Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madziuniek

jak podawać witaminy niemowlakowi??

Polecane posty

Gość madziuniek

Witam! Dzisiaj miałam pierwszy raz podać swojej 3 tygodniowej córeczce witamine D i A. Pediatra kazał mi ściągnąć na łyżeczke pokarm z piersi i dodać kropelkę witaminy. I tu zaczyna sie problem. Po dwudziestu minutach ugniatania piersi w pocie czoła i łzach udało mi się ściągnąc tylko pół łyżeczki. Po prostu nie radzę sobie ze ściąganiem pokarmu, zastanawiam się więc czy jakoś inaczej moge podać te witaminy?? Juz nawet mleko modyfikowane przyszło mi do głowy, bo jak tylko pomyśle o następnym razie to aż mnie ciarki przechodzą. Chociaż sprawa brzmi być może błaho to dla mnie naprawde spory problem, więc prosze o rady.

RZeczywiście, sposób ze ściąganiem mleka i podawaniem z witaminami jest najlepszy, ale skoro się nie da... Zreszta ta \"łyżeczka\" to umowna sprawa, chodzi o to, żeby dziecko tego nie wypluło, jak dasz radę nakropić do pół łyzęczki, też będzie dobrze. Witaminę D można ( a właściwie powinno siętak robić, bo to roztwór oleisty i nie rozupści się w mleku lub w wodzie) wpuścić bezpośrednio do buzi dziecka -połaskotać go po policzku, żeby otworzyło buzię i szybko kropnąć potrzebną dawkę. To na początku wyda Ci się trudne, ale nabierzesz wprawy. Ostatecznie mozna też te witaminy (multiwitaminę) rozupścić w łyżeczce przegotowanej, letniej wody i dać dziecku. Dasz radę!!!

A ja jedną i drugą wkrapiam bezpośrednio do buzi i od razu potem daję pierś do ssania. Koraliczka=> 🖐️ :)

Ja też wit.A +D3 wkrapiałam od razu do buzi.To samo robiłam z wit C. Nie krzywił się.Smak tej pierwszej nawet polubił.Po wkropieniu podawałam mu pierś.Chwilę odczekaj by witaminy nie zostały na pierśi.

a ja daje na palec i do buzi...:) moj mały bardzo to polubil bo przy tym gryzie moj palec...ja przy okazji sprawdzam jak tam jego zabki...:) mamy tylko 2 kropelki dziennie:)

Gość madziunku mam radę
kup sobie w sklepie taki odciągacz pokarmu ręczny - taką "pompkę" - kosztuje ok 10 zł, ja taką mam i używam jej właśnie do odciągania do witaminek ewentualnie niekiedy jak mi strasznie stwardnieja piersi to troszkę odciągam. samą ręką też nie potrafię :)

Gość karola26
jak to jest z tymi witaminami: niektórzy przepisują wit. A i D3 a inni K i D3 Jak długo trzeba je podawać? bo nie spytałam pediatry