Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nuila

STEREOTYPY

Polecane posty

Gość a co nie jest tak
wiele kobiet jedzie do Włoch troche z powodu pracy a troche po to zeby poderwac jakiegos włocha. mam znajoma ktora przed wyjazdem ufarbowała sie na blond bo wiedziała ze wlosi lubia blondynki. po jakims czasie chwaliła mi sie ze ma narzeczonego włocha a gdy przyjechała z nim do Polski to okazało sie ze jest to facet w wieku jej ojca starszy od niej o 20 lat siwy i gruby ale w miare bogaty wiec wiadomo na co poleciała i wie ze odziedziczy po nim przynajmniej czesc majatku w moim miasteczku jest chyba z 10 polek co poderwaly wlochow przewaznie starszych od siebie z 10 lat lub wiecej wiec troche to prawda z tymi stereotypami ze polki sa dobrymi pracowitymi zonami ale leca na kase bez wzgledu czy maz jest wieku ich ojca czy dziadka...

A w jaki rejon dokladnie pojechala twoja znajoma? Z tego co zauwazylam ja to najwieksze stereotypy o Polkach i ogolnie dziewczynach ze Wschodniej Europy panuja na poludniu Wloch i w mniejszych miasteczkach. W wiekszych aglomeracjach juz tak nie jest. Akurat tam gdzie mieszkam ja (srodkowe wlochy) to az tak zle o polkach nie mysla. zreszta w miescie gdzie studiuje jest duzo studentow z roznych krajow, wiec mysle ze w tych okolicach Wlosi maja lepsze zdanie o obcokrajowcach szczegolnie ci mlodzi. Ja sama poznalam pare Polek co studiuja, maja prace biurowe i nie chodza wypindowane na jasny tleniony blond by zwrocic na siebie uwage. wiele z nich ma chlopakow Wlochow ale z tego co widze to sa zwiazki partnerskie. Ja sama mam meza Wlocha. poznalam go jak studiowal wiec raczej na jego euro nie polecialam:)).

Gość norm alna
w wiekszosci do Wloch wyjezdzaja puste naiwne panienki, ktore daja dupy po tygodniu znajomosci z wlochem. najwieksza zaleta polek wedlug wlochow jest to, ze sa potwornie latwe. potrafia dac dupy po tygodniu znajomosci tylko dlatego, ze wloch powiedzial TI AMO. tylko ze dla wlochow ti amo znaczy tyle, co chce cie przeleciec. zreszta wystarczy zajrzec na fiolet i zobaczyc czego dotycza watki w dziale pomoc naukowa...dziewczyny ciagle tlumacza smsy z tymi samymi tekstami.

Gość i tak polki we wloszech maja
opinie latwych i kropka. moze kiedys sie to zmieni ale teraz wiele polek wyjezdza lub wyjechalo zeby znalezc tam chlopa. robia na miejscu wywiad wsrod miejsowych polek i szukaja czesto ofert sprzatania u jakiegos wdowca czy rozwodnika i zaraz sie kolo takiego zakreca, dadza szybko dupy lapia na ciaze i juz maja meza !!

Gość jadzienka-wisienka
Najgorsza opinia we Wloszech maja Rumunki. Polki maja juz lepsza opinie. Najczesciej robia za badante lub domestica (pomoc domowa)

Gość pedigree
Ja nie rozumiem jednego. Dlaczego Polki chca tak bardzo mieszkac w kraju, gdzie maja taka opinie. Niestety wiekszosc Wlochow jest ograniczona i obojetnie co soba reprezenutjesz, zawsze bedziesz biedna Polka ktora chce zlapac meza i wyrwac sie z biedy. Madry czlowiek nie bedzie ocenial innych kierujac sue stereotypami, ale Wlosi niestety to robia. Nie chcialabym mieszkac w kraju, w ktorym jestem tak postrzegana mimo iz jestem lepszym i inteligentniejszym czlowiekiem niz 90 procent Wlochow...

Gość pedigree
rumunki to pewnie takie same dziewcyzny jak my i ta opinia jest dla nich tak samo krzywdzaca. znajdz narod, w ktorym jest zero prostytutek. Poza tym Wloszki przoduja jesli chodzi o wychodzienie za faceta z kasa. Dla nich kasa to podstawa.

