Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pisze prace

CZY TO JEST PLAGIAT?

Polecane posty

Gość pisze prace

w artykule z ktorego korzystam jest napisane: uchwala budzetowa to najwazniejszy akt wladzy lokalnej. nieuchwalenie budzetu do 31 marca powoduje, ze ustali go w ciagu miesiaca organ nadzorczy. taki budzet ma wowczas charakter zastepczy i nie upowaznia do finanasowania tak zwanych wydatkow nieobowiazkowych. a ja w pracy swojej napisalam to tak: Uchwała budżetowa jest to najważniejszy akt władzy lokalnej. Jeżeli nastąpi sytuacja, że budżet nie zostanie uchwalony do dnia 31 marca, wtedy w ciągu miesiąca ustala go organ nadzorczy. Jednak ustalony w ten sposób budżet ma charakter zastępczy i nie upoważnia do finansowania tzw. wydatków nieobowiązkowych. czy to jest plagiat? czy tak mozna?

Gość pisze prace
bardzo prossze niech mi kktos odpisze

Gość pisze prace
niech ktos sie wypowie bo nie moge pisac dalej pracy

Gość to tez
przeredagowanie tekstu także jest plagiatem; napisz to własnymi słowami lub weź w cudzysłów i dodaj przypis; możesz też przepisać samą treść danej uchwały, gdyż nie są one chronione prawami autorskimi

Gość pisze prace
ale jak wlasnymi slowami ? to co napisalam to wlasnie jest wlasnymi :O

Gość pisze prace
czy jak dam sam przypis to to wystarczy?

Gość no nie za bardzo
lepiej żebyś skopiowała tę część i dała potem odnośnik, że cytujesz, ale mogę się mylić. Ewentualnie jak napiszesz po swojem, to i tak musisz zamieścić gdzieś info z jakich materiałó korzystałaś- to dobrze widziane jest

Gość pisze prace
mam dosc to jakas lipa tow szytsko nie wiem op co chodzi z tym plagiatem no bo jak kurwa wytlumaczice mi napisac wlasnymi slowami zdanie ala ma kota?

Gość pisze prace
no to zmienilam troche szyk zdania i oczywiscie dam przypis skad to jest zawsze tak robbie ale to tak mozna? to nie jest wtedy plagiat czy jest?

Gość pisze prace
albo jak mam napisac wlasnymi slowami zdanie uchwala budzetowa musi byc uchwalona do 31 marca bez przesady niby jak mam to zmienic i co >?

Gość pisze prace
moze mi to ktos wreszcie raz a dobrze wyjasnic bo nie kumam czaczy

Gość pisze prace
no napiszcie cos bo nie moge pisac dalej pracy bo nie wiem jak

Gość to ja powiem ja ja ja
zacytuj ten fragment i zrób odnośnik do literatury. A Twoja przeróbka jest nie po Polsku napisana :) nie zaczynaj zdania od ''jeśli ''

Gość to ja powiem ja ja ja
i ustala ustalony obok siebie, wstyd :)

Gość pisze prace
tam jest ustala i uchwalony

Gość pisze prace
niewazne czy po polsku czy nie ale ja tak robie ze wszytskimi fragmentami to co wszytskie mam dawac w cudzyslow? i potem na koniec okaze sie ze calamoja praca jest w cudzyslowie

Gość pisze prace
na bahamach kurwa jak mama pisac sama skoro mam miec kurwa 40 zrodel a poza tym kurwa jak mam wymyslic sama i co na temat dochodow gminy np kurwa sama to ja bede pisala w daldsszych rozdaialach

Gość pisze prace
mam kurwa opierac sie na zrodlach a jednoczesnei psac sama to sie kurwa wyklucza jakby jeszcze ktos nie zauwazyl

Gość pisze prace
a co do chodzby 1 zadanai napisanego przeze mnie to napisze je we wstepie pasuje? czy jeszcze cos nie tak

Gość pisze prace
prawa jest taka ze nikt za bardzo nie wie o co chodzi i jak powinno byc zeby bylo dobrze ale kazdy sie madrzy jakby rozumy pozjadal

