Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martwięsie21

Problem z zębem

Polecane posty

Gość Martwięsie21

Drodzy forumowicze.Bardzo potrzebuje waszej porady.Wczoraj bylam u dentystki.Obejrzala moje zeby.Powiedziala ze piątkę mam martwą.W ogole nie czulam jak mi borowala w tym zebie.Dziura podobno byla juz bardzo duza i zab obumarl wlasnie z tego powodu-za duzy byl ubytek.Dokladnie ja obejrzala i umiesicila mi w tym zebie tzw.parapastę.Mam do niej przyjsc za ok.2 tygodnie na leczenie kanałowe tego zeba. Ale co mnie martwi.Otoz,pare minut po umieszczeniu tej parapasty,ten zab zaczal mnie bolec.Raz slabo,a raz mocno.Bolal cala noc,nie moglam spac.Teraz wstalam rano i dziąsło jest troche opuchnięte a ząb nadal pobolewa. Co mam robic?Co moglo sie stac?Prosze,poradzcie mi cos.Wiem,ze powinnam isc do dentystki,ale zastanawiam sie czy to naprawde konieczne.

Gość idź do dentyski
a nie mówiła że w razie bólu masz to wydłubać?

Gość Martwięsie21
Nic takiego nie mowila.A co to jest ta parapasta?

Gość łączenie tematów
03.11] 11:03 przestroga to normalne musi troche pobolec mialam ostatnio leczenie kanalowe niby pozniej po tzw.zatruciu nic mialo nie bolec ale nie do konca mi sia zatrul i bolalo ze hej ale od czego jest znieczulenie moze zaparz sobie rumianku albo cos podobnego i wez peralginum tak zalecala moja dentystka! 11:05 emanooo mozliwe nie polila si ei nie wszystki enerwy sa martwe.. na twoim miejscu bym zadzwonil i spytal o co cho i masz spokoj 11:05 Martwięsie21 Czyli to nic strasznego,ze ten zab w ktorym jest teraz ta parapasta mnie teraz pobolewa?Bo na leczenie kanalowe mam przyjechac za 2 tygodnie.Dziwne to,bo zab niby jest martwy a jednak mnie boli.

Gość Martwięsie21
Co to jest ta parapasta?

Gość Martwięsie21
Prosze,napiszcie cos.Bardzo sie martwie tym zebem.

Gość nie siedź bezczynnie
tylko dzwoń do dentystki (jak nie możesz w tej chwili iść!) i po prostu powiedz jakie masz objawy i zapytaj się co masz robić - na pewno Ci powie nie katuj się tylko zacznij działać

Gość zębata
witam, miałam nielada problemy z zębami, więc wiem cos nie cos na ten temat. otóż, droga forumowiczko, parapasta musi boleć, dopóki boli to "zabija" ocalałą zdrową częśc zęba. jak przestanie boleć, to go zabiła na amen. może zdarzyc się tak, że przy kolejnej wizycie stomatolog rozwierci ząb i zaaplikuje ponownie parapastę - do bólu, aż wszystkie nerwy zostaną usmiercone. pozdrawiam

Gość Martwięsie21
Na pewno zadzwonie,tylko chcialam,zebyscie mi powiedzieli co to moze byc.

Gość Martwięsie21
A wiec tak wyglada ta sprawa.Zębata,dziekuje ci z calego serca,ze wytlumaczylas mi,co sie dzieje z moim zebem.Ja juz nie wiedzialam co sie dzieje. Tylko co mam zrobic,jesli bol nie bedzie przechodzil?W nocy juz wzielam jeden Apap,ale nie chcialabym go brac przez caly czas.Tzn,ten bol nie jest taki bardzo silny,ale jednak boli i dziaslo jest troszke opuchniete.

Gość miałam podobnie
też w czasie borowania, okazało się, że ząb jest martwy, dentystka włożyła mi do niego jakiś preparat, nie pamiętam co to było i kazała przyjść za 3 dni, w czasie kolejnej wizyty zaplikowała mi do tego zeba lekarstwo, a po kilku dniach udrozniła te wszystkie kanaliki, włożyła plombę (właściwie to odbudowała ten ząb bo ubytek był duuuuży) tak, że w ciągu tygodnia wyleczyłam zabek:)

Gość Kotti
normalka, przy ,,trutce'' ząb boli do momentu kiedy się nie zatruje do końca. Teraz poboli, a za to póżniej przy leczeniu kanałowym nie będzie bolało.

Gość Martwięsie21
Bardzo wam dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Jakos musze wytrzymac to pobolewanie.W razie czego mam Apap. Trzymajcie sie kochani.

Gość a co jeśli
jak ja mam duży ubytek z bólem, dentystka założyła te lekarstwo a ząb wcale nie boli????

