Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikowska

Roacuttane A CIĄŻA

Polecane posty

Gość nikowska

Mam pytanie do dziewczyn które brały Roacuttane lub Izotek lub inny odpowiednik tego leku i urodziły dzieci po odstawieniu leku. W jakim czasie po odstawieniu leku zaszłyście w ciążę, czy miałyście problemy z zajściem w ciąże , jak długo trwała kuracja lekiem, czy dzieci są zdrowe? Pytam bo wiadomo, że nie można zajść w ciążę w trakcie brania leku, a co do okresu kiedy można zajść po odstawieniu są różne opinie. Kobiety proszę piszcie.

w sumie nie wiem jak jest z roaccutanem wiem tyle ze to silny lek, ale mysle ze to tak jak z hormonami: przynajmniej ze 3 miesiace trzeba odczekac.

Gość aaaaaaaaaada
czesc ja nie brałam ale mam pytanie do ciebie, jesli w sprawie tradziku brałas cały czas masz łojotok czy stany zapalne, wykwity itd, i jaki stopien nasilenia, ja nigdy nie brałam ale to swinstwo mam juz ponad 11 lat teraz to juz tylko łojotok ale wczesniej to była masakra po wojnie. na ile lek ci pomógł i czy obajwy ustapiły

Gość aaaaaaaaaada
aha słyszałam ze odczekac trzeba pół roku i ciaza nie jest wsklazana podczas leczenia to silny lek !!!

ja najpierw urodzilam dzieci, a potem bralam ten lek ale po przeczytaniu ulotki /szczegolnie niemieckiej/ chyba bym sie nie odwazyla zbyt szybko zajsc w ciaze... zbyt szybko to dla mnie byloby co najmniej nie w ciagu 2 lat

Gość nikowska
Ja mam tradzik już 16 lat, stosowałam wiele leków, maści, zabiegów i niestety poprawy nie widać :-( Ale Roacuttane nie brałam, wydaje mi się on bardzo silny i czasami są nawroty. Ale najbardziej przeraża mnie jego działanie na płód. Wiem,że trzeba odczekać (co do tego ile zdania są podzielone) i dlatego te moje pytania, bo nie znam nikogo kto to brał i miał dziecko, czy się starał, czy poronił. Ludzie piszą o skutkach ubocznych o tym jak im się buzie ładnie goją i tyle, a o dzieciach nic. Przecież ten lek jest już długo na rynku i pewnie są osoby które mają dzieci. Odezwijcie się proszę. Ja mam córkę ale w przyszłości chciałabym jeszcze jedno :-)

Gość nikowska
do Isa A czy trądzik wyleczyłaś bezpowrotnie? Bo słyszałam, że nie zawsze się udaje. Ja mam 29 lat i cere bez pryszczy miałam tylko w ciąży, później wszystko niestety wróciło.

Gość i jaaaa
jestem zainteresowana tematem. Brała juz Roaccutane.

Gość i jaaaa
bralam * miało być:)

Gość i jaaaa
Ja nie wyleczyłam niestety:( Teraz lecze sie hormonalnie.

Gość aleeeeeeeeeee
i co bierzesz? bo mi po ciazyz aczeły syfy wychodzic ale nie jakos strasznie

Gość co wy wygadujecie
jakie 3 miesiace?? jak ja bralam lek roaccutan 10 lat temu to podpisywalam w lekrza oswiadczenie, ze nie zajde w ciaze w ciagu 2 lat po odstawieniu leku, !!! uszkodzenia plodu moga byc bardzo powazne

Gość co wy wygadujecie
Roaccutan leczy tradzien raz na zawsze, to do tych co sie o to pytaly,

Gość co wy wygadujecie
Roaccutan leczy tradzik raz na zawsze, to do tych co sie o to pytaly,

Gość nikowska
do co wy wygadujecie Też mi się wydaje, że tak z 2 lata trzebaby odczekać, bo to bardzo silny lek, ale czasem ludzie piszą, że krócej. Nie wiem czy mają po tym terminie dzieci czy poprostu teoryzują :-) Napisz proszę czy masz dzieci, czy starania były bez problemowe jeśli w ogóle się starałaś, bo nie wiem w jakim jesteś wieku i może o tym jeszcze nie myślałaś.