W jakimkolwiek kraju zawsze znajda sie ludzie co beda szerzyc stereotypy o Polakach i Polkach. Mysle ze zamiast chowac sie wlasnie powinnismy pokazac ze nie jestesmy wszyscy tacy. Zreszta my Polacy tez nie jestesmy gorsi jesli chodzi o szerzenie stereotypow. latwo mowimy ze wloch to glupi babiarz, belg pedofil, ktos inny tam glupi a przeciez nie kazdy taki jest. ja sama we wloszech poznalam bardzo fajnych ludzi ktorzy wcale nie oceniali mnie ze jako polka zaraz bede glupia i latwa tylko zaakceptowali mnie jako kolezanke ze studiow i sa teraz moimi fajnymi znajomymi. mysle ze w kazdym spoleczenstwie sa ludzie tacy i tacy i to jak nas widza zalezy tez od srodowiska w ktore wejdziemy.

Gość jestesm Polkablondynka
z bardzo bogatej rodziny i tez jezdze do Wloch , bo mi się wlochy podobaja ! a to ze biedna Chce poznac bogatego przystojnego wlocha to bardzo dobrze ! Kaszdy wloch jerst lepszy od Polaka , ktory wypisuje na Polki ze sa latwe i tanie

Gość woda_toaletowa
Nadal mamy do czynienia z myśleniem stereotypami i przerysowanym wizerunkiem, występuje niejako patologia myślenia i osobowości, bowiem ludzie racjonalni, samodzielnie myślący, sprawiedliwi i humanitarni nie mają przesądów.

Gość fejkk
Wodo_toaletowa, w takim razie ludzie rozsadni nie istnieja, bo kazdy czlowiek kieruje sie w jakims tam stopniu stereotypami, a szczegolnie obywatele Europy Zachodniej i USA.

Jesteście w większości idiotami, tak dobrze czytacie, idiotami! Gdzie wy niby widzicie łatwe i głupiutkie Polki? Hę? Powiedzcie mi. Co z tego, że jakaś Polka chce przelecieć jakiegoś przystojnego faceta? Jeśli użyje zabezpieczenia to co z tym złego? Tak samo wielu Polaków lubi przelecieć jakąś ładną laskę z użyciem zabezpieczeń, i? Jakoś mówicie, o rzekomo łatwych Polkach, ale co z łatwymi Polakami? O tym już nie wspominacie. Jeśli Polka rzekomo się oddaje, to dlatego, że ONA kogoś wykorzystuje, a nie ta osoba ją. O tym już nie wspominacie, hę? Mieszkam w Płocku, jestem młodym ziomkiem i jakoś widzę baaaaardzo mało głupiutkich Polek, co więcej wiele jest bardzo inteligentnych i pięknych :), czyli ogólnie rzecz biorąc jest raj. Stereotypy to gówno, niepotrzebne gówno, większość to nieprawda, a tylko nieliczne mają ziarnko prawdy. I czemu oceniacie tak nisko nasz kraj i naszych obywateli? Potraficie idioci tylko narzekać, Polska w rankingach światowych zazwyczaj jest w pierwszej 30 i 20. Tylko wy narzekacie na Polskę, gdybyście mniej narzekali i wypisywali pierdół i wzięli się za robotę, byłoby kurwa jego mać lepiej.

Gość szale publiczny
stereotyp polaka za granica: zawistny, dwulicowy i ogarniety zadza zarabiania kasiory! tak jest w 80 procentach moi drodzy..ja sie przejechalem nawet na dobrym kumplu, ktorego wciagnelem do siebie do firmy..po paru miesiacach jednak pozalowalem bo kolezka tak mi za plecami pieknie nabruzdzil, ze sam zostalem bez pracy..ah nie ma to jak rodacy

Gość w USA Polacy to
ciezko pracujacy ludzie (hardworking people).Z taka opinia sie spotykam jak mowie,ze jestem Polka(mieszkam tu od dwudziestu prawie lat).Mysle, ze mowia o sprzataniu albo kontraktorce czyli pracy na budowach.Taki to wlasnie ztereotyp i pewnie w dziewiecdziesieciu procentach prawdziwy.

