Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona_z_szafy

Konizacja szyjki macicy z powodu polipa i kolosalnej nadżerki

Polecane posty

Gość edziula28
witam czy po konizacji można jeszcze zajść w ciąże?wycieli mi 3,5cm pozdrawiam

Gość gatta79
jolazabrze, czy rodziłaś naturalnie po tym zabiegu??

Gość xeniam80
Hej, dzis odebralam wyniki hist-pat. zmian nowotworowych nie ma na szczescie ale sa polipy, czy trzeba je usunac?oprocz nich mam tez nadzerke.

Witam mam maly proble a mianowicie rok temu w maju mialam usuwana nadzerke(wypalanka) i od roku staramy sie z mezem o dziecko i ze staran nini w miedzy czasie zaczely sie plamienia lekaz kazal probowac po czym w maju tego roku stwierdzil ze w szyjce macicy mam polipa 3 mm i bez zadnych badan przepisal mi luteine 5o raz dziennie pod jezyk od 1 dnia miesiaczki przed 15 dni w tym miesiacu stwierdzil ze polipa juz nie ma dodam ze moje cykle trwaly 31,21,28,28,24 a teraz juz 19 dni o ile to okres otorz 19 dc dostalam plamien najpierw brazowych potem z sluzem i troche czerwonym i teraz na zmiane sa czerwone i rozowe i sa juz 12 dni przy tym temp 36,8-37 testy pokazyja wynik ujemny bardzo prosze o pomoc co to moze byc czy to cos z tym polipen , przez leki czy moze jestem jednak w ciazy?? bede

Gość bryła
Witaj barb.86. Właśnie przeczytałam twoje obawy na forum. Ja wczoraj wróciłam ze szpitala. Miałam co prawda inny przypadek, ale objawy podobne do twoich. Po pierwsze około 8 lat temu zgłosiłam się do ginekologa z powodu brunatnych plamień przed i po miesiączce. Lekarz dał mi jakieś leki hormonalne i stwierdził, że to normalne , bo wszystkie kobiety tak mają, podczas okresu wszystko się oczyszcza, czyli uśpił moją czujność na około 4 lat. Potem zdarzył mi się stan zapalny, który nawet mi specjalnie nie dokuczał, a wykryto go na cytologii, którą sobie chciałam zrobić. Z tą cytologią poszłam do innego lekarza, a w międzyczasie te plamienia się nasiliły , stawały się zabarwione krwią i utrzymywały się długo po okresie. niektóre były ciągnące sie ze śluzem, a inne jak dżemik. lekarz zrobił mi usg i stwierdził że mam jakies torbielowate jajniki i polipy w macicy. Leczył to lekami, ale nic mi nie pomagało. przypadkiem poszłam do innego ginekologa, pomyślałam, że się skonsultuję, ale ten nic nie wykrył, znowu dostałam leki przeciwzapalne i na regenerację nabłonka. po tych lekach nie było mi lepiej więc poszłam znowu do ginekologa. ponieważ podczas zwykłego badania nic nie było widać , zalecono łyżeczkowanie macicy. to rutynowy zabieg ale okazało się podczas niego że ujście szyjki macicy było praktycznie zapchane torbielami i polipami. Po zabiegu po kilku godzinach wróciłam do domu. Nic mnie nie boli i już nie krwawię. Dziękuję Bogu że trafiłam na tego ginekologa, który nie zlekceważył tak jak poprzedni tych objawów. teraz czekam na wynik, a tobie barb radzę jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to tak dla spokoju sumienia skonsultuj się z innym lekarzem. życzę ci powodzenia!

