Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

helekna

ser biały

Polecane posty

mam bardzo dużo sera białego poradzcie mi co z nim zrobic oczywiscie mozna sernik ale co jeszcze cos moze na slono?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Hakuna_matata
Dolej mleka albo śmietany i zrób mizerię; Ugotuj makaron, podsmaż i położ na nim ser wymieszany z cukrem i cynamonem, pyyycha :);

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hehehe moga byc i leniwe pierozki ale mam ochote na to cos ciekawszego:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja lubie z kminkiem
ziolami prowansalskimi, czosnkiem, w ogole kupe ziolek dodaje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość akmz
Usmaz w panierce jak kotlet schabowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Patriotycznie (bo mieszkam w Wielkopolsce) polecam \"pyry z gzikiem\" - bardzo proste, smaczne i tanie danie obiadowe - ziemniaczki z wody, obok na talerzu twarożek z cebulką lub szczypiorkiem, ale bardzo rzadki. Ziemniaczek nadziany na widelec tytła się w twarożku, czyli gziku, i hops - do buzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z czoskiem;) tak na serio, to wkrój pomidory, dodaj trochę śmietany i przyprawy, wychodzi ekstra serek-pasta do kanapek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Możesz nastawić na zgliwienie - i potem zrobić z niego ser topiony z różnymi dodatkami ziołowymi. Jest jeszcze takie kresowe danie - pieróg biłgorajski się nazywa - też na bazie twarogu. Acha! I serowe pączki angielskie - bardzo proste i łatwe do wykonania. Serek homogenizowany też można zrobić - dodać mleka ( bo smietana za gęsta jest), cukru - dobrze zmiksować blenderem lub końcówką miksującą., aż do uzyskania jednorodnego, gładkiego homogenizatu ( albo homogenatu). Na koniec wrzucić owoce wg. uznania lub tylko cukier waniliowy .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proszę bardzo : Gotujemy pół kilo ziemniaków i taką samą ilość kaszy gryczanej. Kartofle rozgniatamy i mieszamy z kaszą, dodajemy pół litra śmietany i 250 g rozgniecionego sera białego. Do tego dodajemy trochę skwarek, a całość, po wymieszaniu, pieczemy w formie na keks, ewentualnie owijając wcześniej w drożdżowe ciasto. Pieróg można podawać na ciepło lub na zimno, krojony w plastry. Mój mąż, którego rodzina pochodzi z lubelszczyzny, pamięta ten pieróg pieczony na cieście półkruchym ( oczywiście nie słodzonym - takim jak na paszteciki) i przykrytym również cienką warstwą ciasta. Babcia dodawała do smaku sól, pieprz i miętę (?!)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to moze byc pycha wlasnie o takie rpzepisy mi chodzilo znasz cos jeszcze takiego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
...mam taką książeczynkę \"Smakołyki z mleka, jaj i sera\"...zaraz rzucę oczkami, może jeszcze coś ciekawego znajdę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z dań obiadowych są tu jeszcze knedle serowe i małdrzyki krakowskie... Reszta z serów dojrzewających lub pleśniowych...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KNEDLE SEROWE 50 dag białego sera 50 dag ziemniaków jajo i 2 żółtka ok. 3/4 szklanki mąki ok. 60 dag śliwek szklanka śmietany 3 łyżki cukru pudru sól Ziemniaki uygotować, odcedzić, obtrać i zemleć w maszynce razem z serem. Doadać roztrzepane jajo i zółtka, szczyptę soli, 2-3 łyżki śmietany ( jeśli ser bardzo suchy) oraz - stopniowo - mąkę. Uformowac na stolnicy wałek, odkrawać po kawałku ciasta, rozgniatać je na placuszki. W każdy z placuszków zawinąć wydrylowaną śliwkę i nadać mu kształt kulki ( ja bym wsadzała raczej pół śliwki). Knedle rzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić. Poać śmietaną roztrzepaną z cukrem pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MAłDRZYKI KRAKOWSKIE 50 dag białego sera ok 3/4 szklanki mąki 5 dag masła 4 jaja 4 łyzki smietany olej do smażenia sól Ser zmielić w maszynce i ucierać, dodając roztrzepane jaja, stopione i ostudzone masło, śmietanę, szczyptę soli i mąkę. Ciasto powinno miec konsystencję ciasta biszkoptowego. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i formować łyżką niewielkie placuszki. Rumienić z obydwu stron. Podawac na ciepło z dodatkiem surówki lub sosu. Mozna też przyrządzić małdrzyki na słodko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzieki jestes wielka super te przepisy jutro cos zrobie z tego najbardzeij mi sie podoba ten pierog:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mi też :D Farmer męczy mnie ,żebym mu upiekła, nękany wspomnieniami z dzieciństwa, biedak...No to chyba jutro się złamię :)...bo sera ci u mnie dostatek ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no wlasnie sera u mnie tez dostatek i szkoda go zmarnowac. a brzmi smakowicie. a nie wiesz czy np skwarek nie mozna czyms zastapic. bo ja i moj luby nie bardzo za nimi przepadamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rybka-plum
a jadłyście kiedyś nalesniki po rusku? fajna rzecz, nie ma tyle roboty co z pierogami, a smakuje super :) jak masz dużo sera, to nawet lepiej - dodaj znacznie mniej ziemniaków i sporo smażonej cebuli, smak będzie bardziej wyrazisty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Enyja 25
niedziela.w lodówce ser półłusty, jogurt grecki,prażone jabłka (domowe). w zamrażarce owoce aronii.w szafce-imbir,cynamon, otręby, rodzynki,kakao. od lat staram się nie łączyć,oczywiście zasadę tę łamię,ale dzisiaj wymieszałam 1/3 kostki 275 g sera z wcześniej zalannymi wrzątkiem otrębami (ok.2 łyżek), i 15 kulkami aronii (warto wyjąć wcześniej,choć zalane wrzątkem nie tracą wyglądu, a już stają się miękkie), nieco rodzynej (także wcześniej namoczonych w wodzie, z dwóch powodów-miękno i się rowzwijają,a dwa-omywam je ze śladowych ilościkonserwantów, bo nie oszukujmy się-suszone owoce owe mają.do tego 4 łyżki prażobych jabłek, cynamom, imbir i kakao do smaku.to już kwestia gustu.Aaa i dla uzyskania kremowatyości 3 łyżki jogurtu greckiego.mniamuś,choć ta wersja powstała dzisiaj;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×