Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alibada

Wigilijne uszka z grzybami

Polecane posty

co region to inne potrawy i zwyczaje.Ja robie tak uszka: nadzienie: - łyżka masła,100 g ugotowanych suszonych grzybów ,1-2 łyżki tartej bułki,sól,pieprz ciasto : mąka,jajko,troszke gorącej wody ,sól cebule posiekana smaże na maśle.Później mieszam ją zmielonymi grzybkami i bułka tartą.Doprawiam do smaku solą i pieprzem.Z mąki,jaja ,wody i szczypty soli wyrabiam ciasto.Rozwałkowac na cieńki pasek.Z placka wykrywac kwadraty ok 4 cm.Na każdym nakładam troszke farszu i składam po przekątnej dociskając brzegi,zlepiając przeciwkległe końce uszka

Gość ..aliaa..
Czy ktos wie jak sie robi karpia po grecku? Chcialabym zaimponowac tesciowej.

wiem jak sie robi rybe po grecku ale że ja robie nie z karpia lecz z filetów np dorsza. 1 kg filetów 1-2 pietruszki 1,2 kg marchewki 2-3 cebule pieprz,sól,może byc też przyprawa do ryb słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki ketchupu 1 kostka rosołowa 1 szkl wody cytryna filet przyprawić wg swojego smaku i skropić sokiem z cytryny-smazymy.Włoszczyzne starkować,cebule posiekać,dodac kostke rosołową oraz szklanke wody i wszystko poduśić aż będzie miękie.Nastepnie do warzywa dodajemy przecier pomidorowy i ketchup,przyprawiamy pieprzem,solą mozemy dodać też kilka rodzynek.Na półmisku układamy na przemian raz warzywa raz ryba.Pierwsza i ostatnia warstwa muśi tworzyć warzywa

Gość AgnessssR
A jakie wypieki pasuja na stol wigilijny?

u mnir przyjeło się że makowce,serniki,pierniki .Ale to też pewnie zalerzy od regiolu

Gość amazonka 70
A ja robie sernik na zimno z owocami i czasami paj z jablkami! Pycha...

Gość zzzzzzzzzz
Fajny topik

Gość uszka z pieczarek
-ciasto jak na pierogi -pieczarki zetrzec na tarce o grubych oczkach, dobrze przesmazyc na cebulce, dodac 1 jajko i 2-3 l tartej bulki, sol,pieprz z ciasta odciskac kuleczka kieliszkiem ( od wina!!!- tzn zeby byly nie tak duze jak pierogi), lepic pierogi i laczyc dwa konce razem.... gotowac w osolonym wrzatku...; to jak nie masz suszonych grzybow i jak nie masz zaufania do tych kupionych, z reszta przepis ten jest latwy i szybciej sie robi niz z grzybow ( farsz ten jest mniam tez do pierogow, pasztecikow i krokietow )

Gość Isabell73
Wlasnie dzisiaj wyprobolalam przepis na uszka z pieczarkami, prawdziwa rewelacja!!!! Mam jedno bo pytanie ciasto wyszlo mi troszeczke z twarde...Co zrobic aby ciasto bylo bardziej puszyste?

Gość iiiiippppooo
Mozna dodac wiecej wody....albo drozdze.Powodzenia.

Gość Tataratka
Do ciasta na pierogi nie daje sie jajek! Ja zarabiam ciasto goraca wodą-zawsze jest mieciutkie:)

Gość Tataratka
Sorki-miało byc mąkę :)

Gość A swieta tuz tuz
Ale pysznosci.....

Gość uszka z pieczarek
niestety robie ciasto "na oko" maka, jajko, woda szczypta soli.....po wyrobieniu jak przekroja ma miec kilka oczek powietrza i byc dosc miekkie

Gość elvirrka
Czy uszka da sie zamrozic????

Właśnie zamroziłam uszka:) ale mój przepis był kombinowany... a więc oprócz grzybków suszonych, ugotowanych, bułki, białka jajka i masła dodałam pora..wszystko zmiksowałam, nadzienie wyszło pyszne:) Naprawdę uszka są na medal:)

Gość Alibada
Serdecznie dziekuje z wszystkie przepisy. Uszka naprawdw sie udaly, sa wysmienite. Wesolych Swiat!

Gość Alexandra72
Cicha noc, święta noc, jakiż w tobie dzisiaj cud, w Betlejem dziecina Święta wznosi w górę swe rączęta błogosławi lud. Radosnych Świąt.

Gość celinkaaa1
temacik znowu aktualny....pozdrawiam...

Gość na święta........
Ja zawsze na pierwszy dzień świąt robię pieczeń z dzika.Pychotka

Ja robię ciasto na uszka i na pierogi w/g przepisu Bożeny Dykiel.Kiedyś podawała w Polsacie,w p[rogramie \'\'na ostrzu noża\' Jest bardzo fajnie maslane- robię tak tylko z okazji świąt.Na codzień ciasto składa się z mąki,ciepłej wody i łyżki oleju. 1/2 kg.mąki,kopiasta łyżka miekkiego masła,1 jajko,sól do smaku i woda.Wszystkie składniki wymieszać dolewajć stopniowo wodę ale tyle żeby ciasto miało konsystencję miękkiej plasteliny.

Gość sandrawel80
jak oszukac tesciowa ze kupne uszka nie sa kupne a robione wlasnorecznie??????

Gość Burza na Warszawa
Przeczytac jak sie robi uszka i tak jej powiedziec):

Gość nie da się oszukać
to po prostu czuć w smaku jak się już niejedne uszka przez całe życie jadło :-P