Gość aparatka z większym stażem Napisano Lipiec 4, 2007 zana --> idę jutro na wycianie jakimś nożem elektrycznym bo koleś akurt jutro ma czas.. :) ja myślę że będzie ok :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zana15 Napisano Lipiec 4, 2007 napewno będzie ok...trochę będzie boleć, ale ogólnie looz:) też miałam czymś takim... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Iskaaa 22 Napisano Lipiec 5, 2007 Witam was dziewczyny!!! Jestem bardzo zadowolona ze znalazłam te forum Mam 22 latka i w poniedziałek zakładam aparacik na górne ząbki Wybrałam kosmetyczny Mam mieszane uczucia z jednej stony chcę tego z drugiej troche sie boje ale mam nadzieje ze wszysko bedzie ok Pani ort załozyla mi jakies druciki tydzien przed Mam pytanie czy one moga mi wypaść a moze maaj mi wypasc ??? Jak narazie to zabki troche bola od nich Pozdr wszytskie aparatki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do aparatki z wiekszym stazem Napisano Lipiec 5, 2007 a dlaczego masz miec ten zabieg dziasla?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malutka_ja 0 Napisano Lipiec 5, 2007 hejka, pisalam,ze niedlugo zadkladam aparat i tak ma byc,ale poki co to dostalam skierowanie na wyrwanie 4 zebow, od wczoraj nie mam juz dwoch :( nie boli bardzo,ale dentysta sie tak musial namachac,bo u gory nie chcial wyjsc,az slizgal sie po podlodze i sie ogolnie spocil ;) powiedzcie mi czy po dwoch tyg od wyrwania jak mam isc do swojego orto to od razu zalozy mi aparat czy cos jeszcze bedzie robil? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ana17 Napisano Lipiec 5, 2007 malutka_ja -> ja miałam zakładany tydzień po wyrywaniu zębów i orto już nic nie robiła tylko zakładała aparat:)ale jak bedziesz mieć pierścienie i jescze nie miałaś sepracji to jeszcze czeka cie seperacja- mnie to na szczęście ominęło (bo nie mam pierścieni:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiuniek Napisano Lipiec 5, 2007 CZesc Wam !! idze ze duzo o tym piszecie ja wlasnie jutro mam umowiona wizyte i troszke sie boje bo wiem ze wyciski to nie bola raczej ale zakladania gumek to sie boje bo slyszalam ze to boli strasznie moze ktos mi powie czy to naprawde takie straszne te zakladanie gumek ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość evelaaa Napisano Lipiec 5, 2007 zakładanie nic nie boli,natomiast na drugi dzień może,ale jak jż wcześniej wiele osób pisało,to jest indywidualna sprawa.Mnie troche bolało, więc możesz się zaopatrzyć w tabletki przeciwbólowe.pozdarwiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka z większym stażem Napisano Lipiec 5, 2007 miałam robioną plastykę dziąsła ponieważ przed leczeniem ortodontycznym całą 2 górną prawą miałam schowaną z tyłu - było ją widać pomiędzy 1 a 3 ale cała była poza łukiem - i teraz po leczeniu gdy jest już tak jak powinna dziąsło nad nią było widocznie obniżone - nie taki półksiężyc jak nad pozostałymi zębami, tylko zupełnie prosta "kreska" z pół cm niżej od reszty - tak dziąsło wyglądało. i dlatego trzeba było je przyciąć - jak ten chrurg dziś wymierzył - ok 4mm. takim sprzętem mi to wycinał i chyba jednocześnie przypalał, bo zero krwi było, asystentka od razu gdy on to wycinał z takim miniodkurzaczem była z drugiej strony i odsysała to, co on wycinał. w sumie na razie lekko pobolewa, więc luz, żadnego szycia ani nic, prawie nie widać że coś było robione tam :) no i kosztowało mnie to jedynie 45zł a nie 200 jak miało być za laser;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
