Gość czarli the bongaza Napisano Luty 28, 2008 Szwecja to ogolnie nie jest zart ale Polska jest jeszcze mniejszym zartem takze jedz, nie zwlekaj tam chyba masz ogolnie wieksza szanse na tak zwane przetrwanie. zwlaszcza ze jestes z Polski takze wiesz jak walczyc, tak jest troche bardziej sprawiedliwie ludzie nie sa tacy czujni caly czas i maja troche lepsze ciuchy. piekne kobiety sa raczej z pieknymi mezczyznami zarcie to rewelka to prawda i czasami jest nawet tansze niz tutaj, samochody sie tocza wolniej choc sthlm ma totalne rajdy miejsckie, ale musisz sie liczyc z tym ze to nie sa lata 60 wtydy wyjezdzajac dzisjaj mialabyc wille i jakis yacht a dzisjaj jest mocniejsza rywalizacja. bedac tam nie rozumialem determinacji jaka kieruje ludzmi ktrorzy gdzies jada dzisjaj juz rozumiem i znam ten bol, pozdrawiam i zycze powodzenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Magajanes Napisano Marzec 11, 2008 Siema a ja nie rozumiem ludzi ktorym ciagle sie nie udaje .... jestem w szwecji od roku w sthml mam stala prace 5 pokoi mieszkanie , na nic mi nie brakuje ... to tyle zegnaj polsko milo bylo cie ... poznac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ze co prosze Napisano Kwiecień 10, 2008 Ze niby jedzenie szwedzkie jest rewelacyjne??????????????????? :D:D:D:D:D:D:D:D Taaaaaa............ zwlaszcza chleb, ktory jest slodki (ten tanszy) albo smakuje jak tostowy (ten drozszy). Zwlaszcza te parowki, kulki miesne, ciasta............ prawdziwe "pysznosci". :D:D:D:D:D:D No chyba, ze masz na mysli niektore gotowe dania np. z restauracji. Jedzenie nie jest mocna strona Szwedow. Za to moga sie pochwalic innymi rzeczami. Szwecja to lad, czystosc i porzadek. Piekne krajobrazy. Zadbani faceci i zadbane kobiety. Nauka szwedzkiego jest mozliwa. Jest darmowa albo za niewielka oplata. Informacje mozna znalezc w sieci. Jezyk jest prosty, kwestia osluchania sie i oswojenia. To jezyk germanski z bardzo prosta gramatyka, gorzej z wymowa. Jesli znasz angielski albo niemiecki to nie powienienes miec trudnosci z nauka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ryk75o6576o Napisano Październik 7, 2008 jest moze ktos jeszcez kto cos napisze na temat tego kraju...ja mysle nad wyjazdem do Goteborga Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość przyszła szwedka Napisano Styczeń 2, 2009 Ja się już od dawna interesuje tym krajem. Imponuje mi pod wieloma względami. Jeszcze edukuję się w Polsce, ale jak tylko skończę szkołę i zdam maturę(mam nadzieję, że z dobrym wynikiem...) to zamierzam tam wyjechać, studiować, pracować i zostać tam na stałe. To kraj ekologiczny, który naprawdę dba o swoich mieszkańców i nie da im umrzeć z głodu! Ludzie maja nowatorskie spojrzenie na świata. Nie ma w nich jakiś ogromnych uprzedzeń, jak to mozna odczuć w innych państwach. Wiadomo, że są takie sfery życia, które różnią się od polskich, ale trzeba do tego podejść z dystansem!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Skandy_Naf Napisano Styczeń 2, 2009 Ja mysle, zeby do Szwecji przeniesc sie z ... Danii :) Straaaaasznie drogie sa tutaj samochody :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość o ja piernicze Napisano Styczeń 4, 2009 Po uwaznym zapoznaniu sie z wypowiedziami na tym topiku klapki opadly mi z oczu a kopare mam do samej ziemi. Najbardziej szokujace dla mnie byly co roz przewijajace sie sie napomkniecia o KAZIRODZTWIE w tym kraju, ktore z tego co piszecie jest chyba jakas gleboko skrywana, spoleczna norma.Co z pedofilia w tym kraju?Jakie oni maja prawo do cholery?Czy to jest tak, ze zboczeniec pieprzy wlasne dziecko, a wszyscy do okola uwazaja to za kolejny rodzaj zwiazkow rodzinnych, wyraz milosci i przechodza obok takiej sytuacji obojetnie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Lukas1981 Napisano Czerwiec 29, 2009 Hej, a ja mam pytanko, też planuje wyjazd do szwecji, ale chciałbym najpierw znaleźć prace zanim tam wyjade jak szukać? czy macie jakieś linki? adrsy mailowe? