Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nuila

STEREOTYPY

Polecane posty

Szukam jak najwięcej tego, co sądzą o Polakach inne narodowości. Jakie są stereotypy dotyczące naszego kraju i ludzi? Bardzo proszę o odpowiedzi jest mi to potrzebne do prezentacji.

Gość on z uk
polak zlodziej polka dziwka niestety jest w tym wiele prawdy

Tak i Polak brudas. A jest coś za co nas cenią? Bo jakoś dobrego stereotypu o Polakach nie mogę znaleźć:O

Gość to ja Ci powiem
I pewnie nie znajdziesz.... :o

Gość Niemcy uważają że
Polki sa ładne ale to chyba wszytsko, bo zaraz potem dodają, ze równiez łatwe :P

Tak przypuszczałam. Kraj ciemnoty, biedy i zacofania. Wr. I jak mam napisać tą pracę:O

Gość julia766
Ja ostatnio uslyszalam od starszego brytyjczyka, ze Polacy bardzo pomogli brytyjskiej gospodarce, ze sa bardzo przyjazni i pracowici...wiec jednak nie wszyscy zle o nas mysla:))))

Znam wielu Brazylijczykow i oni bardzo nas lubia (Ci, ktorzy mieli nas okazje poznac), mowia, ze jestesmy kulturowo podobni do nich. A starsi Brytyjczycy tez dobrze wyrazaja sie o Polakach, czesto wspominaja wojne. Tylko uwazaja, ze jestesmy raczej biednym krajem.

Gość Do Prostego
Co ty pieprzysz?! Stereotypy Węgrów czy Finów jak najbardziej istnieją! Węgrzy uchodza na przykład za dobrych kochanków (jak Wlosi czy Hiszpanie), Finowie uchodzą za smutasów, ale i ludzi pławiących się w dobrobycie.

Kazdy kraj ma jakis stereotyp, tylko niekoniecznie znany wszystkim, czasem nawet te stereotypy moga sie roznic. Np. Polak w Niemczech ma opinie lenia i zlodzieja, a w Hiszpanii dobrego pracownika (tak sie dowiedzialam na kursie w Madrycie gdy byla mowa o stereotypach!). Za to rzeczywiscie wiekszosc swiata nie ma wyrobionego o nas zdania, bo nic o nas po prostu nie wiedza. Tak jak my nie mamy zadnego stereotypu np. Angoli.

Tak jak my nie mamy zadnego stereotypu np. Angoli. No nie byłabym tego taka pewna. Posłuchaj piosenki Stinga \"Englishman in New York\", tam jest taki stereotypowy Anglik. Ja zawsze myślałam, że Anglicy noszą wszędzie parasolki, laski, płaszcze w kratę, pija codziennie herbatę... A to przecież kompletna bzdura. Węgrzy uchodza na przykład za dobrych kochanków (jak Wlosi czy Hiszpanie), Finowie uchodzą za smutasów, ale i ludzi pławiących się w dobrobycie. Tak? Nie wiedziałam. Dla mnie Fini kojarzą się z czystością (te ich sauny), a Węgrzy... Nie wiem. Tak właściwie to zbieram te informacje, bo mam wygłosić czterominutową przemowę po angielsku dotyczącą stereotypów o Polakach i nie za bardzo wiem co myślą o nas konkretne narodowości. Ale bardzo mi pomogliście;*

Gość Ja powiem tak
wg mnie Polacy są krótkowzroczni i dają sobą manipulować.

Gość Ja powiem tak
dlatego, że wszędzie jest propaganda, że wszystko co złe w polsce to przez PIS, i z tego co widze na róznych forach, wielu naprwdę wielu Polaków w to uwierzyło, że całe zło na Polske spadło, jak tylko PIS doszedł do władzy. To jest krótkowzroczność. Ja wyjechałam z kraju, i większośc moich znajomych za czasów SLD i Kwaśniewskiego, i mam wrażenie, że opuściłam raj :D Wtedy nie było wysokich podatków, wysokich cen, pracy było pod dostatkiem za godziwą cenę, świetna służba zdrowia, nieskorumpowani urzędnicy, świetne drogi itd itd. ogólnie raj. A ja głupia ten raj opuściłam :D Pisze to, bo coraz bardziej wkurw...mnie ta propaganda antyPISowska, owszem tez popełniają błędyi podejmuja głupie decyzje. Ale jak można wyśmiewać sie z czyjegoś wyglądu, np Kaczyńskich. Mieliśmy malowaną lalę i przystojniaka na stołku, i co z robili z tą prezencją, zrobili doskonałe interesy na siebie. Nie mieli wpadek? Mieli tylko, że telewizja nie pokazywała tego, bo za mordę media trzymali. Wielu bało sie Millera. Ale teraz z tych wszystkich wypowiedzi wniosek wychodzi, że to PIS doprowadził do tego bagnA, które teraz mamy w Polsce.

Gość Ja powiem tak
Co do stereotypów Polacy naprawdę mają za duże mniemanie o sobie. Anglicy raczej mają w d.. jacy sa Polacy, wkurzeni są tylko coraz bardziej, że nas jest tak dużo. No i chca, żeby Polacy sie dostosowali do nich, a nie narzucali im swoje zachowanie.