Gość natascha26
hej,opowiem wam o moim przypadku...mam 26 lat i jestem juz mama,3 lata temu moja ginekolog stwierdzila u mnie kom.rakowe...bylam zalamana i odechcialo mi sie wszystkiego schudlam w ciagu miesiaca 10kg z nerwow oczywiscie.....chodzilam co 2 miesiace na kontrole i nie bylo zmian ani na lepsze ani na gorsze.....po jakims czasie zapomnialam o calej sprawie i przybralam na wadze :)przed miesiacem (po kolejnej kontroli) dostalam skierowanie do szpitala-konizacja!! bylam zrozpaczona i zalamana...myslalam ze umre i ze nie zobacze jak muj synek dorasta i gdzie(jestem samotna mama),caly czas plakalam.....panika do potegi X!! nadszedl dzien zabiegu....wstawilam sie do szpitala i po godzine bylam juz operowana,trwalo 40min pod pelna narkoza , przespalam caly dzien i noc.Na drugi dzien przyszedldo nie lekarz i zbadal jeszcze raz i wypisal do domu ,kamien spadl mi z serca ale niestety musialam 2 tygodnie zyc w niewiedzy czy to co wycieli nie bylo zlosliwe.....mialam szczescie,gdy do mnie zadzwonili z wynikami rozplakalam sie tym razem ze szczescia:)) nie bylo zlosliwe....pomyslalam teraz mozesz dalej zyc!!jeszcze tylko kilka kontroli u gin.(dla pewnosci) i po wszystkim.

Gość natascha26
edziula !!!!!!!!!moja przyjaciolka tez jest po konizacji od 8 tyg jest w ciazy-wiec raczej mozliwe :) trzeba bardziej uwazac,wiecej odpoczywac wtedy bedzie wszystko dobrze:) :) trzymam kciuki

Miesiąc temu miałam usuwane polipy endometrialne,a w chwili obecnej jestem na leczeniu hormonalnym. Po leczeniu lekarz zaproponował mi założenie wkładki domacicznej uwalniającej hormony -Mirena, która oprócz antykoncepcji ma zapobiec odrastaniu polipów, Poniewaz ta wkładka to spory wydatek (1100 zł z założeniem) chciałabym się upewnić czy faktycznie przyniesie oczekiwany skutek.Jeśli ktoś miał podobną sytuację prosze o poradę.

Gość kachachuda75
ja jestem juz po konizacji.nic sie nie martwcie wszystko bylo oki.trzeba sciagnac wszystkie metalowe rzeczy,siada sie na fotelu gin.na metalowej płytce.pod narkoza wypalaja trwa to ok. 5 min.3 dni temu mialam zabieg dobrze sie czuje tylko krwawienie bedzie trwac ok.10 dni i nie wolno uprawiac seksu przez ten okres.

Gość Karla79
nelli68 gdzie robiłas zabieg usuwania polipów

Gość mialam usuwanego polipa
poszlam do lekarza z powodu uplawow. Lekarz w trakcie badania stwierdzil istnienie polipa i zaraz wypisal skierowanie na jego usuwanie. To on byl powodem uplawow, a nieleczony moze rowniez wywolac bezplodnosc. Sam zabieg byl krotki i bezbolesny. Nie zatrzymywano mnie w szpitalu, zaraz moglam wyjsc. Nic nie bolalo, bo polipy sa nieunerwione. Autorka ma jeszcze nadzerke...to komplikuje sprawe. Tylko dziwi mnie, ze ja tez ma lekarz usunac, skoro wyniki cytologiczne sa w porzadku..? Dobrze zrozumialam? Przy prawidlowej cytologii nadzerki sie jedynie obserwuje, nie ma koniecznosci usuwania...a tu jeszcze konizacja szyjki? Dlaczego? Czy istnieje podejrzenie zakazenia wirusem hpv? Czy ktos wykonal najpierw kolposkopie?

Gość mialam usuwanego polipa
aaaaa! Ja sierota :-D dopiero zauwazylam, ze temat stary:) autorka juz pewnie dawno zapomniala o problemach ze zdrowiem intymnym.

Gość agdusia
Czesc dziewczyny, mialam bardzo duza nadzerke , wynik cytologi II, jestem 3 dni po zabiegu konizacji - naprawde nie ma sie czego bac nic nie boli , tylko najgorszy ten czas teraz jak sie czeka na wynik tego co wyciali - tak sie boje , mam 2 dzieciaczkow cudownego meza. Moja nadzerka narosla do takich rozmiarow w ciagu 7 miesiecy , czy w tym czasie moglo sie tam rozwinac cos zlosliwego , juz mi rozne mysli do glowy przychaodza ......... POZDRAWIAM

Gość gość
uwaga gdzie zrobic konizacje szyjki macicy teraz? Kto pomoze?