze ze i wy jestescie w stu procentach idealne... siedzenie przed komputerem tez nie wplywa dobrze na dziecko - tak jak wiele innych rzeczy ktore robi sie nieswiadomie. prosze nas nie oceniac - a wy mamy z tym samym problemem nie bojcie sie odezwijcie sie- byc moze szukacie tak jak ja wsparcia. moze niektore z was rzucily ( nie mowie tu o sytuacji kiedy odrzuca od palenia) pomozcie tym ktore nadal niestety palą. a zlosliwe komentarze naprawde nie są nam potrzebne i w niczym nam nie pomogą więc panie ktore koniecznie chca sie powymandrzac radze zalozyc forum ponadawajmy na palaczki i tam nas spokojnie obrzucac blotem .

Gość Aneczka_24
ike! Jak bedziesz sie tak użalać nad sobą, to nic ci nie pomoże. Na pewno nie pochwale Ciebie za to że palisz w ciąży. Moj organizm na początku sam odrzucił papierosy, ale teraz czasami mam ochotę zapalić, ale nie zrobie tego bo zależy mi na zdrowiu dziecka. Mi też nie jest łatwo. Jakiego wsparcia potrzebujesz?

Gość ike
po pierwsze nie uzalam sie nad soba- tylko krytykuje pewne zachowania. a po drugie uwazaj bo nie wiesz co cie jeszcze czeka- ja w pierwszej ciazy tez bylam taka madra bo palic mi sie nie chcialo. ciekawe co by bylo gdyby twoj organizm nie odrzucil papierosow.

no bez przesady jestesmy dorosle i wiemy jak grozne skutki niesie za soba palenie w ciazy ale z tego co widac dorosle nie znaczy dojrzale niestety:(chyba czas pomyslec o wlasnych dzieciach a nie o sobie

Gość wanati
Ja też w pierwszej ciąży popalałam do 27 tyg. ciąży i rzuciłam ale teraz w drugiej papierosy smakują mi jak cukierki mam dwa razy mocniejszy pociąg do papierosów, niż jak nawet nie byłam w ciąży. słuchajcie to jest okropny nałóg i nie ważne ile mamy lat, one nie decydują o rzuceniu papierosów. jeśli miałabym rzucić papierosy to już dawno bym to zrobiła ale papierosy , no ten nałóg są silniejsze odemnie. To cholerny nałóg którego nie mogę się pozbyć. Moje pierwsze dziecko jest zdrowe bez alergii, chorób górnych dróg oddechowych itp. A znowu mojej koleżanki , która nigdy nie paliła i nie piła i co dmuchała i chucha do tej pory na swoje dziecko to jest ono alergikiem, chore oskrzela wkółko itp więc to nie ma znaczenia. A samo palenie jest szkodliwe i nie da się tego ukryć.

Gość amerykańscy naukowcy ha ha
zawsze zastanawiam się, czy Ci amerykańscy naukowcy nie mają imion i nazwisk? Nie pracują w żadnej jednostce naukowo-badawczej, czy też ta jednostka też nie ma nazwy, aby ją podać zamiast "amerykańscy naukowcy"? Czy to może po to, żeby nie było z kim polemizować jeśli jakiś nieamerykański naukowiec obali ich teorię? :D A że palenie szkodzi to wiadomo od jakichś 40 lat, ja wiem, a nie jestem amerykańskim naukowcem.

jezeli tak bardzo was ciagnie do papierosow to chociaz kupcie sobie elektroniczne....napewno nie beda szkodzic w takim stopniu jak normalne no i palic wszedzie mozna bo prawo nie zakazuje.Ja kupilam mezowi i popala....

znajoma pracowała w barze podczas ciąży i od wdychania dużej ilości dymu dziecko urodziło się bardzo małe i z niedorozwiniętymi płuckami:(

Gość Nikt mi nie powie że
nie można rzucić palenia!!! Sama jestem tego jasnym przykładem. Paliłam 10,5 roku aż w końcu wzięłam się w garść i powiedziałam sobie: dosyć tego syfu!!! Papierosami śmierdziało w domu, śmierdziały moje rzeczy, włosy itd. Kupiłam sobie e-papierosa i ON MI POMÓGŁ RZUCIĆ TEN WSTRĘTNY NAŁÓG!!! A wcale nie byłam w ciąży. Ale oczywiście jest i druga strona tego medalu: przytyłam 15 kg, ale już się biorę i za to. Podbudowana tym iż potrafiłam zerwać z paleniem tak samo za jakiś czas schudnę!!! Także kochane CHCIEĆ TO MÓC!!!!

Gość taka sobieee jaaaa
jestescie jakies nie normalne a smolisz ma racje bo dzieci z patologicznych rodzin zadziej choruja, niz dzieci matek polek co to faszeruja dzieci witaminkami