Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tea123

poród rodzinny...płatny czy nie??

Polecane posty

Gość tea123

Zastanawiam się czy w szpitalu za poród rodzinny trzeba koniecznie płacic.Czy to nie jest jakoś ustawowo zagwarantowane,żeby ojciec mógł być przy porodzie nie płacąc za to???Bo u mnie w szpitalu podobno trzeba 150 zł płacić.Jak to z tym jest???

Gość tea123
wypowie się ktoś na ten temat???

ja rodziłam w styczniu, tam gdzie rodziłam, nie było żadnych opłat, mój mąż był przy porodzie i później ze mną na sali poporodowej bez problemu:)

Gość bywa różnie
Normalnie jest bezpłatnie ale wiemy jak jest.Szpitale wynajdują sobie fundusze od Nas.Myślą - chcesz mieć luksus to płać.Jeśli powiesz ordynatorowi że masz prawo do całodobowej opieki kogoś np bliskiego to On na to że to w razie gdyby miało być cc (czego nie rozumiem bo ono jest też bezpłatnie) Zawsze znajdą usprawiedliwienie żebyś zapłaciła. Taką mamy niestety służbę zdrowia.

no co wy nigdzie sie nie pąłci za to..... płatny jest wtedy kiedy chcesz rodzic w pokoju rodzinnym ale uwazaj bo niektóre szpitale robia tak ze lezysz tylko w takim pokoju do porodu a rodzisz normalnie tam gdzie wszystkie

Gość elinova
u nas w szpitalu za poród rodzinny się nie płaci :-D

Noe, zależy, u nas w szpitalu są tylko sale jednoosobowe. Ale z tego co wiem, w innych szpitalach różnie biorą za to ubranko niby, w niektórych 50 zł albo nawet 100 zł. Trzeba wcześniej podzwonić i się zorientować. Ja rodziłam w klinice i było super i w dodatki najtaniej w mieście i bez problemu. A w miejskim szpitalu biorą 100 zł i jeszcze warunkiem obecności męża przy porodzie jest ukończenie u nich szkoły rodzenia (oczywiści płatnej) i zgoda ordynatora. Paranoja jakaś, nic dziwnego, że coraz mniej klientów mają.

a co to za wiocha?:) nie no to skandal u nas w łodzi we wszystkich jaest za free raczej płatne sa tylko skzoły rodzenia ale tez nie wszystkie ubranie chyba 20 pln....brak mi słów to jest normalnie skandal

W moim szpitalu się niby płaciło, ale nikt nikogo za to nie ścigał ani nie zmuszał do opłaty. Powiedział mi to mój lekarz, który mnie prowadził i też tam pracował. Przypuszczam więc, że było to na zasadzie dobrowolności i jakby darowizny. Generalnie powinno się nie płacić.

wicha Szczecin :D:D:D ale nie jest tak źle, z tego co czytam w innych miastach to jakaś paranoja jest

Gość tea123
Dzieki za komentarze.u mnie niestety podobno płaci się 150 zł.Do tego przed porodem siedzisz z mężem w jakims pomieszczeniu z łóżkiem,wanna,nawet wc nie ma :/ A potem jak już poród to siup na sale porodową,w dodatku 2-osobową.O zgrozo.I za to 150 zł??Chyba pokłócę sie z lekarzem jak zarząda opłaty.

w Warszawie 5 lat i 4 lata temu skasowali od nas po 400 zł... z tym, że na kwitku napisali \"przyjazd indywidualnej położnej do porodu\" ale była to zawoalowana opłata za poród rodzinny na osobnej sali, bo na sali zbiorczej taki \"nie mógł się odbyć\" :o rok temu, w Pruszkowie, podobna opłata, tym razem \"dobrowolna\" wpłata na konto fundacji przyszpitalnej... z 5 razy pytali, czy już przelew zrobiony...