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Lukas1981 Napisano Czerwiec 29, 2009 Hej a ja mam pytanko, też planuje wyjazd do szwecji, ale chciałbym poszukać tam pracy jeszcze w Polsce przed wyjazdem żeby nie jechać w ciemno, czy znacie jakieś portale albo linki na strony, chociaż maila? pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość masz stronyy Napisano Lipiec 1, 2009 http://www.poloniainfo.se/bazar/ i szwedzka http://www.blocket.se/stockholm?q=&cg=7100&w=1&c=0&ca=11&md=th Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kuna_1985 0 Napisano Lipiec 14, 2009 ja też wyjeżdżam do Szwecji, jeździłam tam od 2005 roku na sezony jako pokojówka, sprzątaczka, na początku płacili 4 tys zł miesięcznie, w tym roku podnieśli pensje i wynosi ponad 6 tyś zł. - i to przy zwykłym sprzątaniu! żyć nie umierać :) pytanie do Was, czy któraś uczy się szwedzkiego w Szwecji ? np w Varnamo ? ja zacznę tam naukę od września tego roku lub lutego następnego. jakie macie na ten temat opinie ? albo czy ktoś zna jakąś korepetytorkę z Varnamo ? więcej info możecie poczytać na: www.poloniainfo.se Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mama w szwecji Napisano Marzec 31, 2010 Widze ze temat umarl a szkoda... Ja planuje w niedalekiej przyszlosci przeprowadzke do szwecji. Obecnie mieszkam w Walii ale szukam miejsca na stale. Szwecja 'na papierze' wyglada super. Mieszkania tanie, duze dofinansowania dla nowych przedsiebiorcow, opieka spoleczna z najwyzszej polki... Bardzo bylabym wdzieczna o opinie osob ktore prowadza lub prowadzily biznes w szwecji? Aha, jak wyglada sytuacja z byciem rodzicem w szwecji? Jeszcze nie mam dzieci ale planujemy z mezem powiekszenie rodziny w przyszlym roku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość irlandia-szwecja Napisano Kwiecień 7, 2010 wybieram sie do szwecji,z irlandii-jako obywatelka Irlandii,chcialabym wiedziec na co moge liczyc na start,jakie sa dodatki na samotna matke?...oczywiscie pracujaca w niepelnym wymiarze godzin.Chcialabym sobie wszystko przekalkulowac i wiedziec na co moge liczyc,a na co nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kuna_1985 0 Napisano Kwiecień 8, 2010 tu jest tak że jak ktoś nie zna języka to może nie znaleźć pracy, ja zaczęłam szkołę, ale myślę że to strata czasu, czasem żałuję że tu jestem, no ale cóż muszę najpierw język poznać ... więcej info możecie poczytać na : www.poloniainfo.se Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość eo0je09tjietjtoiejt Napisano Styczeń 24, 2012 "nie warto tam jechać i wogóle dlaczego nie zostaniesz w polsce ? nie jedz tam bo ci zle na zdrowie to wpłynie.poszukaj pracy w polsce i zacznij myśleć logicznie a nie marzyć.taka cwane że moze wyjedzie i zostawi innych w polsce a sama się dorobi z mężusiem w Szwecji :/ niektółrzy już zacieraja ręce na twoje stanowisko mała więc trzymaj sie zimno " typowy przykład psa ogrodnika, który siedzi w tej dziurze - polsce i innych zniechęca do wyjazdu do cywilizowanego, rozwiniętego kraju. żałosna postawa polaczka (polaczki?) która tylko utwierdza mnie w chęci wyjazdu z Wolski do kraju bardziej przyjaznego człowiekowi... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość SmileInStockholm Napisano Listopad 14, 2012 Hej Własnie załozylam bloga o Szwecji Bedzie o tym jak "załatwic" wszelkie formalności, oczywiscie ja służę poradą i bede odpowiadac na wszystkie pytania zadane w komentarzach. Blog dopiero co załozony, ale będę na bieząco dodawać informację, żeby powstała tam prawdziwa encyklopedia dla wszystkich zainteresowanych przeprowadzką http://smileinstockholm.blogspot.se/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Karina1990 Napisano Marzec 31, 2013 Witaj! Zaluje, ze wczesniej nie moglam odpowiedziec na Twoje pytania ale tak sie sklada, ze w Szwecji mieszkam od 2 lat. Jesli chodzi o Stockholm to uwazam, ze jest piekny i zakochalam sie w nim od pierwszego wejrzenia:) Jesli chodzi o podejscie szwedow do polskich imigrantow, to nie spotkalam sie z jakimis bezposrednimi nieprzyjemnosciami, ale oczywiscie panuja tutaj rwnie stereotypy na temat polakow,glownie pod wzgledem pracy i zachowania. Ktoregos razu natknelam sie na artikul w internecie o tym, ze aby dostac dobra prace w Szwecji wystarczy znajomosc jezyka angielskiego. Oczywiscie wiekszosc szwedow zna b.dobrze