Gość powiem Ci jedno
PRZEGRAŁAŚ ŻYCIE! po cholere wybieralas sobie temat, w ktorym ani troche sie nie mozesz wykazac. debilizm. pisze sobie sama. to pierwsze zdanie jest na poziomie gimnazjum... powodzenia :)

Gość pisze prace
kurwa ja pierdole praca sklada sie z czesci teoretycznej i empirycznej ja obecnie pytam o czesc teoretyczna a od wykazywania sie jest czesc empiryczna ale chyba rozmawiam z nieodpwoednimi osobami ktore nie bardzo wiedza o co pytam niewazne odezwe sie za jakies pol roku i dam znac jak mi poszlo tylko sie nie zdziwcie

Gość skoro jestes
az w takiej desperacji, zeby pytac Nas ludzi z kafeterii to zycze b.b.b.b.b.b.b.b.b.b.b.b.b.b.b.b.b duzo szczscia :D

nikt się nie mądrzy! każdy ma rację, może poprostu posłuchasz rad? ja bym to wzięła w cudzysłów, przypis oczywiście i tyle. naprawde nic sie nie da własnymi słowami? nie sądzę. przeczytaj to pare razy, tak żebys zrozumiała i potem coś sklecisz jakieś zdanko, napewno! powodzenia!! ja dzięki Bogu mam to już za sobą, a było ciężko.

Gość pisze prace
ale kurwa niech mi ktos powie jak napisac wlasnymi slowami to ze ala ma kota kurwa mam napisac ze pani alicja posiada kota? na jedno wychodzi

Gość studentkaaaaa
pisze prace>>>>>>>>>>>>>>>> ja tez akutalnie pisza juz swoja druga prace na studiach, jedna licencjacka, teraz mgr. U mnie to wyglada tak, jezli slowo w slowo piszesz to co w danej ksiazce jest napisane, to uzywaj cudzyslowia i zrob przypis skad to wzielas. Jesli , tak jak w przypadku tego fragmentu ktory podalas, wtracilas swoje slowa to moze byc i pozniej tez daj jakis przypis , gdzie to sie znajdowalo. Przeciez to jest jasne, ze w czescie pracy, gdzie opisujesz stan rzeczywisty, akty prawne, definicje, nie wymyslisz jakis swoich wlasnych nowych wytworow. Twoja czesc pracy to wlasnie badanie empiryczne, gdzie na podstawie zebranych przez siebie danych wyprowadzisz jakies wnioski. Tak wiec narazie wszyskto ok z Twoja praca :)

Gość pisze prace
dziekuje o to mi chodzilo

Gość jaktotak*
Ja pisałam pracę na podobny temat. Zajrzyj do kilku książek z tej tematyki i sama zobaczysz, że we wszystkich zdania są formułowane w bardzo podobny sposób. Gdyby myśleć tymi kategoriami to wszystkie te książki są plagiatami. Ja po przejżeniu kilku takich książek przestałam przywiązywać do tego aż takiej uwagi. Oczywiście przerabiałam zdania na swój sposób, a tam gdzie się nie dało to wstawiałam przypis. Możesz zamiast zwrotu "uchwała budżetowa" napisać po prostu "budżet" lub "roczny plan finansowy" i już nie będzie tak samo. Jak zaczniesz każde zdanie tak szczegółowo analizować i rozkładać na czynniki pierwsze, to w życiu tej pracy nie napiszesz. Głowa do góry i nie przejmuj się tak bardzo.

Gość pisze prace
ja sie nie przejmuje chialam sie tylko upewnic

Gość studentkaaaaa
Aha i np jak robisz tabelki i przepisujesz je dokladnie tak samo jak bylo w jakiejs ksiazce to podajesz w zrodle ta ksiazke, ale np jesli zmieniasz kolejnosc, odejmujesz jakies slowo to jest juz twoje opracowanie na podstawie jakiejs ksiazki. Przynajmniej tak jest przyjetne u mnie na uczelni i teraz moj drugi promotor to samo mowil co tamten, na takie tematy czysto organizacyjne. :)