X-MAN 0 Napisano Lipiec 5, 2007 hey Bylem ostatnio w niemczech i tam zjadlem obiac polany zoltym sosem. Hmm nie wiem z czego byl ten sos ale przefarbowalo mi o ta gumke na zolto ta ktora przeplata sie zeby w celu usuwania szpar po wyrwanych zebach. Czy znacie jakis posob na usuniecie tego przebarwienia z tej gumki preplatajacej zabki?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka z większym stażem Napisano Lipiec 5, 2007 XMEN --> masz na myśli łańcuszek zapewne? on się przebarwia najszybciej (przynajmniej mi się przebarwiał) i nawet pasta wybielająca tego nie ruszała. tak że pozostaje ci chyba poczekać na wymianę na wizycie kontrolnej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 5, 2007 KASIUNIEK!!!!! Więc tak, ja miałam zakładane separatory po wyrwaniu 2 piątek górnych, kiedy miałam znieczulenie, więc na początku mnie nie bolało, później, kiedy znieczulenie przestało działać, to czułam, ale nie był to ból, tylko takie rozpychanie tych tylnich zębów...dopiero, jeżeli chciałam coś pogryźć tymi tylnimi zębami to bolało, ale da się przyzwyczaić...pierwsze 3-4 posiłki są uciążliwe, a następne to już nie zwracasdz na ten ból uwagi większej...nie stresuj się, bo to jeszcze gorsze niż to, co czujesz fizycznie:)Ppozdrawiam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sathis Napisano Lipiec 5, 2007 samo zakladanie jest kompletnie bezbolesne- ja mialam malutko miejsca zeby je wcisnac ale to nie boli- naciaga sie ta gumeczke i wklada na miejsce. potem moze pobolewac- ja to odczuwalam jakby mi kawal wolowiny wlazl :D da sie przezyc :D moje sie tak rozbujaly ostatnio ze szok- az zauwazylam ze sama zgrzytam zebami O.o byle do 24 lipca jak spowrotem dostane ligaturki a nie te druciki fuj :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Afra Napisano Lipiec 5, 2007 Eh ja tam cieszę się, że już po wszystkim. Teraz czekam tylko na rezultaty :D Mnie już nic nie boli, ale bolało wcześniej... Jeden drucik był zbyt długi a potem pierścień zaczął mi przeszkadzać. Ale dało się wycierpieć, normalnie funkcjonowałam. Tylko gryźć nie mogę za bardzo.. Ale cóż :] Radzę sobie :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość makini Napisano Lipiec 5, 2007 ja jutro ide do orto i ciekawy jestem co mi powie mysle ze nie sciemnie ze jest ok a cos nie bedzie ok;) troche mnie boli jedynka bo szarpalem sie ostanio z twarda bułką ale boli tylko jak dotykam wiec nie duzy problem napisze jutro co usłyszalem pozdrawiam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dirie 0 Napisano Lipiec 5, 2007 ja też już zadrutowana (tylko góra) :D nie było tak źle, nic nie boli na razie (mam aparat od 3godzin), trochę pierścień przeszkadza bo mam krótsze ząbki niż szerokość pierścienia :/ i nie mogę normalnie złączyć zębów, co utrudnia mocno gryzienie, ale mam nadzieję, że przywyknę :) poza tym wszystko ok :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Martuskaa Napisano Lipiec 5, 2007 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Martuskaa Napisano Lipiec 5, 2007 Witam wlasnie 18 lipca bede miala zakladany aparacik :) Gora szafirowa - niewidoczna a dol normalny tylko ze mini dzisiaj mialam wyrywanego zeba :/ ale juz jest dobrze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Luizka85 Napisano Lipiec 5, 2007 Wkoncu do was dołączyłam przynajmniej w połowie bo jak narazie mam założoną szyne na dolne zabki a dopiero za 2 mies aparacik na góre juz sie nie moge doczekac:)ale orto mnie troszke zmartwila bo powiedziala mi,ze bede musiała nosic ta szyne przec caly okres noszenia aparatu a nie jest to zbyt wygodne nie wiem czy zartowala bo troszke sie podsmiechiwala jak to mowila:)Czy ktos z was ma cos takiego??Pozdrowionka dla wszystkich aparacikow:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziubdziub 0 Napisano Lipiec 5, 2007 Aparatko z większym stażem - fajnie że można zrobić taki zabieg (zresztą jakiego dzisiaj nie można...), do tego tak bezproblemowo. Miałam z dwójkami podobną sytuację, teraz już są w łuku, prawie równiutkie, ale dużo krótsze niż reszta, co zwłaszcza w porównaniu z dużymi jedynkami nie wygląda może tragicznie, ale z pewnością chciałabym to poprawić. Cóż, do zakończenia leczenia jeszcze kuuupa czasu, ale mam nadzieję, że orto mnie wyśle na to cięcie. Znaczy, że potwierdzi, że warto. Póki co zaczyna mnie obcierać (po dwóch tygodniach) pierścień na dole, dolne zęby strasznie mi się ruszają, aż czasami się boję, i jestem wkurzona bo przez wiatry na Bałtyku musiałam na kilka godzin przed wyjazdem zmieniać wakacyjne plany - wyjeżdżam więc dopiero w sobotę, inną nieco drogą ale mam nadzieję, że pogoda będzie już bardziej sprzyjająca :) Pozdrawiam wszystkim, którzy mają tak deszczowy i pochmurny urlop... (Tych co się śmieją bo planują wojaże w ciepłe kraje/dopiero jak pogoda pozwoli też) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Tairaa Napisano Lipiec 6, 2007 hejjj aparatki!! dłuugo czytalam te wasze wypowiedzi, bo niestety chyba bede musiała sprawić sobie taki aparacik... (a raczej rodzice beda mi musieli sprawic:P). chce zapisać się na wizytę u ortodonty, ale wczesniej mam do Was pytanko, a wlasciwie dwa: 1) jak dlugo czekalyscie na zalozenie aparatu od pierwszej wizyty. 