Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sewioło

Zachówek PILNIE POMOCY

Polecane posty

Gość Sewioło

Pomóżcie Zmarł mój ojciec był jedynakiem, w rok po jego smierci zmarła jego matka czyli moja babcia sporzadziła testament w formie notarialnej w ktorym przekazuje spadek córkom swojej siostry w 1/2 czesci dla kazdej z nich wogóle nie uwzgledniajac mnie i moich dwóch braci jako wnuczków, mama była po rozwodzie z ojcem wiec jej sie nic nie nalezy. W jakiej czesci jako wnuczkom nalezy sie zachówek i czy ta czesć bedzie podzielona miedzy nas, czyli trzech braci czy kazdy z nas dostanie zachówek w takiej czesci jaka bedzie przypadac na np.gdyby był tylko jeden wnuczek. Z góry dziekuję za szybka odpowiedź.

Gość no bywa
przykro mi ale nic nie dostaniesz!!

Gość twojemu ojcu
przysługiwałaby 1/3 normalnie, ale pominiętemu w testsmencie chyba połowa tej części, koniecznie idź do adwokata i to szybko, bo są jakieś normy czasowe

Gość no bywa
Przepraszam nie doczytałem!!!!!!!!!!!! Zakładając że dziadek nie żyje to majątek babci dostaje Twój śp. tato (oczywiście tylko 0,5- bo drugą połowe dostają wnuczki od strony siostry). O ile dobrze czytam to jest Was 3 rodzeństwa czyli Ty dostaniesz 1/3 Jestem pewny tej wypowiedzi na 99%

Gość był testament matołku

ZachOwek, chyba będziesz tego słowa częściej używać więc lepiej wiedzieć.

Gość no bywa
źle zadałaś pytanie bo zachowek to jest tak jak w linku. Tobie należy się 1/3 z 1/2 która przypadła Twojemu tacie. Ty dostaniesz zwykły spadek a nie zachowek!!

Gość był testament matołku
co ty pierdolisz człeku?

Gość jaki spadek
przeciez ona pisze wyzaźnie że babcia NOTARIALNIA SPORZĄDZIŁA TESTAMENT..... więc nie nalezy się jej spadek, tylko zachowek!!!! ni by jej się nie należało gdyby babka wydziedziczyła w testamencie ojca, lub ją osobiście..... jeżeli ich nie wydziedziczyła, to nalezy im się ZACHOWEK..... niestety w jakiej dokładnie wysokości się nie orientuje!

Gość no bywa
I tu sie zgodze z przedmówcami - pierdole głupoty!!!!!!!!! PRZEPRASZAM POJEBAŁO MI SIE!!!