Codzi mi o kraj ANGOLA, a nie o Anglikow A mi chodziło o kraje europejskie. Przez chwilę myślałam, że mówisz o Andorze. I wyszła Anglia;P Ale wydaje mi się, że Polska jest chyba bardziej słynna od Andory zwłaszcza w Europie;) Ja powiem tak nieźle się rozpisałeś;) Anglicy pewnie nas nie lubią, za to, że im ryby zjadamy:D

Gość stereotypka
polka-ladna,mila,latwa,tania albo bezplatna polak-pracowity,alkoholik,zlodziej,wie jak zrobic pieniadze ywkorzystyjac innych ludzi

Gość kwiecia mecia
polskie dziewczyny uchodza za pracowite i malo wymagajace zony, dobrze taka miec, dom czysty, baba schludna i zadbana i niewiele jej do szczescia potrzeba.

Dzięki wam dostałam z prezentacji dostałam piątkę mniej pomimo, że się zestresowałam i pozapominałam o wielu rzeczach, które powinnam powiedzieć. ;* Kochani jesteście buziolek dlawas;)

Gość litosci
skonczcie z tymi stereotypami cos wam powiem angielki sa zaniedbane, krzykliwe, rozwydrzone a polki sa piekne i piekne i kazde zle slowo o nich odbije sie na was dwukrotnie i tyle, nie doceniacie co macie i dlatego ja wole angielskich mezczyzn bo oni sa w stanie docenic polskie kobiety i wiem to bo mieszkam w uk. dziewczyny uciekajcie z polski i znajdzcie sobie obcokrajowcow bo oni sie zle o was nie wyraza tak jak te palanty z polski na tym smiesznym forum hehehe

Gość londynczyk
litosci:) moze kiedys zrozumiesz dlaczego twoi angielscy panowie wola proste,niewymagajace dziewczyny ze wschodu czym swoje angielki. A dlatego ze angielki wiedza czego chca,maja swoja zdanie, o nie trzeba sie starac, Do ciebie poptostu usmiechnal sie jakis obcokrajwiec(pakis,turek) ,podjechal ladnym zamochodem i tyle.Tylko uwazaj slonko co sie szybko dostaje to i sie szybko nudzi,uwazaj zeby cie twoj pan nie zamienil na lepszy model.

Litosci i Londynczyk, sami tez operujecie stereotypami, Polka Polce nierowna i Angielki tez nie sa wszystkie takie same, to chyba oczywiste.

Gość backspace
Ja znam stereotyp miły i przyjazny: że Polacy (ogólnie) to świetni fachowcy i profesjonaliści (zawodowo informatycy). Polkom proponuję nie dawać dupy przy każdej okazji; ale Angielki wcale nie są lepsze pod tym względem (bym nawet napisała, są duużo gorsze, prawdziwe szmaty). Zgodzę się natomiast, że takie dziewczyny z city wiedzą czego chcą i nie zainteresują się byle kim (a czy dadzą dupy jeśli na czymś im bardzo zależy tego nie jestem taka pewna, więc może stwarzają pozory).

Gość backspace
Acha, dla mnie stereotyp Angola to: - rozrośniete ego bez pokrycia - człowiek sztywny i zachowawczo ograniczony umysłowo ('nie zmieniajmy nic, jest dobrze tak, jak jest') - pijak (wicznie chalają piwo w pubach) - wcale nierzadko brudas (śmierdzą) - cechuje go też brak przejawów jakiegokolwiek myślenia i inwencji - ale są uprzejmi, nierzdko nawet kurtuazyjni i jest to bardzo ważna i pozytywna cecha prawie niespotykana u Polaków Zawsze też można gorzej trafić, na Szkota: - i to jest dopiero hołota

Gość polki
a nam sie wydaje ze Anglicy to lamusy a do tego gościa z Ukrainy to niech pilnuje własnego zadupia bo my mamy w Polsce lepiej

Gość Snoepje
W Holandii Polacy uchodza za pracowitych i sumiennych robotnikow, aczkolwiek pijakow i brudasow..a Polki...no coz...uchodza za latwe sprzataczki, ktore najczesciej puszczaja sie z Turkami...i niestety musze powiedziec, ze w 80% ten stereotyp sie sprawdza..

We Wloszech Polacy uchadza za dobra i uczciwia sile robocza ktora jednak za bardzo lubi zagladac do kieliszka. Polscy faceci uchodza za troche zaniedbanych. Polskie dziewczyny zyskaly ostatnia lepsza opinie za sprawa masowego najazdu Rumunek. Teraz to one uchodza za latwe panienki - rowniez latego ze we Wloszech jest bardzo duzo prostytutek pochodacych wlasnie z Rumunii. Polki maja wiec juz lepsza opinie. majczesciej kojarzane sa z niankami, opiekunkami do dzieci lub osob starszych, czasem tez pielegniarkami. mowia o nas ze jestesmy dobrymi zonami jednak wciaz panuje mit ze polka przyjezdza do wloch by wyrwac sie z biednej polski i ulozyc sobie zycie w Italii.