język angielsk ale mozliwosc zdobycia dobrej pracy zalezy od twoich kwalifikacji a jesli nie masz jeszcze zrobionych stydiow (Ja np wyjechalam Majas 21 lat) to niestety znajomosc jezyka szwedzkiego jest bardzo waznym atrybutem. Gdybyscie chcieli sie dowiedziec. Jak wyglada codlzienne zycie osoby, ktora przeprowadzila sie na stale do Szwecji, probuje ustabilizowac swoje zycie, zaczac studia itd, zapraszam na mojego blogga. http://kariinasworld.blogspot.se/ Pozdrawiam serdecznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 4, 2013 Co myślę o sZwecji ! ? Dość stereotypowo, mam do tego prawo :) !! Myślę, że większość społeczeństwa to trochę takie zblazowane cioty co nie chcą sobie pobrudzić rączek. Powolne, uśmiechnięte, uprzejme, ale tylko z pozoru. Pod maską ucywilizowania kryje się śmierdzący fałsz i pogarda. W potrzebie doniosą na ciebie do władz , w temacie który uważają za stosowny. No u nas też, niestety są tacy, ale tam jest to bardziej jakby społecznie i prawnie usankcjonowane z pełnym przyzwoleniem. Do tego wysokie podatki, otwarte wpieprzanie się państwa w życie prywatne. Zabranie rodzicom dzieci i oddanie np. resocjalizowanemu pedałkowi uważam za skandal i k******o. Tam normalka. uważajcie co chcecie, ale trudno mi takie państwo uważać za normalne. Co do przyrody zgodzę się, ale to trochę mało. P.S. Może ruszyć d*pe i zrobić porządek w naszym kraju ? Tylko broń Boże bez pomysłów z lewackiej chorej sZwecji ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agonia36 1 Napisano Sierpień 5, 2013 Mieszkam w szwecji juz siedemnasty rok , zarabiam dobrze , dzieci prawie odchowane mam ladny dom , do pracy jezdze rowerem ( bo tak tutaj wiekszosc robi) przed domem auto przystrzyzony trawnik i wszystko takie wlasnie jak tutaj byc powinno a jednak meczy mnie ta wlasnie taka powinnosc meczy mnie juz ten kraj , od pewnego czasu wydaje mi sie taki mdly jak te ich prinskorvy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Październik 28, 2013 Jak Szwecja to koniecznie język szwedzki. Szwedzi doceniają znajomość języka szwedzkiego. Angielski czy inny język nie wystarczy. Polecam szkołę POLIGLOTA w Warszawie. Mają tam szwedzki i norweski też. Małe grupy, możliwość dopasowania godzin i dni, a lektorzy świetni. Lekcje są bardzo interesujące i przede wszystkim już na pierwszej godzinie mówiłam po szwedzku. Naprawdę bardzo fajna szkoła. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mrsquatch 0 Napisano Luty 13, 2014 Byłem w Szwecji, jak już większość ludzi powiedziało, bardzo zadbane miasto tak samo ludzie. Nietrudno o pracę jeśli ma się odpowiednie kwalifikacje. Osobiście mógłbym tam zostać na dłużej gdyby nie obowiązki w Polsce, więc ogólnie POLECAM! :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Luty 14, 2014 Szklany sufit .... owszem sprzątaczka piguła czy budowlaniec to to co zaakceptują . Ale wyżej pełno fałszu zawiści pretekstu do ud***enia was. Szwed który ma podlegać Polakowi rozchoruje sie ze zgryzoty. Tak naprawdę ten kraj żyje z dawnych profitów i od 20 lat regularnie opuszcza sie we wszystkich rankingach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Styczeń 13, 2015 A jak ktoś chce sie przenieść z polski do Szwecji całą rodziną to warto? i jak to zrobić, bo mamy takie plany ale nie wiem jak zosrganizowac to logistycznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość KarolinaWW Napisano Styczeń 13, 2015 Z tego co ja słyszałam, to warto sie tam przeprowadzić o ile potrafisz znaleźć prace i pracować. A jeśli chodzi o część bardziej logistyczną to widziałam że tutaj http://jupiter-przeprowadzki.pl/przeprowadzki-szwecja zajmują się takimi przeprowadzkami. Przewożą i pakują meble, rozkładają je też na miejscu. Jeśli jedziesz tam sam to pewnie lepiej było by gdyby ktoś pomógł Ci przy rozpakowaniu tych wszystkich rzeczy i zaniesieniu ich do mieszkania. Bo samemu moze być Ci dość cieżko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdula009 Napisano Luty 27, 2015 Witam, wybieramy się z rodziną do szwecji - konkretnie do Mory- jest tu może ktoś z tamtych okolic?? Pozdrawiam serdecznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach