Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 mbw

histeroskopia

Polecane posty

Go艣膰 mbw

Prosz臋 o wszelkie informacje na temat tego zabiegu. Czy jest kto艣, kto to przechodzi艂? Jak si臋 do niego przygotowa膰? Ile to trwa? Ile czasu sp臋dza sie w szpitalu? Czy potem jest sie na zwolnieniu? Czy s膮 jakie艣 skutki uboczne, ypu b贸le, up艂awy? Czy cz艂owiek funkcjonuje normalnie? Czy co艣 czu艂y艣cie w trakcie i po zabiegu? Czy szczepi艂y艣cie sie przeciwko 偶贸艂taczce? Wiem, 偶e pyta艅 jest du偶o. Mam jeszcze wi臋cej. Prosz臋 o wyrozumia艂o艣膰, to naprawd臋 jest dla mnie wa偶ne. Dzi臋kuj臋 za wszelkie informacje :)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja mam miec ok 20 listopada
z tego co wiem to trwa kilka do kilkunastu minut , bez komplikacji, lekkie krwawienie

Udost臋pnij ten post

no wla艣nie, r贸wnie偶 licz臋 na takie infromacje, bo prawdopoobnie zabieg mnie nie ominie, a bardzo boj臋 si臋 skutk贸w ubocznych:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AdamR66
Ja te偶 bardzo boj臋 si臋 o moj膮 ukochan膮 偶on臋. I prosz臋 o informacj臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do AdamaR66
Powiklania ze strony ukladu krazenia (zakrzepica zyl glebokich, zator plucny, zakrzepowo-zatorowe zapalenie zyl) pojawiaja sie bardzo rzadko i sprzyja im: starszy wiek pacjentki brak ruchu po zabiegu kiepski stan ogolny otylosc i palenie papierosow Jesli na oddziale gdzie zona bedzie miec wykonywany zabieg jest fizjoterapeuta to nie martw sie - on zadba zeby sie ruszala po zabiegu, zrobi z nia kilka cwiczen oddechowych i jak najszybciej zmusi do staniecie i chodzenia. Dodatkowo stosuje sie leki rozrzedzajace krew i trombolityczne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AdamR66
A ile czasu po zabiegu 偶ona b臋dzie musia艂a zosta膰 w szpitalu. lekarz m贸wi艂, 偶e jak b臋dzie wszystko w porz膮dku to na drugi dzie艅 b臋dzie mog艂a wyj艣膰. (A偶 dziw, 偶e tak pr臋dko).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AdamR66
podtrzymuje temat szkoda, 偶e nikt nie chce mi udzieli膰 informacji

