Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smazony pomidorek

Cholesterol - co jesc, co omijac?

Polecane posty

z porcjami jest tak: rano jemy zupke mleczna - wysokoblonnikowe otreby, plus owoce, jablka, babany itp. na lunch albo kanapki, albo niestety cos z deli w sklepie, kurczak z sosie, ziemniaki, brokuly i takie tam. porcja dosc spora. obiad jemy dopiero kolo 17-18. zanim wrocimy z pracy i zanim cos upichce robi sie juz wlasnie taka godzina.. a po obiedzie dosc czesto jemy owoce. wiec najczesciej jemy 3-4 posilki dizennie. nie ma szans, zeby w ciagu dnia - przed obiadem jesc czesciej i w mniejszych porcjach. pracujemy w szkole, przysluguje mam 30min lanczu - zaleznie od dnia jest to albo miedzy 10:30 a 11:00, alvo miedzy 11:30 a 12.. w czasie zajec, wiadomo, zjesc sobie nie mozna..

z czerwona herbata mialam na mysli to, ze piejemy jej najwiecej w porownaniu z innymi herbatami:) nie wiecej jak 1 - 1,5 kubka dziennie. przerzucimy sie w takim razie na zielona. z zielona problem jest jednak taki, ze jest bardzo moczopedna, a ja mam problem z pecherzem..

Gość jedz RYBY zamiast mięsa
3-4 posiłki dziennie to i tak nie jest źle:) ważne żeby nie były zbyt duże, niedobrze się przejadać, a na wieczór raczej nie polecam owoców, bo mają sporo cukru więc lepiej je jeść rano albo wczesnym popołudniem

pij więc herbaty owocowe (mam na myśli te naprawdę owocowe, a nie aromatyzowane) i ziołowe, ale te w umiarkowanych ilościach, bo zioła należy traktować jak leki, np. herbaty z lipy czy rumianku:)

staramy se nie ejsc zbyt duzo na raz, ale czasem sie nie da. wstajemy o 5, sniadanie jemy kolo5:30.. zanim czlowiek dobrnie do lanczu jest glodny jak wilk.. a potem od lanczu do obiadu i tak jest sporo godzin, wiec obiadek tez jest spory.. choc raczej spory w warzywa niz ziemniory czy mieso.. dzieki kochani, musze juz zmykac..

🖐️ trzymaj się ciepło:)

Witam! a ja polecam na podwyższony cholesterol nalewke z czosnku! Skałdniki: pół szklanki zmielonego czosnku, 400 ml wódki. Czosnek zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tyg. Następnie po przefilotowaniu zlewamy do butelki. Zażywamy 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce. najlepiej z ciepłym mlekim i miodem. Nalewka pomaga również przy nadciśnieniu tętniczym. Pozdrawiam!

Gość bajaderra
Z cholesterolem trudno wyczuc, niby trzeba unikac tlustego, smazonego i cukrow, ale ja jak bylam na studiach to odzywialam sie glownie jogurtami, warzywami, pieczywa prawie wcale, mieso od wielkiego swieta, czasem co s slodkiego i mialam podwyzszony cholesterol! Najwiecej jadlam jogurtow i praiwe ciagle bylam na diecie. Potem lekarz powiedzial, ze jogurty to sztuczne g..., zaczelam normalnie sie odzywiac i blac jakies tabletki na cholesterol, powoli wszystko wrocilo do normy, ale to trwalo jakies 2 lata (w tym czasie schudlam i spadl mi cholesterol). Moze lepiej zapytaj lekarza, bo na forum mozesz dostac sprzeczne z prawda odpowiedzi, powodzenia!

Molus, bajaderra, dziki za wypowiedzi. Molus, a czy po takiej nalewce bardzo sie czosnkiem pachnie?wiesz, w zawodzie nauczyciela byloby niewskazane miec czosnkowy oddech:) bajaderra - maz wlasnie przed chwilka pojechal do lekarza. test wysilkowy. przy okazji zapyta o diete. sadze ze pewnie dostanie liste tego, co jesc, czego nie i jakies przepisy kulinarne - tyle ze amerykanskie, a ja za kuchnia amerykanska nie przepadam. wole pichcic po polsku.. no zobaczymy. dzieki jeszcze raz:)

Sporo info o cholesterolowych sprawach jest na www.pokochajswojeserce.pl jeśli zaś chodzi o przepisy to popuść wodze fantazji. Najważniejsze to żeby się zgadzały zalecane składniki, a reszta już zależy od Ciebie.

Gość kurka zielononóżka
Jajka są uważane za bombe cholesterolową, ale jajka ekologiczne od kur rasy zielononóżki mają obniżony poziom i są bardzo zdrowe http://kurki.eko.org.pl/produkty.html Można kupić w sklepach ze zdrową żywnością

Gość reklamiarze podbijają stary te
PS. Cholesterol spozywany ma się właściwie nijak do jego poziomu w organizmie. Jajka zawierają go bardzo dużo a ludzie jedzący po kilka jajek dziennie mogą mieć dużo niższy cholesterol niż "zdrowo" odżywiający się pacjent na diecie czekoladkowej.

I dla tego trzeba oprócz dietki, ćwiczyć. Jeździć na rowerze albo na basenie pływać. To takie luźne propozycje tylko rzucam :)

Gość goldenOne
ta strona polecana przez DamePik całkiem fajna i dobrze zrobiony test na stan zdrowia serca wprowadzić w życie te porady by się przydało hehe

Ktoś wyżej mądrze napisał, że oprócz dietki trzeba jeszcze \"coś \" innego robić, no właśnie, co? Wszysto w okól tego znajdziesz na poniższej www. Odpisz jak nazywa się to \"coś\", adres na www

Gość emanuelleK
Dla mnie najlepszym vademecum o sercu i jego problemach jest strona Instytutu Flory (www.instytutflory.pl) i ich poradnik - do sciagniecia w pdf-ie. Widac, ze znaja sie na rzeczy :)

Gość musisz zająć czymś ręce
w sprawie owoców morza - kalmary są cholesterolową bombą Poza nimi - reszta jest ok

Gość zizu_mala
ostatnio bylam na tej stronie flory, bo musimy nieco zmienic domowa diete ze wzgledu na klopoty taty:( i faktycznie, mnostwo tam informacji, jasnych nawet dla osoby tak zielonej w temacie jak ja. powiedzcie mi tylko, bo w koncu nie wiem, ryby mozna jesc spokojnie??