Gość w USA Polacy to
oczywiscie STEREOTYP he he a nie ztereotyp

chyba mi pomyliło tematy, także wpisuje to, co chciałem:) jadąc zagranice od razu widać, ze osoby są do Ciebie inaczej nastawione, gdy powiesz im że jesteś z Polski, może zmieniło się to na lepsze jak weszliśmy do UE i pokazaliśmy że jesteśmy wartościowy. no ale pewnie nigdy nie pozbędziemy się łatki złodzieja samochodów czy pijaków fajny artykuł na temat: http://www.twojaeuropa.pl/246/polacy---jak-nas-widza-inni

Gość DO agnieszka_agusia----Italy
Ja sama mam meza Wlocha. poznalam go jak studiowal wiec raczej na jego euro nie polecialam ..ha ha ha ha ..dobre bo wiedzialas ze kiedys kase bedzie zarabial!!

Gość Niełatwa Polka
Niestety zgadzam się z opiniami moich porzedniczek,ów z Włoch. Jesteśmy pracowici,za co nas chwalą,potrafimy wiele rzeczy,opinia Nam się polepszyła,bo Rumunki i Ukrainki to te gorsze,ale ciągle Polki uznawane są za łatwe....Nie bez powodu,fakty mówią same za siebie. Ale za to Włosi to kłamcy,dwulicowi ignoranci,eee szkoda gadać.Z wiatrakami nie wygrasz.

Gość Niełatwa Polka
Aaaa,oczywiście,to,że Rumunki czy Ukrainki są gorsze,to też stereotyp,przecież nieznam żadnej. A co do Włochóch..Już nie raz się zawiodłam,więc narazie tego stereotypu się trzymam.Jest po prostu mniej tych "normalnych".

w Islandii Polakow uwaza sie za awanturnikow,pijakow,seksistow z popsutymi zebami,a Polki za tandetnie ubrane,na zolto potlenione,krzyczace na swoje dzieci kobiety z tez popsutymi zebami aha,Islandczycy maja male noski wiec Polacy maja w ich oczach wielkie nochale

Gość ggosipgirl
Moim zdaniem większość tych złych stereotypów powstaje żebydopiec polakom wiec nie zawsze są prawdziwe: -włoszki zazdrosne o włochów mowią że jesteśmy łatwe bo nie potrafią utrzymać przy sobie faceta. Ponadto polki są łatwe z punktu widzenia tylko płci żeńskiej. -wlosi i hiszpanie wręcz uważają Polki za cnotliwe bo nie puszczają sie na pierwszej randce. -niektorzy wlosi mogą odebrać nas za puszczalskie ponieważ polacy lubią sprośne żerty i erotyczne podteksty. włosi od razu biorą wszystko co mówimy na serio i dlatego czasem może sie im wydawać że jestesmy latwe -w usa polacy są uważani za bardzo dobrych, tanich a zarazem wykwalifikowanych pracowników -będąc na wakacjach w usa pewnego razu jechalam metrem i zobaczylam plakat zachęcający ludzi do nauki. Kiedy się mu przyjrzałam poczulam ogromną dumę ponieważ oprócz wymienionych zalet pogłębiania wiedzy i różnych danych statystycznych był tam duzy napis w stylu: Polska jest krajem w którym jest najwięcej wyksztalconych ludzi. czyli innymi słowy nie jest z nami źle. Tylko nie umiemy docenić swojej wratości i zawsze lubimy narzekać chociaż tak naprawde nie ma na co. I nie ma co sie bulwersować za jakies docinki ze strony innych narodowości. Jeżeli znamy swoją wartość to nie powinny nas one obchodzić.

Gość PIETNASTOLATKA
To naprawdę przygnębiające. Raz widziałam taki film w którym padł tekst ,,biegnij do auta ,tylko nie pomyl go z ciężarówką pełną polskich prostytutek".Naprawę zabolało mnie to co usłyszałam.Ale to tylko o tym świadczy,że amerykanie w ogóle nas nie znają.Wiele mówi się okropnych rzeczy o Polakach,a kiedy my mamy coś do powiedzenia o innych to mówi się,że jesteśmy gnuśni,zacofani,zawistni i szukamy głupszych od siebie.No dobra są rzeczy o których nie powinno się mówić no ale bez przesady .Poza tym gdy znajdzie się jeden głupi człowiek to potem obrywa cała reszta.Ludziska,a inni to błędów nie popełniają!!@#$%^&* Ja nie wiem co jeszcze ludzie zamierzają o nas wymyślić,ale ja jestem i będę dumna z bycia Polką,choć by mnie nawet od k**rw wyzywali,a dla tych co wierzą w głupie stereotypy WIELKI LOL!!!!!@#$%^&*

Przeczytaj książkę Ady Martynowskiej pt. "Karpie, łabędzie i Big Ben". Tam jest mnóstwo stereotypów, zarówno na temat Polaków jak i innych narodowości. A co najważniejsze autorka pisze to na podstawie własnych obserwacji. Książka godna uwagi.

Gość Ja za każdym razem wkoło
słyszę, że tylko polscy mężczyźni uważają, że polskie kobiety są najpiękniejsze na świecie, bo tak naprawdę to są bardzo przeciętne i zazwyczaj podobają się wyłącznie Polakom i innym Słowianom. Przez to, że polscy faceci robią tym polskim dziewczynom kisiel z mózgu w zasadzie od dziecka, jak pojedzie taka jedna z drugą zagranice to myśli że jest diwą :o i nie wiadomo kim, kroczy ulicami obcej stolicy niby miss world po wybiegu i omg (!) jakież ogromne jej zdziwienie, że żaden facet wyglądający jak Ken na nią nie spojrzy, za to każdy brudas gwizdnie i puści oko... :o Potem dopiero trzeźwieje, rozgląda się w prawo w lewo i widzi, że wygląda jak pół dupy zza krzaka otoczona samymi lalkami Barbie, którym sięga do żeber pomimo 5 cm obcasów, które mają zajebiste cuchy o których Polki zawsze myślą, że one są tylko po to by zdobiły manekiny, bo przecież nikt normalny by się tak nie ubrał, które nie mają tak wielkich twarzy i tak sztucznego makijażu jak Polki... i dopiero wówczas się kulą w pokorze.

Gość Z tym polskim wykształceniem
to też jakieś mega nieporozumnienie, bo te wszystkie niepaństwe wyższe szkoły tego i srego to jeden wielki śmiech na sali! Nie wiem po co ludzie je kończą, bo tak naprawdę to nic po nich nie umieją. W takich szkołach zdaje się z roku na rok choćby się nawet palcem nie ruszyło, chodzi tam takie towarzystwo, które zazwyczaj szerokim łukiem się na ulicy omija, dresiarstwo, tipsiarstwo i wszelka wesz. Prace dyplomowe kupują za tysiaka od ludzi po pańswowych szkołach, do których się podostawali bez kasy, bo musieli wykazać się wiedzą by się zakwalifikować. Dlatego uwarzam, że mówienie o takich ludziach wykształceni jest ogromną niedożecznością. On są tak głupi, że nawet kilkakrotnie słyszałam od takich geniuszy, że dziś magister nic nie wart na rynku pracy! :o Magister magistrowi nie równy tłumoki! A tych prawdziwych magistrów jest jakieś 30% w dzisiejszej polsce więc napwno ich liczba statystycznie nie odbiega od swojego peruwiańskiego, czy libijskiego ekwiwalentu. :o

Gość Z tym polskim wykształceniem
* libańskiego

Gość Agniesszka
Dość ciekawa ta wasza dyskusja :) Daje do myślenia. Właśnie jestem w trakcie przeprowadzania badań do mojej pracy licencjackiej, która dotyczy właśnie stereotypów. Jestem bardzo ciekawa waszego zdania. Jeśli ktoś ma ochotę mi pomóc i znajdzie kilka minut aby wypełnić ankietę (warunek: pow 18 lat), to będę wdzięczna. Jest anonimowa. http://www.kwiksurveys.com?s=KMODFK_87f7da18 Oczywiście, jeśli ktoś jest zainteresowany, to podzielę się wynikami :) Pozdrowionka