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to co wiemmmm
Histreroskopia jest to wziernikowanie jamy macicy ( ogl膮danie ). Wykonywana jest w znieczuleniu og贸lnym lub przewodowym ( do kr臋gos艂upa).Wskazania s膮 r贸偶ne.Sam zabieg jest obarczony ma艂膮 ilo艣ci膮 powik艂a艅 wynikaj膮cych raczej ze znieczulena. Badanie mo偶e wykaza膰 istnienie polip贸w w jamie macicy, mi臋艣niak贸w po艣luz贸wkowych tych kt贸re pr贸b贸u wrosn膮膰 do jamy macicy. D艂ugo艣 pobytu w szpitalu zale偶y od kondycji po zabiegu i wyniku badania. Raczej nie powinno wynosi膰 d艂u偶ej ni偶 doba lub dwa dni. Co do przygotowania do badania to wstrzemi臋藕liwo艣膰 seksualna, przynajmniej trzy dni przed:) nie w czasie okresu. Dobrze by膰 na czczo , ze wzgl臋du na znieczulenie i ewentualne wymioty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AdamR66
Dzi臋kuj臋 za odpowiedzi. O samym zabiegu bardzo du偶o jest w internecie. I do艣膰 dok艂adnie go opisuj膮. Boj臋 si臋 w艂a艣nie najbardziej r贸偶nych powik艂a艅 szczeg贸lnie: przewodnienia organizmu, jaki艣 wrednych zator贸w p艂ucnych lub niewydolno艣ci uk艂adu kr膮偶enia. Wiem, 偶e powik艂ania wyst臋puj膮 bardzo rzadko i pono膰 nie ma si臋 czym martwi膰 - 艂atwo powiedzie膰. Bardziej zale偶y mi na informacjach od os贸b, kt贸re ten zabieg przechodzi艂y i jak si臋 po nim czu艂y. Ale jestem bardzo wdzi臋czny za wszystkie informacje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AdamR66
Tym bardziej, 偶e tu nie chodzi o badanie, a histeroskopi臋 operacyjn膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Podciagam topik bo mnie interesuje ten temat. Przejrzalam caly internet na temat histeroskopii diagnostycznej i bardzo mnie dziwi, ze w Polsce prawie wszystkie kobiety mialy robiana w znieczuleniu! Czeka mnie takie badanie i ponformowano mnie, ze nie daje sie znieczulenia bo to 麓麓tylko麓麓 diagnostyczna! Jestem zalamana i bardzo sie boje. Nie mieszkam w Polsce. Czy ktoras z Was miala histeroskopie diagnostyczna bez zadnego znieczulenia i moze mnie pocieszyc...albo jeszcze bardziej zestresowac? ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Prosz臋 si臋 nie obawia膰 histeroskopii diagnostycznej mikrohisteroskopem. Ja mia艂am wykonywany zabieg usuni臋cia polipa takim sprz臋tem i troch臋 bola艂o ale nie jest to nic strasznego. W Polsce brakuje takiego sprz臋tu st膮d te偶 przy starszym typie konieczne jest znieczulenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰9106
Histeroskopia to nic strasznego, te偶 si臋 martwi艂am, ale bardzo d艂ugo nie mog艂am zaj艣膰 w ci膮偶臋, a to badanie sprawi艂o, 偶e ju偶 w tym samym cyklu pojawi艂a si臋 ta upragniona kreseczka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mnie te偶 czeka usuni臋cie polipa bez narkozy w szpitalu przy Wo艂oskiej w Warszawie. M贸j lekarz z przychodni rejonowej jak o tym us艂ysza艂 to z艂apa艂 si臋 za g艂ow臋 i stwierdzi艂, 偶e nie wytrzymam z b贸lu, porusz臋 si臋 i co艣 mi mog膮 uszkodzi膰. Chodz臋 teraz zestresowana i nie wiem, co o tym wszystkim my艣le膰. Tak si臋 pocieszam, 偶e w szpitalu chyba wiedz膮 co robi膮... Ma kt贸ra艣 z Was do艣wiadczenia z tym szpitalem?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰as
Histeroskopia diagnostyczna. Dla tych, kt贸rzy si臋 zastanawiaj膮 co to jest i jak przebiega potocznie. Przed zabiegiem wykonywanych jest wiele bada艅. Zabieg mo偶na wykona膰 ze znieczuleniem og贸lnym (300 z艂 wi臋cej) b膮d藕 miejscowym. Piel臋gniarki unier******aj膮 pasami nogi, okrywaj膮 i pod艂膮czaj膮 kropl贸wk臋. Lekarz zak艂ada wziernik i znieczula wej艣cie do pochwy pocz膮tkowo ch艂odz膮cym 偶elem aby p贸藕niej bez dyskomfortu j膮 ostrzykn膮膰. Odczuwa si臋 jedynie uk艂ucia jakby paznokciem ale nie b贸l. To jest w艂a艣nie znieczulenie miejscowe. Po chwili wprowadza do jamy macicy histeroskop w roztworze soli fizjologicznej, s贸l przedostaje si臋 przez uj艣cia jajowodowe - i to mnie w艂a艣nie bola艂o najbardziej (jak m贸wi艂y piel臋gniarki wszystko zale偶y od progu b贸lu - kobiety kt贸re mdlej膮 poczas miesi膮czek nie odczuwaj膮 znacznego b贸lu) - odczuwa艂am b贸l por贸wnywalny z menstruacyjnym tylko o podwojonej sile (ja mam mocne b贸le menstruacyjne). I cho膰 jest to kr贸tkotrwa艂e to czuje si臋 go dwa razy (bo s膮 dwa jajowody). Mnie by艂o troch臋 s艂ycha膰 podczas tych sekund... poza tym nic nie boli, nawet pobranie materia艂u do badania. Nie chcia艂am 偶eby asystentka trzyma艂a mnie za r臋k臋 - zrobi艂a to i DOBRZE bo trzeba co艣 艣cisn膮膰 i 艂atwiej to przej艣膰 :) jestem jej za to wdzi臋czna. P贸藕niej przez dwa dni wydobywa si臋 wydzielina z niewielk膮 ilo艣膰i膮 krwi i pobolewa podbrzusze (do tej pory bra艂am tabletki pierwszej nocy po zabiegu bo b贸l by艂 straszny, na drugi dzie艅 