Gość Martwięsie21
Tez tak mialam.To znaczy,ze zab raczej ci sie wyleczyl.Mi wlasnie lekarstwo wyleczylo zeba.Fleczer mialam zalozony na dosc dlugo,ok.9 miesiecy.Po tym czasie dentystka zalozyla mi normalna plombe.

Gość Martwięsie21
Idz do dentystki w ten dzien kiedy wyznaczyla ci wizyte.Bedzie dobrze.

Gość Nawrócona pacjentka
Parapastę wkłada się do zęba, który ma nieuleczalnie chorą miazgę, czyli nie pozostaje nic innego, jak go "dobić". No i to oczywiście może boleć. Wg wikipedii: Parapasta jest stosowana w endodoncji do dewitalizacji miazgi zębowej w nieuleczalnych zapaleniach miazgi. Wchodzący w skład wyrobu paraformaldehyd pozostawiony na odkrytej miazdze powoduje po 6 – 8 dniach jej martwicę, a po dalszych 2 – 6 dniach jej mumifikację. Jeśli miazgę da się wyleczyć, to się jej nie truje, tylko wkłada się np. biopulp - najczęściej na długo. Wtedy raczej nie powinno boleć. Wg wikipedii: Biopulp to preparat wapniowy o silnie alkalicznym odczynie /pH 12,5/. Skład chemiczny zapewnia szybkie wytwarzanie zębiny wtórnej i reparacyjnej.Zapewnia długotrwały efekt bakteriobójczy. Również tlenek cynku leczy niemartwego zęba. Wg wikipedii: Tlenek cynku ma lekkie działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie ran. Z tego powodu jest używany jako składnik maści i zasypek leczących rozmaite choroby skóry. Jest też używany w stomatologii do tymczasowych wypełnień.

Gość jozefinka
cd

Gość zmartwiona89
miesiac temu bylam u dentystki wyleczyla mi dwojke.od jakiegos tygodnia odczuwam bol tego zeba na poczatku byl wrazliwy na zimne i na gorace a teraz boli mnie bez przerwy nie moge go nawet dotknac.mam opuchniete diaslo i czuje bol w okolicy ust i nosa.kolezanka nastraszyla mnie ze dentystka mogla naruszyc mi nerw i ze zab zaczyna obumierac.co mam zrobic doradzcie mi.

Gość madosia
a ja mam taki problem - otóż jakieś 3 tygodnie temu poszłam do dentysty założyła mi jakis opatrunek i tydzien po tym wyczysciła mi kanały, w tamtym dniu bolał ząb, ale potem ustał wszyskto było ok aż do dziś(tzn pare dni temu) zaczął mnie bolec na nowo ten ząb...:| czyżby źle mi wyczysciła kanały i bedzie trzeba na nowo rozwalać plombe i czyścic?:(

Gość łaku
Ja mam taki problem: Dentysta mi powiedział ze mam tylko jedna scianke w zebie i kazał zrobić zdjecie. I teraz nie wiem czy wogole mam szanse na wyleczenie tego zeba?

Gość parapastowy
przecież na tym polega parapasta, że zatruwa na amen. i musi bolec. mnie rwało jakby mi szczękę cięli piłą a po 4-5 godzinach i żadne tabletki nie pomagały. przeszło. i potem już było ok. dziwne, że dentystka o tym nie wspomniała... jak boli to dobrze.

Gość nadgnity
mi założyli parapastę już drugi raz bo ząb okazał się niedotruty.to rozpuszcza się z jedzeniem i piciem-strasznie boli mnie przełyk i żołądek.niewiem co robić

Gość isqa
A ja chodzę z lekarstwem juz 2 tyg. dłużej czy coś może mi się stać przez to "przeterminowanie" ?

Gość OMEGAMAN
PARAPASTA=FORMALDEHYD W PRZYPADKU DLUZSZEGO STOSOWANIA MA NIEKORZYSTNY WPLYW NA ZASTAWKI W SERCU(POTWIERDZONE BADANIA NA ZACHODZIE USG Z KILKU GRUP PACJENTOW), STAD NIE NALEZY JEJ STOSOWAC DLUZEJ NIZ ZALECA PRODUCENT LUB TEZ WCALE. DLATEGO NAJLEPIEJ JEST ZNALEZC LEKARZA KTORY NIE STOSUJE TEGO SPECYFIKU I POTRAFI ZNIECZULAC I LECZYC ZEBY KANALOWO POD ZNIECZULENIEM MIEJSCOWYM NAJLEPIEJ TAKIM ZNIECZULENIEM KTORE NIE ZAWIERA ADRENALINY W SKLADZIE GDYZ MOZE ONA POWODOWAC NADCISNIENIE.

Gość gość
Omegaman najpierw doczytaj pewne informacje a dopiero się udzielaj bo piszesz rzeczy nie do końca zgodne z prawdą