Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiryska

chodzik czy jeździk?

Polecane posty

Gość kiryska

Proszę o radę. chciałabym kupić chodzik dla swojego dziecka. Znalazłam na allegro jeżdzik - chodzik i zastanawiam się który wybrać. Podam link do jezdzika www.allegro.pl/item136907539_nowy_chicco_samochodzik_jezdzik_4_w_1_wys_20zl.html Rozmawialam dzisiaj z kolezanką, która znowu sądzi ze lepszy jest jednak chodzik gdyz ułożenie stawów biodrowych jest w nim naturalne a w jezdziku deformują sie stawy biodrowe. Co sądzicie. mam juz mętlik w głowie...

Gość Lorana
moje dziecko nie miało ani tego ani tego bo jedno im drugie zaszkodzi

Gość lyzwiarka
a ile dziecko ma miesiecy?? tak wogole to chodziki nie sa polecane poniewaz dziecko uczy sie chodzic na palcach i potem duzo dzieci ma plaskostopie:( jesli juz bobas sam stoi i stawia niesmiale kroczki to czasem mozna go wlozyc do chodzika :) podobno wskazane sa jezdziki takie z oparciem poniewaz dzidzia pcha sobie ten pojazd...ja nie uzywalam chodzika.

Gość lyzwiarka
z jezdzikiem jest tak ze dzicko musi juz chodzic.. moj synus ma tkie autko zaczal nim jezdzic jak skonczyl15 miesiecy teraz niezly z niego rajdowiec:)

ulozenie bioderek w chodziku jest naturalne??? chodzika sie nie zaleca a jezdzik- byle nie za dlugow ciagu dnia. moj kuba mial podobny jezdzik(chicco) tylko taki \"starszy\" typ;) od 10 mc. wozilam go , teraz na samochodziku sam jezdzi. trzeba pamietac ze w jezdziku nie moze dziecko zbyt dlugo siedziec. a chodzika nie polecam. najlepiej jak spytasz sie pediatry!!! mysle ze ci podpowie co jest mniej szkodliwe!!

nastepna bzdura.moja droga lyzwiarko a gdzie ty to slyszalas ze od chodzenia na palcach ma sie plaskostopie. a wiec chcialam cie poinformowac ze chodzenie na palcach jest bardzo zdrowe.zwlaszcza dla postawy i kregoslupa. i prosze nie wypisujcie takich bzdur.bo sie kichy od tego przekrecajom. a co do chodzika to sie nie wypowiem bo nie wiem a nie bede wymyslala glupot jak nie mam o czyms zielonego pojecia. jak inni.,

Gość chodzik jest niezdrowy
i nie zalecany.To dlatego że dziecko w chodziku nie stawia stopy na całym podłożu i wykrzywia kręgosłup co przyczynia się do wadliwej postaci. Co do tych" bzdur" jak to określiła moja poprzedniczka to mają one sensowne wytłumaczenie.Owszem jest wskazane chodzić na palcach ( nie za długo) ale dopiero wtedy jak już postawa dziecka jest w miarę wyrobiona. Jeżdziki można stosować ale nie na siłę a tylko wtedy gdy dziecko czuję się na siłach i stawia pierwsze kroki przy "meblach"

dokładnie tak a w chodziku dziecko jest zabezpieczone przed upadkie i potem jak samo zaczyna to sie przewraca bo jest przyzwyczajone ze w chodziku było bezpiecznie

Gość moj glos w sprawie
z tego co ja wiem chodziki sa niepolecame ze wzgeldu ze dzieciatko chodzi na palcach i NIE POTRAFI WLASCIWIE UPADAC!!!

dlatego ja nie wypowiadalam sie na temat chodzikow i jezdzikow.ale niech ktos bzdur nie gada ze od chodzenie na palcach plaskostopie grozi.o to mi tylko chodzi. proponuje czytac ze zrozumieniem. a plusy i minusy chodzika juz mnie nie interesuja.do PALCOW MIALAM TYLKO ZASTRZEZENIE.

