Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama ani

zespół Downa

Polecane posty

Gość mama ani

u mojej córeczki podejrzewają zespół downa, ma 3 miesiace wczoraj byliśmy w poradni genetycznej ma kilka cechale lekarze są róznego zdania robią nam badania ale na wyniki musimy jeszcze poczekać. Czy jest ktoś kto miał podobny przypadek?

Gość zdaje się
że u wrześniówek jest taka dziewczyna

Gość annii
Mamo ani, a dlaczego mają lekarze takie podejrzenia?

Gość mama ani
ania na tzw małpia bruzde na lewej rączce, nieco szerzej rozstawione oczka, 3 powieke, a poza tym miała słabe napięcie mięśnioew po porodzie

zawsze mi się zdawało, że zespół Downa można zdiagnozować od razu, są takie specyficzne cechy jak skośne oczy, jakaś dodatkowa linia na dłoni czy też jej brak (?)

Gość annii
Przepraszam, że cię tak wypytuję, ale gdzie jest ta trzecia powieka i bruzda? Mam córeczkę w tym samym wieku, dlatego pytam

Gość mama ani
tak naprawde dla mnie jest to szok ciaża była bez problemu poród też mała dostała 10 pkt powiedzieli mi to dopiero w 3 dobie obserwowali mała wyglądała normalnie jak wszystkie dzieci

Gość mama ani
bruzda jest na dłoni normalnie są 2 linie papilarne na dłoni a ania ma jedną, 3 powieka w kaciku oka

Gość annii
Wcale się nie dziwię, że jesteś w szoku. Może to tylko przypuszczenia i wszystko będzie OK. A jak się rozwija córeczka?

Gość mama ani
rafinka - własnie nie ja tez tam myślałam tzn są różne stopnie choroby te najgorsze odrazu widaś ale te słabsze nie

Gość mama ani
ania się rozwija dobrze ale ja juz na nia inaczej patrze chciałabym żeby mi w koncu powiedzieli tak czy nie poprostu jak u dziecka coś podejrzewaja to matka jest juz przewrażliwiona ale myślę ze bedzie dobrze tak czy inaczej kocham ja strasznie

Gość kl8
na wrzesniówkach 2006 jest koalka- dziewczynie urodziło sie dziecko z zesp.downa, ona jest na etapie wszystkich badan itp, zapytaj ja- na pewno udzieli ci ifnormacji

kurczę, może to przypadek, takie cechy osobnicze, mam nadzieję, że córeczka okaże się zdrowa pozdrawiam i trzymaj się

Gość annii
ja też ci życzę żeby wszystko było OK! Jeśli jednak nawet okaże się, że ma ZD, to nie martw się - takie dzieciaki są kochane i potrafią bardzo kochać :) może też wcale nie odbiegać za bardzo od innych dzieci. Trzymaj się!

powiedzcie mi moje kochane, czymy kobiety mamy na to wplyw ze urodzilo sie dziecko z zespolem downa czy tez nie? czy takie coś jak palenie, spozywanie alk. czy coś jeszcze moze miec na to wplyw, czy to są wylącznie genetyczne sprawy?

Gość fefu
zespół Downa jest chorobą genetyczną. Moja znajoma miała siostrę z ta choroba i ona juz w brzuszku jak była to wiedzieli, ze dziecko jest chore, az dziwne ze u ciebie dopiero teraz to odkrywają. Down to np macius z klanu czy Rysio- powieki takie mięśiste, skosne oczy szeroko rostawione, i języczek długi który wystaje często, nos taki spłaszczony, kurcze to w płodzie juz wykrywają

Gość niby macie rację
ale nie zawsze jest możliwość wykrycia wady u płodu. Do tego potrzeben są spacjalistyczne badania, które tez mogą się mylić, a prócz tego nie robi sie ich każdej kobiecie.

Gość --------32
przperaszam bardzo, ale o jakim Rysiu mówisz??? a mamie Ani zycze duzo optymizmu bedzie dobrze;)

Gość niby macie rację
no i cechy typowe dla tego schorzenia nie zawsze są widoczne na pierwszy rzut oka. Są różne stopnie uposledzenia i to się z tym wiąże.

Gość fefu
noo Rysiu z kalnu tego ojca maciusia bo on jest chyba jego biologicznymojcem:D tacy podobni

Gość mama ani
w ciazy miałam robione zwykłe usg lekarz mówił że jest wszystko ok nie zlecił mi żeadnych badań genetycznych pewnie z racji wieku jak zobaczyłam mała pomyslałam sobie wszysto ok mi nie powiedziwli od razu powiedzieli męzowi wszyscy chodzili i ja oglądali a ja nie wiedziałam o co chodzi ,potem mała miała zółtaczke i lezała pod lampami wtedy mi powiedzieli że nikt nie może stwierdzić na 100% i umówili nas do poradni genetycznej

Gość niby macie rację
Mamo Ani - bardzo Ci współczuję i trzymam kaciuki aby wszytsko było dobrze. Ja mam ciocię z zespołem Downa, którą się opiekuję i wiem co to znaczy i wyobrażam sobie co przeżywasz bo mnie ten strach nie odstepowała ani na krok przez całą ciąże. Trzymam kciuki za Ciebie a przede wszystkim za pomyślność badań 🌻