Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a może ktos wie

Musze sie jakoś dowiedzieć

Polecane posty

Gość a może ktos wie

Jak zainwestowac pare groszy w fundusze może wiecie a może znacie jakiesciekawe stronki na neci albo forum prosze o pomoć

Gość a może ktos wie
Yogi jaki fundusz kurde nie mam cela zawsze zmaszcze:(

Ja mu daje kasę i tyle;na koniec roku przywozi mi rozliczenie ! A w banku mam chyba w Pionierze ,ale nie pamiętam jakim. Zarobiłem na KGHM,ale mogłem więcej bo sprzedałem za 73,a teraz warte są ponad 100 zł :o

Gość a może ktos wie
Dzieki Yogi ja mialam wczesniej w stabilnym nic nie stracilam ale marne zyski więc teraz chcę coś normalniejszego też myslalam o pionierze musze więcej poczytać ale dzieki za informacje wezme pod uwage

Gość a może ktos wie
mój facet zna się na wszystkim ale te temty jak inwestować to dla niego czarna magia ja próbuję raz z lepszym raz z gorszym skutkiem kiedyś mialam dobrze lokaty były super i nie musialam się wysilac za odsetki kupowalam cos do domu ale to niepowroci trzeba utrafic i te pare zloty dodatkowe zarobic bedzie na opony zimowe

Gość a może ktos wie
myślalam że jeszcze ktoś napisze ale niewile jest takich co pochwali się jak mozna zainwesowac ale i tak dzieki

Gość a może ktos wie
KAfeteria jest fajna mozna sie dowiedzieć jak się zabić w miare bezbolesnie jak uciec z domu albo nie dac się rodzicom jak nie popadac w frustracje jak poznac pana pania w wieku............ i moglabym wymienić 1001 porad ;) a na takie pytanie jak moje nie ma odpowiedzi;( a szkoda może wtedy więcej osób nie tylko ja skorzystało by z tej wiedzy Jakos sobie poradze .Kiedys byly książeczki PKO i byl problem z głowy potem lokaty w latach 90 i bez podatku a teraz moda na fundusze i jakos mój stary umysl nie potrafi wybrac skutecznie:(

Gość PYTAC WOLNO WIĘC

Przeciez to wszystko zalezy na jaki okres chcesz inwestowac, jakie ryzyko akceptujesz i jakiej oczekujesz stopy zwrotu.

Gość a może ktos wie
No wiadomo że jak najwieksze zyski chyba nikt nie inwestuje po to zeby zarobic mało okres to moze rok moze 1,5roku a moze i dwa jesli zarobi sie w krotszym okresie to tez dobrze weszlam na strone JUPITERA może ktos wie jak te fundusze zakupic cos mi mowi że warto

Gość a może ktos wie
poczytalam tez o nowym pionierze ale sama juz nie wiem Akrke powinnam byla kupić na wiosne ale ciapa ze mnie niesamowita Czasu brak na edukowanie w tym temacie czytam i ciagle coś mnie odrywa a umysl juz nie ten szkoda gadać mimo wszystko popisze jeszcze na forum może akurat ktos zyczliwy napisze jakis konkret i podejme decyzje

Z twoich wypowiedzi wynika ze raczej jestes nieswiadoma ryzyka. Gdyby fundusze byly panaceum na wszystko to po co bylby jeszcze lokaty w bankach? Ogolna zasada jest taka, ze im wyzsza _oczekiwana_ stopa zwrotu tym wyzsze ryzyko. To oznacza ze zysku moze w ogole nie byc i moze byc strata. Zysk i ryzyko sa ze soba nierozerwalnie polaczone. Nikt nie inwestuje zeby zarobic malo, ale decyduje sie na mniejszy oczekiwany zysk w zamian za mniejsze ryzyko. Najwyzsza oczekiwana stope zwrotu maja fundusze akcyjne, ale tez najwieksze ryzyko. Banki oferuja znacznie mniej, ale ryzyka praktycznie nie ma. Im wiesze ryzyko chcesz podjac tym dluzszy musi byc czas inwestycji. Twoj horyzont czasowy (planowany okres inwestycji) wynoszacy 1-2 roku jest dosyc krotki jak na fundusze akcji. Fundusze akcji sa dla tych co inwestuja na 5 i wiecej lat. Fundusze akcji maja wyniki praktycznie takie jak cala gielda - gdy ona rosnie one rosna, gdy spada one spadaja. A ostatnio mielismy kilka lat hossy ktora musi sie kiedys skonczyc. Po prostu musisz byc swiadoma ryzyka.

Gość a może ktos wie
no własnie dzięki za odzew .Dopiero teraz mam chwile na kafe bo niestety obowiązki domowe gorą Ale na powaznie jak maja się fundusze europejskie i azjatyckie obecni skoro teraz u nas ma być bessa to może tamten rynek będzie wart uwagi Co o tym sądzicie?

Gość a może ktos wie
Nie ma na tym forum ludzi do podyskutowania na taki teamat Strasznie dołujące a mialam lepsze zdanie o nim

Gość nie nadążam czytać
to naprawde super porady:P