Gość milka75
Moje dziecko chodziło w chodziku, teraz badano go w przedszkolu i jest wszysko ok.

Gość wiye
nie kupujcie tego! to niefizjologiczne dla dziecka!! dziecko nauczy się chodzić i być ostrożne i bez tych kółek! doniedawna nie miałam opinii o chodzikach aż do czasu gdy zobaczyłam dziewczynkę której stan i zachowanie mną wstrząsnęło! dziewczynka miała około czterech lat, poruszała się samodzielnie ale jak... właściwie nie chodziła a jedynie puszczała biegiem, wyłącznie na palcach stóp, ręce miała cały czas przed sobą jakby na czymś niewidzialnym oparte, nogi strasznie krzywe (wykrzywione do środka), tułów nienaturalnie wygięty do przodu (jakby chciała nim coś pchać), no typowe dziecko chodzikowe i to takie włożone w chodzik od maleństwa to mną wstrząsnęło, teraz mam absolutną pewność że chodzik może bardzo zaszkodzić (może nie w każdym przypadku, nie przy każdym sposobie używania ale skoro jest ryzyko to po co tego używać) i gorąco radzę żebyście nie robiły tego swoim dzieciom

Drogie Panie... W jednym z programów \"Mamo już jestem\" Pan Zawitkowski - fizjoterapeuta, powiedział coś ważnego - w Stanach, we Francji chodziki są zabronione! Nie ma ich w produkcji oraz sprzedaży! Tez jeździk jest bezpieczniejszy niż chodzik. Ale trzeba też umiaru w korzystaniu z niego - dziecko nie może w nim siedzieć dłużej niż godzinę lub dwie. Bo mimo tego, że nie koślawi kręgosłupa to go obciąża. Pamiętajcie - zdrowe dziecko najlepiej rozwija się bez takich \"polepszaczy\" ...

Gość
chodzikom -jezdzikom mowia NIEEEEEE pediatrzy ,ortopedzi ,neurolodzy ,psycholodzy a nawet logopedzi!!!!!!!!!! a jesli ktos twierdzi ze to bzdura aby tego nie stosowac niech robi jak uwaza

Gość niania mania
ale ona nie pisała ze tam była

Gość niania mania
W jednym z programów "Mamo już jestem" Pan Zawitkowski - fizjoterapeuta, powiedział coś ważnego - w Stanach, we Francji chodziki są zabronione! Nie ma ich w produkcji oraz sprzedaży! obejrzała program w TV

Nawet mi sie nie chce pisac,takie tu glupoty!!! Jakby ktos zostawial dziecko w chodziku caly dzien to pewnie cos by mu sie skrzywilo ale bez przesady!!!!! Pol godzinki,godzinka to jeszcze nie tragedia!!! Wiadomo,ze krzywy kregoslup badz niezaradnosc dziecka,strach i takie tam inne ,najlatwiej przypisac chodzikom!!! Tylko prosze! Nie piszcie tu takich tragedii!!! To tak jak z piciem w czasie ciazy: alkoholiczki tez rodza zdrowe dzieci i jak ze szczepieniami: jedne dzieci maja powiklania a inne nie W Niemczech nie ma przymusu szczepienia dzieci bo :Jedni uwazaja,ze szkodzia drudzy,ze pomagaja!! I tak sam uwazam z chodzikami,kazdy niech wyrazi opinie ale nie popada w takie skrajnosci!!!!

Gość emili78
Ja polecam chodzik mój syn zaczął w nim siedzieć od 6miesięcy po 15min dziennie.Nie miał płaskostopia a mając 9miesięcy zaczął chodzić sam....

Gość mamusia Kubusia
Moj synek ma jezdzik ale prawie się nim nie bawi. A chodzik bardziej szkodzi niż pomaga. Każdy lekarz jest tego samego zdania

Gość Ja polecam pchacz
IKEA EKKORE i jezdzik WHEELY BUG :)