lady_in_red21 0 Napisano Październik 25, 2006 wykryto u mnie male guzki na tarczycy. do endokrynologa ide dopiero za pare tygodni wiec moze ktos mi powiedziec czy to przypadkiem nie wina tabletek? na ulotce wyczytalam, ze tabletki moga powodowac lagodne gruczolaki. wiec moze lepiej je odstawic? czy moge bezpiecznie brac dalej? biore eltroxin z rana i novynette wieczorem. ginekolog powiedzial, ze tabletki nie maja zadnego wplywu na tarczyce a pan ktory robil USG, ze guzy czesto robia sie od stresu. stresow mi nie brakowalo wiec ... co robic. ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lady_in_red21 0 Napisano Październik 26, 2006 nikt nic nie wie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość anyz Napisano Październik 26, 2006 jeśli są łagodne to nie ma problemu. Trzeba tylko stosować się do zaleceń endokrynologa, leczenie może trwać kilka lat ale guzki znikają. Też je miała. Leczyła się osiem lat od dwóch lat tylko kontrola i nie borę zadnych leków. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość anyz Napisano Październik 26, 2006 jeśli są łagodne to nie ma problemu. Trzeba tylko stosować się do zaleceń endokrynologa, leczenie może trwać kilka lat ale guzki znikają. Też je miała. Leczyła się osiem lat od dwóch lat tylko kontrola i nie borę zadnych leków. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ninaa30 0 Napisano Październik 26, 2006 Ja mialam bardziej drestyczny przypadek bo mialam guzy i jak sie okazalo byly one zlosliwe ... biore od kilku lat z rana euthyrox175 . Jakies 3 lata temu chcialam zaczac brac jakies leki anty.. ale moja pani dokror odradzila mi brania dodtakowych hormonow, zaproponowala mi spiralke , na co sie nie zgodzilam .....nie wiem jaki jest wplyw lekow anty na tarczyce, alle skoro masz juz takie problemu musisz byc pod dobra opieka endrokrynologa jak i zarowno ginekologa .. pozdrawiam i trzymam kciukui aby bylo wszystko ok Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lady_in_red21 0 Napisano Październik 26, 2006 wlasciwie to mialam tylko USG. wizyta za kilka tygodni wiec nie wiem. narazie biore anty. guzki sa bardzo male, 6 i 4 mm. nie mam pojecia co z rym zrobic ale poczekam na wizyte u endokrynologa. ginekolog tez mi powiedzial, ze z czasem moga zniknac. mam sie stosowac do zalecen endokrynologa tylko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ninaa30 0 Napisano Październik 26, 2006 badz spokojna bedzie wszystko dobrze masz napawde niewielkie guzki i gdyby bylo cos niepokojacego lekarz ktory robil Ci USG napewno poinformowalaby Cie o tym ... ja mialam znacznie wieksze guzy i zaraz po usg mialam zrobiona biobsje, u tego same lekarza i wyszlo to co wyszlo a 2 tyg pozniej juz bylam po operacji .. ale czesciowo sama do tego dopowadzialam, wyczulam sobie guzka zaraz jak urodzilam dziecko , nie poszlam odrazu z tym do lekarza, a jak juz guzy zaczely mi przeszkadzac i przyduszac mnie to juz bylo o wiele za pozno na jakiekolwiek leczenie , wiec przeszlam terapie wstrzasowa i teraz naprawde wole dmuchac na zimne niz kolejny raz przez cos podobnego przechodzic ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
starania_pl 0 Napisano Październik 26, 2006 ja też mam guzki, lekarz powinien zbadać TSH i FT4 oraz przeciwiciała przeciwtarczycowe, wykluczyć Hashimoto. Eltroxin bierz, tu masz wątki o tarczycy. http://starania.webd.pl/viewforum.php?f=14&sid=65c6cb4a6d87c960d0155fb8f04389ea Polecam też SELEN+E na takie problemy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lady_in_red21 0 Napisano Październik 26, 2006 a czy ktos wiec cos na temat nadcisnienia. w ulotce pisze, ze moze wystapic. nigdy czegos takiego nie mialam, zawsze bardzo niskie. 110/70. teraz zdarza sie i 130/90. skoczyl mi tez puls do 80. zastanawiam, sie czy to sie dzieje, bo biore eltroxin i przespiesza sie przemiana materii czy jak? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach