Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

Gość Tairaa
no to musze powiedziec, ze troche mnie zaskoczyliscie pisząc o reakcji innych na aparacik. i muszę przyznac, że jestem mile zaskoczona;) fajnie, jeżeli spotykacie się tylko z pozytywną opinią. no i mam nadzieje, że i ja się z taką spotkam;) dziękuje Wam:*

Gość makini
nie przelmuj sie bo ładny usmiech jest wazniejszy niż mysli jakis ludzi aparat to normalna rzecz zrozumialem to niedawno bo jak szedlem do 1 klasy gimnazjum to bylem jeszcze dzieckiem bo jak mi powiedzieli o stalym to pokiwalem glowa i wyszedlem straculem wtedy 6 lat no ale narazie prawie miesiac chodzenia i juz widac efekty pomalu nie czuje tych 6 lat straconych

Gość magdazet
No ja to samo mówię moim rodzicom, że skoro tak zwlekali z tym aparatem to teraz niech płacą, bo mogli mieć to samo za pół darmo...a ja jestem zadowolona z tego, że mam aparat teraz a nie wcześniej, bo wiem, że gdybym miała go wcześniej to napewno nie dbałabym o niego tak jak to robię teraz, bo kiedyś wszystko mi było jedno...:(a po drugie to teraz moge wybierać sobie fantastyczne kolorki gumeczek:P

Gość strachliwa
No i już po pierwszej wizycie u orto:)Wycisk zrobiony i na nastepnej wizycie Pani powie mi co i jak...i na 3 zakładamy aparacik;)Ale najpierw muszę wyrwać ząbki...wszystkie 5:(Mam nadzieje, że to jakoś przeżyję.

Gość Don Doggy
witaj strachliwa i jak po wizycie . mam nadzieje że dobrze . a przy okazji fajna blondynka tam pracuje . jest na kim oko zawiesić :) a z tymi ząbkami do wyrwania dasz sobie radę będzie dobrze . następna wizyta w sierpniu.tylko trochę mnie dziwi że po założeniu drutów za każdą wizytę płacę 100 zł (może to tylko chwilowe). więc spoko loko to do usłyszenia lub do zobaczenia .:) pozdrowienia dla wszystkich aparatek .ps ale to lato jest do d*** :(

Gość wercia99
mamy taki sam problem identyko mi udało się przekonać rodziców by dali mi go póżniej jak już się zakumpluje. obrałam taktykę "coś nowego i orginalnego" u mnie zawsze działało ale można obrać taktyke "od zawsze" i pójść w aparacie już na poczatek roku szkolnego. wtedy szybko sobie pomyślą że to jest normalka, a jak zdejmiesz bedą się zachwycać "jakie ładne masz ząbki" może zająć ci troche czasu zanim ruwieśnicy zaczną to postrzegać to tak jak ja ale żeby ułutwic sobie twn kontakt to zru tak jeżeli niechcerz by żucało się w oczy wybierz białe gumki jeżeli chcerz by żucało się w oczy wybierz kolorowe gumki np różno kolorowe,lub w jednym koloże np niebieskim ja biore sobie tak niebieski zielony żółty niebieski zielony żółty niebieski itd najwarzniejsze jest byś sama polubiła swój aparacik np na wycieczce ktoś zapyta masz aparat odp. "mam" jak odpowie to cyknij mi fotke udawaj że cykasz ... aparatem! na zęby oczywiście. nie przejmuj się jakimś głupkiem co podejdzie do ciebie i ci powie fajnie byś wyglądała bez tego żylastwa to mu odpowiec że fajnie by wyglądał gdyby nie te jego kszywe nogi. no nie ma co ukrywać że problem z debilami będzie się pojawiał częściej niż wcześniej. ja jestem już zaprawiona mam rude włosy i grube uda przez co wyglądam grubiej niż naprawde jestem na ulicy krzyczą za mną gruba ruda dziwka ale ja się nie przejmuje. najgorszym ciosem dla mnie było to że kiedy powiedziałam bliskiej mi koleżance że będę nosić stały aparat wyśmiała mnie i powiedziała że bende głupio wyglądać a ona wcale nie jest taka ładna powiem jeszcze przyjaciułce zoibacze jaka będzie jej reakcja napisze ci o tym tylko pamiętaj głupie chichoczącce na twój widokosoby nie są warte nawet twojego spojżenia zobaczysz za ok.9 lat spotkamy się na wyborach pięknego uśmiechu i wcale nie wybiorą tych co proste zęby mają od zawsze tylko te które napracowały i niestety nacierpiały by mieć piękne proste zęby. przecztaj to kilka razy a zrozumiesz o co mi chodzi i jeszcze jedno pamiętaj że niektórych nie stać a chcą