2) czy ktoś z Was leczy swoje ząbki, a raczej zgryz (:D) w Bydgoszczy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 6, 2007 DIRIE------> ja mialam taka sama sytuacje jak Ty...mam bardzo male 6(na tych zebach mam pierscienie) i zalozyla mi chyba najmniejszy rozmiar pierscienia, i musiala go wypelnic bo i tak zab byl bardzo plytko wlozony...na poczatku mi to preszkadzalo, ale teraz juz tak tego nie odczuwam...ale jestesmy w podobnej sytuacji:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 6, 2007 Tairaa------> to zalezy czy na pierwszej wizycie mialas robione wyciski(odlew szczeki), bo jezeli nie to pewnie bedziesz je miala robione na nastepnej wizycie, i musisz czekac na aparat 2 miesiace, bo przynajmniej moje wizyty odbywaja sie co miesiac. A jezeli mialas wyciski na pierwszej wizycie , to nastepna to juz aparat:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Tairaa Napisano Lipiec 6, 2007 dzieki magdazet. o to wcale nie tak źle, myślalam ze dluzej sie czeka na tę "przyjemność". szkoda, ze wczesniej nie zdecydowalam sie na druty, bo w wakacje mialabym czas zeby sie do niech troche przyzwyzaic... no trudno :) najbardziej boje sie tylko tego, ze bedzie koniecznosc usunięcia jakichś ząbków :/ bo dentysta to moja odwieczna zmora. ale cóż... muszę się jakoś przełamać:) mam nadzieje ze dla efektu bedzie sie oplacac;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 6, 2007 oj, ja tez nie lubie chodzi do dentysty, ale szukalam, szukalam i znalazlam sobie tak mila dentystke, ze nie balam sie tego wyrywania...powiem ci ze podczas wyrywania czujesz tylko rozpychanie, bo jestes na znieczuleniach...ona bierze tam jakies narzedzia zmiena je caly czas, ale dla twojego doba radze ci zebys nie patrzyla na te narzedzia, ja nie patrzylam i obeszlo sie bez wiekszego stresu...mialam wyrywane dwie piatki gorne, a to nie sa latwe do wyrwania zeby, i wspominam to nie jako masakre na fotelu dentystycznym, tylko jako jeden z bezbolesnych zabiegow..tyle. Pzdr:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Tairaa Napisano Lipiec 6, 2007 ooo to masz szczęście magdazet, że znalazłaś taką dentystkę. ja i tak panicznie sie boje, mam nadzieje, ze nie bedzie trzeba zadnych usuwac. do dzis pamietam, jak mialam moje mleczne ząbki wyrywane. glupie mleczaki, a ile stresu, paniki. no ale przyznam, ze bólu nie pamietam, jedynie tylko to bardzo nieprzyjemne uczucie i odgłos złamania... :P ok musze byc dobrej mysli. czego to sie nie zrobi, zeby miec piekny usmiech:D buziaki:* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kaja989 0 Napisano Lipiec 6, 2007 ja na aparat nie czekalam 2 miesiace tylko 12 dni , w sobote wycik w nastepna gumki a w czwartek aparat:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Tairaa Napisano Lipiec 6, 2007 ooo to może są szanse, że wyrobie się w te wakacje:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malutka_ja 0 Napisano Lipiec 6, 2007 ja sie troche nie orientuje, od czego zalezy czy sie bedzie mialo pierscienie i separacje? bo niektorzy po wyrwaniu zebow maja zakladany aparat od razu... a ponoc separacja jest najbardziej bolaca :( a ja nawet nie wiem na czym to polega i kiedy sie to robi... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kaja989 0 Napisano Lipiec 6, 2007 to zależy czy masz miejsce na pierścienie czy nie, ja nie miałam i musiałam niestety nosić te gumki;/ było to jak narazie najgorsze, ale jak sie wzieło coś przeciwbolowego to było ok:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach