Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem więc pytam

sprzedawanie na allegro - prosze o pomoc

Polecane posty

Gość nie wiem więc pytam

witam :) mam pytanko przejarzałam jak na razie na szybko zasady sprzedazy na allegro i niestety niewiele z tego wiem co oni tam napisali :P ok jasne trzeba miec swoje konto, to mam, ale nie zabardzo zrozumialam kwestie prowizji jaka oni pobieraja i jak to wszystko od poczatku do konca czyli sprzedazy wyglada. jesli ktos tu jest na tyle uprzejmy ze wytlumaczy mi to w jasny i konkretny sposob bede wdzieczna. pozdrawiam ;)

No od kazdego wystawianego przedmiatu jest pobierana oplata. Tak samo za to,ze go wyodrebnisz rowniez etc. Caly cennik jest podany np przy twprzeniu strony sprzedazy. No tak w granicach za jeden przedmiot wystawiony normalnie chyba ok 2 zlote etc. No i kiedy bodajze dojdziesz do 10 zl (nie wiem dokladnie jaki jest tam limit) allegro zada od Ciebie platnosci. Oczywiscie niezaleznie czy sprzedalas towar czy nie i tyle. Zadna filozofia!! Ale musisz miec pelne czlonkostwo, tj wysylaja do Ciebie kod poczta :)

Gość ja Ci moge wytlumaczyc
Proziwje sama płacisz jak Ci sie nazbiera do zaplacenia 10 zł (wczesniej allegro nie prosi), dostejesz wtedy meila ze trzeba wpłacic. W moim alegro masz zakładke rachunki a dalej "wp[łac" i tam jest numer Twoejgo indywidualnego konta na które masz wplacic .

Gość danka P.O
kwoty naliczone po wystawieniu, to opłaty za wystawienie właśnie (ew. za związane z tym promocje, jak pogubienie itp) - nie są zwracane, to tak jak koszty wynajęcia np. stoiska na bazarku, czy sprzedasz czy nie musisz płacić. Natomiast prowizja nalicza się po zakończeniu aukcji jeśli oczywiście zakończyła się sukcesem; jeśli nie było ofert, lub nie osiągnięto ceny minimalnej, przedmiot nie jest uważany za sprzedany i prowizja się nie nalicza. O zwrot prowizji można ubiegać się w przypadku kiedy kupujący się nie wywiąże: nie odbierze itp. - ale wtedy zwracane jest tylko to co naliczyło po zakończeniu aukcji, opłaty za wystawienie są bezzwrotne. Naliczone kwoty opłat i prowizji należy wpłacić na konto Allegro gdy zobowiązania przekroczą 10 zł. Zresztą w takim przypadku Allegro samo poprosi ;) Więcej informacji i stawki opłat i prowizji w pomocy: Pomoc -> Poradnik sprzedającego -> opłaty i prowizje -> ile kosztuje korzystanie z Allegro http://www.allegro.pl/help_item.php?tid=41&item=102 lub http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/user_agreement.php pozdro

Gość ja Ci moge wytlumaczyc
Aha. I jak napisała ti ti ti jest cos takiego jak "oplata za wystawienie" i "prowizja od sprzedazy". Oplate za wystawienie naliczaja sie niezaleznie czy sprzedaz towar czy nie a prowizje od sprzedazy jak sama nazwa wskazuje gdy ktos kupi Twoj towar