Gość Tairaa
wercia99 -> naprawdę bardzo Ci dziękuję;) dobrze rozumiem o co ci chodzi. masz rację, że nie powinno się zwracać uwagi na osoby, ktore nam dokuczają i nie przejmować się ich komentarzami. to jest bardzo przydatna w życiu umiejętność, jedna z wielu. i własnie z powodu tych umiejętnosci nie mozna oceniać ludzi po wygladzie, ani po tym czy maja aparat czy nie ;), bo o niczym to nie swiadczy. niestety nie wszyscy to rozumieją. tak już jest i nic tego nie zmieni. acha! i wiesz co ci powiem, mi zawsze podobały się rude włosy u dziewczyn:D i nie piszę tego, żeby ci się podlizac hehe czy cos w tym stylu. poważnie tak uważam:D ja powiedziałam już o aparacie swojej najbliższej przyjaciółce.ona mnie na szczęście nie wyśmiała, ale odradzała mi go, bo mowila, ze ja przeciez nie mam takich krzywych zebów (bo naprawde u mnie nie rzuca się w oczy moja 'krzywizna' :P) a bede musiała zniesc tyle bolu.. tak powiedziala;] aha i dodala ze poza tym ona nie bedzie mogla sie przyzwyczaic do mnie w aparacie:) mam nadzieje, że Twoja przyjaciolka rowniez cie nie wysmieje. pozdro i jeszcze raz dziekuje za mile słowa:)

moja powiedziala identycznie to samo! odradzała, bo nie mam bardzo krzywych, ze wazne, ze duze i białe(moim zdaniem nie takie białe) i że nie będzie sie mogła przyzywczaić do mnie w aparacie, ale sama potem stwierdziła, że ładny ten mój aparat:)

Gość alusia2
Właśnie sie dowiedziałam że bede nosiła stały aparat. Wybieram metalowy, bo i tak bedzie widać i tak , wieć nie ma sensu wydawać kasy na ceramiczny ( czy tam porcelanowy ).Mam pytanie czy to dobry pomysł zakładac sobie teraż aparat ( bede we wrześniu w trzeciej klasie gim.) może poczekac do liceum. Ale z drugiej strony im wczesniej zaczne tym wczesniej skończe go nosić. Aha i chciałam jeszcze zapytać czy u wszystkich jak noszą aparta to wygląda to tak jakby mieli wypchane powietrzem miejsce nad wargami górna i pod dolna? Widze że sie znacie na rzeczy wiec proszę o odpowiedz. Alicja

Ja możliwe, że aparat będę nosila... możliwe.:) Bo jeszcze się nie przekonalam. Bo oczywiście, plusy ma, ale to podobno męczy,...(

ja bym założyła odrazu, nie czekalabym do liceum, nie uwszystkich... ja też sie tego obwiałam, bo widziałam na ulicy dziewczyne która tak miała, moze miala poprostu dopiero co założony... nie wiem.. bo u mnie teraz nie widac go w ogole jak mam zamkniętą buzie, ale przez kilka godzin po założeniu, właśnie tak miałam... usta były zmaltretowane bo wyginaniu ich w różne strony...

Gość strachliwa
czesć Don Doggy:)Moja wizyta oki:)bardzo sympatycznie, tylko denerwowały mnie te kolejki...chyba sobie za dużo klientów wzięła i wrażenie, że każdego bardzo szybko "załatwia". Fakt...blondynka niezła....nie ma co. dzisiaj zapłaciłam 130 zł...ale nie będę płacić za wizytę w następnym tyg. Jadę do niej na Orła Białego. Mam nadzieje, że jak najszybciej założy mi aparacik. A co do wyrwania...to najpierw górne 5 muszę wyrwać, bo na poczatek tylko tam zakładam aparat, a dół później więc nie będe chodziła ze szparami:)Wyrwę przed założeniem dołu. A Ty miałeś wyrywane jakieś ząbki?Bolało mocno?? Pozdrowionka dla wszystkich.

Gość aparatka z większym stażem
dziewczyny, nawet się nie zastanawiajcie - jeśli macie możliwość teraz już leczyć zgryz - to zakładajcie jak najszybciej. im wcześniej założycie aparaty, tym szybciej będziecie miały proste zęby :) ja dopieor na pierwszym roku studiów założyłam i żałuję że nie z pięć lat wcześniej.. poza tym, dziwi mnie że w ogóle przejmujecie się opinią ludzi na samo posiadanie aparatu.. a co komu do tego? jak ktoś ma alergię i bierze leki to też jest dziwne?? przeceiż aparat to taki środek jak leki - leczy wadę zgryzu.. ok, można niefajnie wyglądać w aparacie - dlatego ja zakładałam kosmetyczny, ale bez przesady, żeby zastanawiać się czy w ogóle zakładać bo "co ludzie powiedzą" to bez sensu.. no chyba ze ktoś naprawdę ma niewielką tę wadę, ale to chyba orto ocenia.. :)

hihi z 2 miechy temu a już 4 to ja tu szalałam nie ma co xD 2 miechy temu zażyczyłam sobie gumki. OK. Ale zeobiła mi się szpara na górze pomiędzy 1! okropne! Na wizycie pokazałam. Pani założyła mi łańcuszki i druty i powiedziała chwila i już. 12 mam wizyte a ta chwila jeszcze nie nastąpiła... an dodatek strasznie mnie bola zęby. Ehhh

1) dlaczego Cala to śmierdziel (nie doczytałam) 2) chce fotkę;p 3) od kociulindy tez;p wracam do lektury waszych wypowiedzi;]

Gość Don Doggy
witaj strachliwa ja na orła białego miałem zakładany aparat :) a co do wyrywania ząbków to idz lepiej gdzieś indziej w stommedzie są za duże koszty tzn 150 zł od zęba :( a ja za 170 zł miałem 3 ząbki wyrwane fachowo bezboleśnie :) bym ci dał namiary na tego dentyste ale niestety niepamiętam jak się ta ulica nazywa jedynie wiem gdzie ona jest:) . aparat już noszę 3 miesiące i są duuuuuuużżżżżeeeeeeeeee postępy narka do usłyszenia

a ja wczoraj wyrwalam dwie kolejne 4ki :( byloby wszystko ok,gdyby narkoza u gory zadzialala szybciej ,a tak to prawie wszystko czylam :o

Gość makini
ja tam juz sie nie przejmuje ale czasem w nocy mam dziwne uczucie jak uderza zamki o zamki czasem mi sie to zdarza niesiwadomie jednak czuje juz efekty miesiaca chodzenia bo bo czuje tego cofnietego zeba juz dolnymi zebami a tak nigdy nie było ciekawe czy jak juz nie bedzie widac wady to czy mi sie nie bedzie chcialo nosic tego aparatu;) moze nieee:D

makini--> na pewno już ci się nie będzie chciało nosić:) będziesz odliczać do zdjęcia :D Ski--> dawno cię nie było - przeprowadziłaś się już?:)

witam nie bylo mnie tu strasznie długo:) jest jeszcze ktoś kto mnie pamięta?? sunshine jeszcze tu zaglada? w sobote mamy urodzinki naszych aparatów 7 miesiecy:)?? dziewczyny jak wasze zeby?? duza poprawa?? a co u MMJ?? zaglada tu ?? przeprowadzila sie juz?? a Dora masz juz aparat??