rozwolnienie - nie wiem te偶 dlaczego akurat najgorsza jest noc, bo nawet w dzie艅 zabiegu by艂am w pracy i zwalnia艂am si臋 tylko na 2 godz razem z przejazdem. Koszt w miejscu gdzie wykonywa艂am 1900. Czas samego zabiegu bez przygotowa艅 ok. 15 min. Da si臋 prze偶y膰 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam, mia艂am wykonan膮 alfa-histeroskopi臋 na Wo艂oskiej. W moim przypadku zabieg bezbolesny, trwa kr贸tko 2-3 min. Mniej przyjemne pobieranie wycink贸w, ale to trwa chwil臋. Bardzo profesjonalne podej艣cie lekarzy i piel臋gniarek.Polecam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam, mia艂am wykonan膮 alfa-histeroskopi臋 na Wo艂oskiej. W moim przypadku zabieg bezbolesny, trwa kr贸tko 2-3 min. Mniej przyjemne pobieranie wycink贸w, ale to trwa chwil臋. Bardzo profesjonalne podej艣cie lekarzy i piel臋gniarek.Polecam.Dodam jeszcze, 偶e w oddziale by艂am ok.8.30, wypis dosta艂am o 11-tej. Lekki b贸l brzucha i plamienie przez ok.2 dni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mialam wykonana histeroskopie operacyjna w znieczuleniu ogolnym(krotkotrwalym) . Wyszlam ze szpitala tego samego dnia po poludniu. Nie mialam zadnych dolegliwosci, zero bolu, odrobinke krwawilam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do znieczulenia ogolnego nalezy byc na czczo poprzedniego dnia moglam zjesc sniadanie i na obiad zupe , fo godziny 22 moglam pic niegazowana wode.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marpro
Mia艂am wykonywan膮 histeroskopi臋 zabiegow膮 (na mi臋艣niaka) te偶 na ul. Wo艂owskiej. 殴le si臋 sta艂o m贸wi膮c og贸lnie. Pisz臋 to, 偶eby Panie kt贸re maj膮 ten zabieg w planach mog艂y si臋 w艂a艣ciwie do niego przygotowa膰. Po pierwsze je艣li zabieg ma dotyczy膰 mi臋艣niaka albo poliopu to powinien by膰 wykonany na cienkim endometrium czyli po miesi膮czce. U mnie wykonano zabieg tu偶 przed miesi膮czk膮 (czemu nie wiem??) i skutek by艂 taki, 偶e ze 艣r贸d-艣ciennego mi臋艣niaka usuni臋to mo偶e 15% masy- po dw贸ch miesi膮cach odr贸s艂 do tej samej wielko艣ci :(.. Po drugie, nieprawd膮 jest, 偶e zabieg jest lajtowy i na drugi dzie艅 mo偶na normalnie funkcjonowa膰- przy wypisie zalecono 5 dni pozosta膰 w domu, cho膰 wcze艣niej od wielu lekarzy s艂ysza艂am, 偶e z pracy musz臋 wyj艣膰 tylko na 1 dzie艅. Ta dezinformacja, spowodowa艂a 偶e nie mog艂am sobie pozwoli膰 na spokojny odpoczynek po zabiegu. Pomimo, 偶e dosta艂am profilaktycznie antybiotyk na okoliczno艣膰 stanu zapalnego to powik艂ania nast膮pi艂y. Do dzi艣, pomimo kolejnych antybiotyk贸w (min膮艂 ponad rok) mam b贸le w podbrzuszu, szczeg贸lnie w czasie miesi膮czki. Obecna Pani Gin, kt贸ra mnie prowadzi twierdzi, 偶e zabieg wp艂yn膮艂 na zaostrzenie przebiegu endomentriozy. Pani膮 kt贸re maj膮 w planach ten zabieg pod k膮tem mi臋艣niaka, radzi艂abym pobra膰 esmye, zwi臋ksza ona mo偶liwo艣膰 powodzenia zabiegu. Na zabieg zarezerwowa膰 czas spokojny zawodowo i rodzinnie. A przed i w trakcie leczenia trzyma膰 lekkostrawn膮 diet臋- 偶eby ograniczy膰 wzd臋cia i inne ekscesy gastryczne bo ich przebieg mo偶e by膰 bardzo bolesny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 izka85
Ja mam miec pod koniec marca histeroskopie.Troche sie boje i nie wiem do konca jak sie przygotowac.Ide na 3 dni do szpitala i wiem tylko,ze przyjade (krew,badania) i na czczo mam byc a drugiego dnia zabieg.Oczywiscie bez makijazu,pomalowanych paznokci,bizuterii.Nie wiem co moge do jedzenia zabrac czy tylko bede mogla jesc co oni dadza (jakas specjalna dietka) zebym podczas narkozy baczka nie puscila ;) A tak na powaznie,to mam nadzieje,ze po usunieciu polipow pojawia sie ukochane 2 kreseczki na tescie.Od roku staramy sie z narzeczonym.Wiem,ze nie jest to jakos moze dlugo ale dla mnie starajacej to jakby pare lat minelo :( A co staran to czytalam,ze po zabiegu nalezy sie powstrzymac przec conajmniej 3 tyg od seksu.I tu czytam jedna wypowiedz "ze zaszla w tym samym cyklu"?? To jak to w koncu jest?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja b臋d臋 mia艂a zabieg 2 marca w og贸lnym znieczuleniu. Mam si臋 stawi膰 na oddziale o 8:30 z wa偶nymi wynikami morfologii i elektrolitow s贸d i potas. Po zabiegu do domu. Co do zaj艣cia w ci膮偶臋 moja pani doktor powiedzia艂a 偶eby odczeka膰 jeden cykl 偶eby wszystko si臋 zregenerowalo i o ile nie b臋dzie komplikacji mo偶na zaczac starania o dzidziusia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 izka85
Moj lekarz ginekolog nic nie mowil.Pewnie w szpitalu dopiero dowiem sie,ze narazie nici ze staranka.Moj sie zalamal jak powiedzialam mu,ze te 3 tyg musimy sie wstrzymac z seksem.Mi tez bedzie ciezko ale jak trza to trza

