Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alibada

Wigilijne uszka z grzybami

Polecane posty

Gość Alibada

W tym roku po raz pierwszy w życiu samodzielnie organizuje Wigile.Czy ktoś z państwa ma dobry przepis na uszka z grzybami??? Pozdrawiam.

Skopiowane CIASTO : 20 dag. mąki, 1 jajko, sól. FARSZ : 8 dag. suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki masła, 1 łyżka bułki tartej, szczypta soli, pieprz. Sposób przyrządzenia: PRZYGOTOWANIE CIASTA : z mąki, jajka, małej ilości wody i soli zagnieść ciasto. PRZYGOTOWANIE FARSZU : grzyby (ugotowane w wywarze na barszcz) posiekać. Cebulę obrać i również bardzo drobno posiekać, a następnie podsmażyć na maśle, dodać grzyby, wymieszać i podsmażyć. Dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Farsz dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Pokroić na kwadraciki 4 x 4 cm. Na każdy kawałek ciasta kłaść łyżeczką farsz. Kwadraciki składać po przekątnej, zlepiać brzegi, a następnie zlepić razem dwa przeciwległe rogi. Uszka wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-5 min. Wyjąć, gdy wypłyną na wierzch.

Gość Moja propozycja
15 dag maki, 1 jajko, woda, sól, 7 dag suszonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 mała bułka bez skórki, 100 ml mleka, sól, pieprz Namoczyć grzyby, ugotować i zmielić. Zachować wywar z gotowania. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Odciśniętą wymieszać z cebulą i grzybami, podlać dużą łyżką wywaru, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Zagnieść ciasto, pokroić w kwadraty, położyć farsz i zagnieść uszka. Gotować w posolonej wodzie aż wypłyną.

Gość Daj spokoj ...
wigilia jest pod koniec grudnia, kto mysli dzisiaj o Wigilii :-D

Gość taka jedna ...........
Ja już mam kupione prezenty :) :) ;)

Gość klumpalinska
A ja ubralem choinke!!!!

Gość a kto do uszek
wigilijnych używa masła?Olej,tylko olej,najlepiej rzepakowy.... Taka tradycja!

Gość eeeeeeeeeeeetam olej
przecież kościół zezwolił nawet na szynke w Wigilię :-) Skąd jesteście, że macie przepis z bułką i bez kapusty kiszonej? Na Mazowszu uszka robi sie z kiszonej kapusty, grzybów i cebulki :-)

Co kraj, to obyczaj - w Wielkopolsce robi się z samych grzybów, cebulki na oliwie i odrobiny bułki tartej. A ja prezenty zbieram pomalutku - i chowam w przepastnej szufladzie komody . Wolę tak właśnie, bo wtedy są bardziej przemyślane, a nie takie kupowane w panice ciężkiej. Poza tym, często zbieram dla najbliższych drobiazgi - ładnie zapakowane , sprawiają radość swoją samą \" wielością \" :) Najtrudniej mi będzie wyścibolić na wymarzony kołowrotek dla Taty- kiedyś się nieopatrznie wygadał, że o takim śni - a Mikołaj usłyszał... ;)

Gość sephi
ja jak zobaczylam topik to tez pomyslalam o wigilii :) jakie dania serwujecie na wigilie i swieta?

Ja to serwuje na Wigilje potrawy z ryby ( karp w pomidorach, sledz na 100 sposobow), uszka z grzygami, zupke z suszonych owocow. A na same swieta to prztgotowuje zawsze pieczen wieprzowa, szyneczke i troche innych smakolykow. Pozdrawiam

Gość Zakamarek
Czy ktos wie co to jest kutja? Slyszalam ze w niektorych regionach Polski kutja wchodzi w spis dan wigilijnych.

Och! Kutia to bomba kaloryczna - przysmak z kresów rodem. Zawleczona do naszej rodziny przez przyjaciela mojego Taty, którego żona była rosyjską szlachcianką . Całe święta mogę nic innego nie jeść - jest pyszna i jedyna w swoim rodzaju! ...droga też.... ale czy jest jakieś tanie danie świąteczne ?

A robi się ją tak: sparzony i przekręcony mak ( może być ten od makowców) miesza się z ugotowaną pszenicą ( stosujemy pęczak, pszenica czasem twardnieje w kontakcie z miodem) mnóstwem bakalii , na jakie tylko Cię stać zalewa miodem ...dużą ilością miodu...:) FINITO!

Gość Juz z myslicie
dziewczyny o Wigilii - odpuscie sobie i włączcie na luz. Uszka z grzybami kto to doceniu - uszka z grzybami kupuje sdie gotowe w sklepie. Facet chce miec babke usmiechnięta, z poczuciem humoru, a nie zmęczona gotowanie i staniem godzinami nad garami stara babę, PO CO TO KOMU, dajcie spokoj MAMY XXI WIEK dziewczyny, bez przesady :-D

Gość molin 05
Tylko pozazdroscic! Gratuluje rodziny!

A wiesz, Tereklo...ostatnio spotkałam się z orkiszem polecanym również do kutii. Jak każde danie i kutia ma zapewne niejedno oblicze :)

Gość mia73
Jaki mily topik.

Gość aaaniaa
Czy ktos ma przepis na makaron wlasnej roboty??? Pozdrawiam

Gość aaaniaa
Wicie kochani ...ja takze serwuje zupke z suszonych owocow, ochywiscie na wigilje obowiazkowo z makaronikem wlasnej roboty!!I Niestety makaronik nigdy mi sie nie udaje!!!

Gość mia73
A jakie danie wogole serwuje sie podczas Wigilji w Polsce???

Gość uppppppp
Szkoda, fajny topik...

Wigilia w Polsce jest różna-w zależności od regionów-a każda rodzina ma również jakieś swoje tradycje. Ja na wigilijny stół podaję to samo od wielu lat: Barszcz czerwony z uszkami karp smażony z sosem chrzanowym na zimno kapusta z grzybami i grochem pierogi z kapustą okraszone cebulką smażoną na lnianym oleju ryba w galarecie[amur albo szczupak] śledzie grzybki marynowane miód do opłatka kompot z suszonych owoców strucla z makiem kruche ciasteczka wycinane foremkami makowiec bez ciasta sernik Do tego duża,pachnąca choinka,pod nią prezenty,kolędy śpiewane przy stole,pusty talerz dla niespodziewanego gościa i łezka w oku-i to jest to ,to są moje święta spędzone z najbliższymi.

Mmmm...mamy bardzo podobny zestaw :) Dochodzi jeszcze kresowa kutia i kluski z makiem. Święta tuż-tuż? Czujecie? Bo ja jakoś nie bardzo...Dzisiaj świeci wreszcie słonko a pod mioim domem urosła sobie całkiem dorodna kania!

U mnie kutię robiła kiedyś babcia[jak ja byłam jeszcze malutka]-moja załoga za tym nie przepada-chociaż muszę jeszcze z raz spróbować zrobić.U ciebie słoneczko-a u nas mży-a miałam kończyć mycie okien.U ciebie kania-a może by tak ją na święta zamiast suszonych grzybkow??? U nas na łąkach rosną takie łąkowe pieczarki-i widziałam,że wczoraj ktoś chodził i szukał-może też na święta?? Mi święta kojarzą się z białym puchem,wirującym śniegiem-chociaż zima nie jest moją ulubioną porą roku to życzyłabym sobie aby w Wigilię było biało.

Gość A ja wiem....
zapowiada się długa, mroźna i śnieżna zima

Gość ....ala...
Moze nawet przed sama Wigilja sniezek spadnie!!

Gość ....Isabell
a swieta tuz, tuz....