Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieszka.w

pytanie

Polecane posty

Gość nieszka.w

pierwsze pytanie to jaka jest kolejność przed porodem?? najpierw odchodzi nam czop, potem sa skurcze a potem wody płodowe, czy jakoś inaczej bo ja sama nie wiem czego mam sie najpierw spodziewac!! termin minol w sobote a ja nadal nic, czop mi nie odszedl, wody tez i skurczow tez ani widu ani slychu :/ drugie pytanie natomiast dotyczy czegos takiego: w 7 tygodniu ciazy na usg ginekolog powiedzial mi ze moj synek wygkada na 5 tygodni!! czy to moze oznaczac ze jak termin mam na 14 pażdziernika a tam bylo 2 tygodnie roznicy to moge urodzic dopiero za 2 tygodnie?? nie wiem czy mnie zrozumiecie bo nie zabardzo umiem to wytlumaczyc :/

taka kolejność jak napisałaś jest książkowa, w rzeczywistości wygląda to różnie... np. mój pierwszy poród: czopa sobie nie przypominam wcale, odeszły mi wody i ponieważ skurcze się nie pojawiły, zostały wywołane oksytocyną, drugi: czopa jako takiego też nie stwierdziłam, za to kilka dni przed porodem miałam więcej śluzowej wydzieliny, pojawiły sie skurcze, a wody odeszły na porodówce, zaraz potem miałam skurcze parte, trzeci: (po terminie) lekarz przebił pęcherz płodowy, zaraz potem dostałam silnych skurczy, czop odszedł... dwa tygodnie wcześniej, a od prawie miesiąca chodziłam z dwucentymetrowym rozwarciem, drugie pytanie: usg w pierwszym trymestrze jest najbardziej wiarygodne w ocenie wieku płodu! zatem może tak być, że Twoje dziecko jest młodsze niż wynika z terminu ostatniej @ i urodzi się później :) w każdym razie, odwiedzaj często lekarza, bo dobra opieka medyczna w okresie okołoporodowym jest najważniejsza! nie martw się, ale zrób usg (ocena łożyska) i ktg! szybkiego i łatwego porodu! powodzenia!!!

ja mialam najpierw skorcze, potem krwawienie-obfite, pozniej wody, na koniec czop od pojawiania sie w szpitalu do porodu :23 godziny i urodzilam

u mnie: najpierw skurcze potem czop potem wody- ale saczyly mi sie kol 8 godzin- dopoki lekarz nie przebil