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 izka85
Predzej myslalam tak,ze po zabiegu za kilka dni bedzie owulacja to i moze by sie udalo.A potem jak przeczytalam,ze ten cykl trzeba odczekac to juz nie bylo tak fajnie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wczoraj mia艂am histeroskopie w znieczuleniu og贸lnym dozylnym. Dziewczyny nie ma si臋 czego ba膰. K艂adziesz si臋 na stole, zapinanaja Ci nogi pasami 偶eby nie spad艂y jak b臋dziesz znieczulona. Dostajesz mask臋 z tlenem i... Budzisz si臋 za 40minut. Po le偶a艂em godzin臋 z kroplowka ketonalu. Delikatnie bola艂 mnie brzuch jak w czasie okresu ale jak kroplowka zesz艂a wszystkie dolegliwo艣ci przesz艂y. Delikatne plamienia(lekarz powiedzia艂 偶e mog膮 trwa膰 do 7-10dni). Dzi艣 czuj臋 si臋 艣wietnie nic mnie nie boli. Gdyby nie delikatne plamienia zapomnia艂abym 偶e wczoraj mia艂am wykonywana histeroskopie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 izka85
go艣膰 2017.02.24 Wlasnie a jak z tymi plamieniami?Ja sie boje,ze poplamie lozko bo zanim zdaze sie obudzic..A wstac pewnie tez od razu nie mozna?Bo budzisz sie juz na lozku w sali,tak? Do zabiegu idzie sie w swojej koszuli czy oni daja?I czy w biustonoszu mozna byc czy trzeba tez zdjac?Jakos sobie tego nie wyobrazam ale jak bedzie trzeba..Przepraszam za moje pytania ale nigdy nie mialam robionego zabiegu wiec nie wiem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jestem wlasnie swiezo po takim zabiegu. Dostalam 14 dni zwolnienia, ale az tyle w sumie nie bylo potrzebne. Poza zlecona morfologia i krzeplowoscia krwi nalezy byc na czczo. Zabieg podobno trwal kwadrans po znieczuleniu dozylnym. Gdy sie obudzilam strasznie "ciagnelo" w dole brzucha ale po 2 dniach przeszlo. Obylo sie bez przeciwbolowych srodkow;)krwawienie trwalo kilka dni po, z dnia na dzien co raz to slabsze. Caly ten stres, ktory przezywalam przed (cisnienie 190/90) nie byl potrzebny:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 izka85
Dziekuj***ardzo za odpowiedz.Ja jestem przerazona jak o tym pomysle.Mam komplels na punkcie swojego biustu a mam spory i bez stanika czuje sie skrepowana.Jakos bede musiala to przegryzc.W szpitalu lezalam jak mialam 10 lat..Teraz gdy pomysle,ze bede paradowac w pizamie i szlafroku przez 3 dni...Ale najwazniejsze,zebym juz byla zdrowa i bez problemu zaszla w ciaze!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
izka85 i jak, by艂a艣 ju偶 na tej histeroskopii? Ja r贸wnie偶 mam j膮, w kwietniu... je艣li mo偶esz napisz do mnie na maila. R贸wnie偶 nie mog臋 zaj艣膰 w ci膮偶臋... Odezwij si臋 do mnie, razem mo偶e b臋dzie ra藕niej? Pozdrawiam ( wiktoria300wiktoria@gmail.com )

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
izka85 ( wiktoria300wiktoria@gmail.com) pisz臋 raz jeszcze - adres email w ca艂o艣c***isz razem (tutaj jako艣 mi si臋 to pokaza艂o osobno ale ca艂y adres razem, bez spacji). Czekam na Twoj膮 wiadomo艣膰, odezwij si臋 prosz臋.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