Gość alusia2
Dobra, dzieki za info. Mam jeszcze jedno pytanie zwiazane z wygladem buzi. czy u wszystkich robia sie takie dziwne wałeczki przy koncikach ust? widziałam to u tej prezenterki tvn style, która prowadzi "mamo to ja", czy cos takiego. nie wygląda to zachecajaco. Jutro mam druga wizyte i sie boję co bedzie mi orto robiła.

ja mam takie pytanie do tych, ktorzy wyrywali zabki. Jakies 3 dni po wyrwaniu cos mi sie zrobilo na dziasle przy tych wyrwanych zebach. Na poczatku myslalam,ze moze sobie w nocy przygryzlam i zrobilo mi sie takie cos,ale teraz juz sama nie wiem, bo do tej pory jest i boli. To sa tak jakby pecherzyki przezroczysto biale :o mial ktos z Was cos takiego po wyrwaniu?

Gość alusia2
dobra, dzieki za info. mam jeszcze jedno pytanie związane z wygladem buzi. czy u wszystkich robia sie takie dziwne wałeczki przy koncikach ust? widziałam to u prezenterki tvn style, która prowadzi "mama to ja" czy cos takiego.nie wyglada to zachęcająco. Jutro mam drugą wizytę i sie trochę boję co bedzie mi robiła. Pozro dla wszystkich! :)

emma --> "stare" aparatki to się już prawie wcale nie odzywają :( a co u ciebie? ja chyba miałam takie ocś po wyrwaniu 5.. poszłam do nich bo myślałam że to suchozębodół (ehh panikara:) ) a to się skrzep tak zrobił po prostu. kazali płukać - LEKKO! płynem eludril i przeszło, zagoiło się. tylko nie moco płukać żeby nie wypłukać skrzepu bo można sobie kłopotów naprobić..

aparatko z większym stażem,- nie:( Ale na pewno w tym roku. Niestety brakuje ludzi do roboty:( wszyscy pouciekali... Ale mam już super kominek, płytki, panele, pomalowane ściany i łazienkę już z wanną prysznicem i prawie wszystkim :) A już schody są! i właśnie niedawno obłożyli dookoła kominka kamieniem;] ale jednak prace się ślimaczą bo zamiast conajmniej 5 osób na budowie są 2... przy dobrych wiatrach 3 i to nie codziennie, bo ci co zostali mają parę domów to obskoczenia. 12 mam ortho i wtedy musze rozwikłać sprawę tej szpary bo zaczyna mnie wnerwiać! A pamiętacie ta moją 3 straaaasznie wysunięta nachodzącą na 2? teraz miałam tam spręzynkę [strasznie raniła mi dziąsło] i w ogóle ząb juz nie nachodzi a zrobił się odstęp 2 razy większy od szpary! teraz tego zęba będzie chyba trzeba obrucić bo nadal jest źle ustawiony.

Ski --> miałam w zeszłym roku remont - rozbudowę i wywlanie połowy domu na rzecz nowych przeróbek - wiem coś o tym.. masakra z tymi "fachowcami".. ale z tego co piszesz to już kosmetyka teraz została więc coraz bliżej końca:) a to że są szpary to dobrze - zeby będą miały gdzie się przemieszczać, potem pozamykają się szpary i będzie cacy ;)

aparatka z większym... u mniejuz w sobote minie 7 miesiecy noszenia aparatu( a jak przyszlam na forum to dopiero zaczynalam myslec o zalozeniu aparatu:)) 12 mam kolejna wizyte niestety nadal nie mam dolu zalozonego wszystko sie komplikuje i przesuwa w czasie:( a aparatka zaglada tu czasem???co z jej zabkami ?? a u ciebie aparatko z wiekszym... jak postepy w leczeniu?? niech mi ktos w koncu powie czy Dora zalozyła aparat?? a kociulinda jak jej damon??

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się