Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

postępująca oftalmoplegia

...Topik Wyrazow Trudnych...

Polecane posty

calkiem niedawno kolezanka uzyla slowa ablucja, a ja nie wiedzialam co to znaczy, kolezanka przewrocila oczami, - jak mozesz tego nie wiedziec? no coz slownikiem nie jestem, zatem proponuje stworzyc topik na ktorym wprowadzamy jakies trudne slowo i do niego objasnienie jak danego slowa uzywac w mowie. kto sie przylaczy? na poczatek nieszczesna ablucja.. \"ablucja - obmycie, polewanie; Kośc. rz.kat. obmycie rytualne palców, kielicha przed mszą, podczas niej, po komunii itp.; (w l.mn.) żart. (u)mycie się.\"

Gość ........hmm
no i widzisz nikt takich trudnych slow nie zna

Gość spolegliwa lola
SPOLEGLIWY - godny zaufania, pewny, na którego można liczyć. Etym. - czes. spolehlivý.

Gość zapomniałam hasła do cz. nicka
tolerancja - (od łac. tolerare = znosić, wytrzymywać) oznacza cierpliwość i wyrozumiałość dla odmienności. Jest poszanowaniem cudzych uczuć, poglądów, upodobań, wierzeń, obyczajów i postępowania choćby były całkowicie odmienne od własnych, albo zupełnie z nimi sprzeczne. Współcześnie rozumiana tolerancja to szacunek dla wolności innych ludzi, ich myśli i opinii oraz sposobu życia. Szacunek ten przybiera formy wyrozumiałości i życzliwości dla tego, co nie musi być naszym udziałem, ale co cieszy się naszą akceptacją istnienia w imię demokratycznej wolności.

Gość dyletantka
dyletant «człowiek zajmujący się jakąś dziedziną albo wypowiadajacy się o niej bez fachowej wiedzy lub odpowiedniego przygotowania» • dyletancki • dyletancko • dyletantka • dyletantyzm, dyletanctwo

Gość koleżanka w pracy
ciagle używa słowa niekompatybilny... ci, którzy znają sie trochę na komputerach powinni wiedzieć co oznacza to słowo ale jesli ktoś się nie zna i usłyszy, że jest niekompatybilny to się zastanawia... niekompatybilny 1. «niewspółgrający z czymś» 2. «o elemencie systemu komputerowego: niemogący działać bez zakłóceń z innym elementem systemu»

Gość no wpisywac jeszcze
bo sie czegos tam nauczylam ;)

Gość no ale mozna czyac slownik
wyazow obcych

Gość no wpisywac jeszcze
no mozna ale jak sie wypisze takie na codzien uzywane to bedzie lepiej niz dokopac sie do jakiegos 20tys przydatnego slowa :O

Gość przyłączam się do tematu
ja proszę o nienadużywanie przymiotnika "szalenie" np "szalenie interesujące" "szalenie ciekawe" ciągle słyszę to w TV jakby już innych przymiotników nie było

populizm 1. «popieranie lub lansowanie idei, zamierzeń, głównie politycznych i ekonomicznych, zgodnych z oczekiwaniami większości społeczeństwa w celu uzyskania jego poparcia i zdobycia wpływów lub władzy» 2. «kierunek w literaturze postulujący przedstawianie w utworach literackich spraw, problemów zwykłych ludzi» nepotyzm nepotyzm 1. «faworyzowanie krewnych i przyjaciół przy obsadzaniu wysokich stanowisk i rozdawaniu godności przez osoby wpływowe» 2. «w średniowieczu i odrodzeniu: system uprzywilejowania przez papieży ich krewnych» legislacja «ustanawianie prawa»

Gość no wpisywac jeszcze
hollywood star ----> rozumiem ze ten populizm i nepotyzm to tak a pro pos kaczek i sytuacji politycznej w polsce? :P no w kazdym razie nie znalam tego :)

