Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Malinka_007

UROGRAFIA - miał ktoś?

Polecane posty

Gość kattjja80
Bolesność tego badania ogranicza się do założenia wenflonu. Przez ten wenflon dostajesz kontrast dożylnie i potem leżysz pod rentgenem przez około 30 minut. Co pewien czas jest robione zdjęcie RTG, by sprawdzić jak kontrast rozchodzi się po nerkach i pęcherzu. I tyle. Życzę powodzenia i dobrego wyniku :-)

ja miałam urografie,cały dzień mi ją robili. To badanie nie było az takie najgorsze ale bardzo osłabiające,w dodatku ja wymiotowałąm ,miałąm gorączke(ale to przez to ze miałam kamień i ten ból mnie tak wykańczał).Dzień wczesniej po prostu opróżniono mnie,nie mogłam jeść,pić itp. , rano zaczęto mi robić zdjęcia,takie jak rentgenowskie,przed badaniem jeszcze podano mi dożylnie 3 wielkie strzykawki takiego galaretowatego płynu,kontrastu,po nim mi sie troszke duszno i gorąco zrobiło ale to normalne.Co godzine wołano mnie na zdjęcia i tak wyglądało całe badanie:)

Gość Mili161
Ja miałam robioną urografię i niepotrzebnie się bałam. Czytałam.że można odczuwać nudności,ale nic takiego nie było.Teraz mają dobry kontrast,który jest wpuszczany poprzez kroplówkę i naprawdę jest OK.Dodam,że jestem panikarą,więc sama widzisz,że nie musisz się niczego obawiać.