Gość nikowska
do i jaaa Niestety każdy organizm reaguje inaczej. Hormony pomagają, oczywiście po odstawieniu wszystko wraca, ale to przynajmniej jest bezpieczne, ja niestety strasznie się po nich czułam (przekroczone normy krzepliwości krwi). Napisz proszę czy starałaś się o dziecko czy jeszcze o tym nie myślisz :-)

Gość i jaaa
Ja urodziłam dziecko przed leczeniem Roaccutanem...ale przydałoby sie jeszcze jedno. Roaccutane przestałam brać prawie rok temu.

Gość i jaaa
CO WY WYGADUJECIE- nie masz racji, Roaccutane nie leczy tradziku raz na zawsze. Jestem przykładem.

Gość nikowska
do i jaaa A czy znasz kogoś kto rodził po tym leku?

Gość bebbbbba
czy ten lek powoduje bezpłodność, że nie ma odezwu?

Gość i jaaa
Niestety nie znam nikogo kto by po tym leku urodził dziecko:( Dlatego sama jestem zainteresowana tym...

Gość co wy wygadujecie
to znowu ja, moze i zdarzaja sie przypadki, ze roaccutan nie wyleczyl tradziku, ale mysle, ze sa to bardzo sporadyczne wyjatki, albo przyczyna pryszczy lezy gdzie indziej.. co do dziecka, to tak mam dziecko, 9 mcy synek ale roaccutan bralam prawie 10 lat temu..:( takze penie nie pomoge odpowiedziec na pytanie jak to jest duzo wczesniej miec dziecko po odstawieniu leku..moj synek jest zdrowy, ale na pewno nie polecalabym po tym leku wczesniej niz 2 lat staran o ciaze... pozdrawiam

Gość i jaaa
teraz tez sie podpisuje oswiadczenie.

Gość co wy wygadujecie
a jednak..nikowaska pytalas ile mam lat 31, roacutan bralam jak mialm 21

Gość i jaaa
w oswiadczeniu jest napisane ze nie mozna zajsc w ciaze. Dopiero po 3 miesiacach mozna sie starac. Ale ja bym nie ryzykowała.

Gość powodzenia...
Nigdy nie brałam Roacuttane, ale zainteresowałam się tym tematem. Leczenie Roacuttanem pochłania olbrzymie sumy pieniędzy, dlatego wciąż jest mało osób, które brały ten lek. Czytałam na wielu forach internetowych, że trądzik po kuracji Roacuttanem może wrócić, ale są to bardzo sporadyczne przypadki. Większość osób, które brały ten lek już do końca życia cieszy się gładką, piękną cerą:) Jeśli chodzi o oddziaływanie tego leku na ciążę- zdania są podzielone. Lekarze alarmują, żeby odczekać 2 lata i dopiero potem zdecydować się na dziecko, a wiele ludzi uważa, że rok wystarczy.

Gość nikowska
Jeżeli podpisuje się oświadczenie, że minimum 2 lata trzeba odczekać, to na pewno nie należy się starać wcześniej. Pytam ogólnie o problemy(oczywiście jeśli były) bo przecież gdyby ten lek wywoływał problemy po tych dwóch latach od brania leku, to lekarze powinni to wiedzieć i informować o tym. Oczywiście jeżeli nawet są problemy z ciążą to mogą być różne inne problemy nie związane z tym lekiem :-( Ale interesują mnie właśnie kobiety po tej kuracji i czy wszystko u nich ok. Jesteście anonimowe więc piszcie. Co wy wygadujecie - gratuluję synka !!!! :-) Mam nadzieję, że jest więcej szczęśliwych mam które tutaj nie zaglądają. Kobiety piszcie jak było w waszym przypadku

Gość totata
???????

Gość nikowska
Właśnie przeczytałam ulotkę o leku Izotek (zamiennik Roacuttane) http://www.blaufarma.pl/download/izotek_ulotka.pdf i jest tam mowa, że nie należy zachodzić w ciążę MIESIĄC po odstawieniu leku? Czy to nie za mało, tu była mowa o dwóch latach????

Gość pryszczy juz nie mam
wydaje mi sie, ze trzeba zapytac lekarza.....jak to bralam, to nie dosc ze podpisywalam oswiaczenie ze wiem o ryzyku dla plodu, to jeszcze co miesiac musialam oprucz badan na poziom cholesterolu, robic badania ciazowe.... osobiscie o ile pamietam to lekarz mowil cos o 6 mieciacach "odczekania"; ale nie jestem pewna..;z tym ze to juz "stary "lek wiec na pewno wiedza jak dlugo trzeba poczekac