Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama ani

zespół Downa

Polecane posty

Gość --------32
musiało cosik nie zadziałac :o o dziwo.....:) pzdr

Gość wikipedia
Częstotliwość jest zależna od wieku matki i kształtuje się następujaco ( w stosunku na 1000 urodzeń ): 20 lat - 1/1925 25 lat - 1/1205 30 lat - 1/885 35 lat - 1/365 40 lat - 1/110 45 lat - 1/32 50 lat - 1/12

Gość awertyukjih
trzeba byc dobrej mysli..to jest najwazniejsze

Gość o zespole Downa
----32 , po co się czepiasz? Chciałam pomóc, podałam link, gdzie wystarczy nawias z procentami wykasować i jest strona. A ty jesteś złośliwa bez powodu.

Gość mama ani
dziękuje wszystkim za ciepłe słowa :) pozdrawiam

Gość JUPIIIIIIIIIIIIII

Gość JUPIIIIIIIIIIIIII

Mamo Ani! Tu koalka z wrześniówek, widziałam tam linka skierowanego do mnie.:) Jeśli chcesz pogadać, to jest mó numer gg: 1619725. Nic się nie martw, u nas zrobili badania cytogenetyczne małemu i potwierdzili ZD, choć na razie wygląda to dobrze. :)

Gość PODZIWIAM WAS DZIEWCZYNY ZA
OPTYMIZM..MAMO ANI I KOLAKO WSZYSTKIEGO NAJ DUZO MILOSCI I SZCZESCIA..JA JESTEM SALBA PSYCHICZNIE I CHYBA BYM SIE ZALAMALA TAKA DIAGNOZA..:(

Gość Natalia M
Cześć mamusie, zespoł Dwona ,jak sama nazwa wsk. to zbiór róznych mutacji w genotypie, najcześciej trisomia...Jeśli po badaniu w poradni genetycznej nie ujawnią się tego typu zmiany w genomie twojej córeczki,to nie ma sie co martwić.PAmiętaj tez że taki dzidziuś chory niekoniecznie musi byc opoźniny bardoz w rozwoju, nadzieja jest duża ,będę sie moodlić o pomyśłne wyniki(o zdrowie dla twojego dziecka).

Gość trzymaj sie mamo ani i koalko
musi byc dobrze! nawet jesli ZD, to medycyna robi teraz takie postepy!

Mamo Ani-podałam swój numer gg, możesz się odezwać, jesli chcesz, jestem najczęściej niewidoczna, o ile w ogóle jestem.:) Więcej napisałam na forum Dziecko Niepełnosprawne.

WSZYSTKE DZIECI NASZE SA...........POZDRAWIAM I ZYCZE WYTRWAŁOSCI! KOALKA MAMA ANI TEZ CI PODAŁA SWOJE GG MOZE NAPISZ DO NIEJ

Gdzie ten numer gg mamy Ani, bo nie widzę? Nie współczujcie nam, to nie jest chyba dobra reakcja, maluszki juz sprawiają mnóstwo radosci, choć wiem, ze wszystko przed nami...

Gość anya29
do mamy Ani trzy miesiace temu urodzilam coreczke z zespole Downa mam nadzieje,ze Ania jest zdowa; gdyby jednak miala te "przypadlosc" (bo nie sposob nazwac choroba) to sluze informacjami.Pozdrawiam goraco.Mam 29 lat. Rowniez szok, chociaz dowiedzialm sie bedac w ciazy.

Gość o szit..
Cholera, wspolczuje ci naprawde. Boze, ja planuje dziecko z moja myszka, czlowiek zawsze mysli ze wszystko bedzie ok. A czsem po prostu NIE jest ok. Strach.

anya29 -też mam prawie 3 miesieczne dziecko z zD-możesz się do mnie odezwać na numer 6645334? Widziałam zdjecia córeczki mamy Ani-mała jest słodka i na moje oko (i nie tylko moje) -nie jest chora, czego życzę im z całego serca. :)

A swoją drogą-ja mam 28 lat, Ty-29, mama Ani bodajże 26(pisała tu o tym), gdy chrzciliśmy Piotrusia-obok byli tez tacy młodzi z dziewczynką z zD-tak wyglądało, zwróciłam na to uwagę nie tylko ja, więc chyba tak było...Audiolog nam mówiła,że ma codziennie jeden-dwa takie przypadki-młodzi rodzice i... Że to jakaś plaga dzisiaj...

UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TO JEST MÓJ PRAWIDŁOWY NUMER GG JAKBY KTOŚ CHCIAŁ: 6645334 Ten wyżej, który podałam dnia 30.10-to jest czyjść inny z mojej listy, już tej osobie napisałam o pomyłce, matko, ale jestem zakręcona. Przepraszam, jeśli ktoś do mnie pisał!!

Gość Fenena
To nie plaga. Najwięcej dzieci z ZD rodzi się matkom po 40-tce, to fakt. Ale najwięcej dzieci z ZD W OGóLE rodzi się młodym matkom. Przyczyna jest prozaiczna: po prostu w tym czasie (tzn gdy kobieta ma 20 parę lat) rodzi się najwięcej dzieci...

Z jej słów wynikało, że jeszcze nigdy nie było tylu rodziców młodych u niej, a przecież młode osoby i dawniej rodziły.

Chciałam napisać, gdyby jeszcze ktoś śledził ten wątek, że Ania okazała sie być dzieckiem zdrowym.:) Wiedziałam, patrząc na zdjęcia tej ślicznej dziewczynki. Pozdrawiam!

Gość ale się cieszę
Tylko co ta biedna mama musiała przejść :(

Gość via_misticaaa
Ja miałam miesiąc ogromnego stresu. Będąc z moim 4miesięcznym dzieckiem u neurologa, lekarz cyt. powiedział: neurologicznie wszystko ok , ale nie podoba mi się ręka dziecka. Chodziło oczywiście o jedną poziomą linię na lewej rączce. Na pytanie o co w tym chodzi lekarz udzielał zdawkowych odpowiedzi, więc domyśliłam się, że to nie wróży nic dobrego. Po powrocie pierwsze co zrobiłam to oczywiście zajrzałam do internetu i dopiero dowiedziałam się że bardzo często jest to objawem zespołu Downa, może być również zespół Edwardsa i zespół kociego krzyku. Byłam przerażona, na wyniki badań genetycznych musiałam czekać miesiąc. Przez ten czas z każdym dniem znajdowałam w dziecku coraz to więcej charakterystycznych cech.. .zmarszczka nakątna, gruby kark itp. Ogólnie mówiąc popadałam w paranoję. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, kariotyp wyszedł prawidłowy, synek jest zdrowy, także małpia bruzda nie musi jeszcze o niczym świadczyć, w przychodni genetycznej powiedzieli mi, że 20% zdrowych ludzi ma taką bruzdę. Ale strachu się najadłam potwornego.