Gość mmeeedduuzzaa
afiliacje (lm), powiązania, związki przez pośrednie ogniwa audytorium 1. sala, w której odbywają się wykłady, odczyty 2. słuchacze jakiegoś wykładu, odczytu, koncertu itp. facylitacja psych. a) nie wyuczone, chwilowo trwające zwiększenie siły reakcji wskutek wystąpienia innego bodźca lub innej reakcji b) pobudzenie, wzajemny wpływ członków grupy, powodujące wzrost zachowań określonego rodzaju; także: wzrost napięcia, pobudzenie uczuć wrogości prowadzące do osłabienia kontroli zachowania

Gość mmeeedduuzzaa
kreatywny- tworczy

Gość i to są te trudne słowa
? abderyci:P

bo mi nie chodzilo o mega trudne wyrazy coby nasz rozmowca nie wiedzial, o czym w ogole mowimy. raczej mi chodzi o takie, ktore moga sie przydac na co dzien, jak asertywnosc, kreatywnosc, kompatybilnosc etc. slowa, ktore wypadaloby znac, a czasem sie zdarza, ze po prostu go nie znamy :) i za osoby malo inteligentne (tj. aberdytow) bynajmniej sie nie uwazamy :P

konformizm: Bezkrytyczne, nadmierne podporządkowanie się wartościom, poglądom, zasadom i normom postępowania obowiązującym w danej grupie społecznej. Jako przeciwieństwo zachowania konformistycznego podawany jest najczęściej nonkonformizm.

Gość inputuje
co to znaczy, jeżeli ktoś inputuje ?

to nie ja to ona ---> nie przejmuj sie aberdytami :P imputowac - przypisywać, zarzucać coś komuś; pomawiać, posądzać o coś, insynuować’ a jak mowimy o kims ze jest INFANTYLNY to znaczy ze jest dziecinny w zachowaniu ;)

Ja tam wielbię taki zbitki jak: wiedza praktyczna, fakt rzeczywisty, ostatnio fakt oczywisty. To, że ktoś nie zna jakiegoś słowa, to pół biedy, ale stosowanie takich nielogicznych zbitek, to......

Tak, to ewidentnie a propos sytuacji w kraju, a niestety, nawet na swiecie. Producenci reklam to tez populisci :-/ mitomania «chorobliwa skłonność do opowiadania nieprawdziwych lub wyolbrzymionych historii na swój temat» republika bananowa «małe, niestabilne społecznie i politycznie państwo» Mam tez zapytanie. Nie czaje slowa \"bollywood\" Czy oznacza indyjskie produkcje kinematograficzne, jesli tak, to co ma niby z tym wspolnego ?

republika bananowa. czy mozna tak powiedziec o Polsce? anouk mialo byc imponderabilia? imponderabilia - ‘coś - zjawiska, procesy, zachowania - mało uchwytne, niematerialne i niemierzalne, które jednak są istotne, i mają wpływ na rzeczywistość, na ocenę kogoś lub czegoś itp.’: Proszę pana, to są imponderabilia, jakiś gest, grymas, jakiś nastrój czy nawet nastroik, ale od razu pan wyczuwa, czy towarzystwo jest panu przychylne, czy też obojętne lub wrogie. Nie lekceważmy imponderabiliów; w naszej historii nieraz były one ważniejsze od armii i bankierów. niem. Imponderabilien. ladne ale ciezkie do zapamietania ;)

No i walnełam literówę:P imponderabilia:) przepraszam, ale jak się forumowo udzielacie, nie gotujcie zupy w międzyczasie, nie przy literowaniu \"trudnych słówek\" Gwiazdko, od mojego ulubionego żeńskiego imienia i od pewnej wielkiej francuskiej aktorki Z filmu \"Kobieta i mężczyzna\". \"Czekolada\" jest wtórna:p

Gość do Anouk
'wiedza praktycznej' nie zaliczyłabym do pleonazmów, bo mozna zastosować taki związek wyrazowy dla rozróżnienia od 'wiedzy teoretycznej'. np. "pilnie poszukuję dobrego kochanka posiadającego szeroką wiedzę teoretyczną jak i praktyczną.":P

Gość no może długą i szeroką
te wiedzę:P