Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*aAa*

Jak tanio przygotowac urodziny??

Polecane posty

no wlasnie zblizaja sie urodziny meza a krucho w tym miesiacu z opieniedzmi Ma ktos jakies pomysly co mozna przygotowac do jedzenia zeby bylo tanio i z pomyslem:-) czekam na propozycje i z gory dziekuje Aha bedzie 10 osob:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak macie czas to napiszcie jak sie robi:-) Co jeszcze podac na stol??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Śledzie!Matiasy są tanie,a do tego dodać przeprażoną cebulkę z odrobiną koncentratu pomidorowego(można dorzucić paprykę)Kawałki śledzi przekładać tym farszem w słoiku,by się przegryzło.Dla cierpliwych:można zawinąć farsz w śledzie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dama szpinakowa
śledzie ....amitko to kiedy i gdzie ?? ja popychacz przyniosę ha ha :)) ale tak serio :)) moze jakaś zupka na ciepło ?? brokulowa , serowa z grzankami ? moze zapiekanki z salami , pieczarkami czy wedlinką ? jaka sałateczka ... pomidorki , oliwa , oliwki i mozarella na wierzch , badź feta :)) jajeczka w majonezie badź w sosie tatarskim :)) peki ńska z pomidorem , papryką , tuńczykiem i jajkiem ... pomysłów jest masa :)) jak masz jakieś konkretne pytanko to wal ... a bez sledzi to się nie obedzie :)) tradycyjne matjasy moczysz w wodzie , potem po raz drugi w wodzie z octem , kroisz w plastry i układasz w miseczce . Posypujesz posiekana cebulką , zielonym groszkiem i czerwona papryczką pokrojona w kostkę :)) zalewasz oliwą i posypujesz posiekana pietruszką .Najlepiej zrobić ze dwie warstwy i ulozyć w szklanej misce :)) smacznego :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość renia12
może pokusisz się o jakąś galaretę, wychodzi w miarę tanio a ładnie wygląda i dużo stołu zajmuje -schab w galarecie/ wersja niby droższa chociarz można polemizować/ na spory półmisek wystarczy ok 0,5kg , musisz upiec na mięciutko i pokroić w cieniuteńkie plasterki do tego dodatki trochę kukurydzy groszku czy czego tam ci zostanie z innej sałatki jakieś jajko zieleninki troszkę ułożyć ozdobić zalać żelatyną jak masz wielgachny półmisek z jednej stony możesz dać właśnie ten schabik /wystarczy wówczas z 30dkg/a z drugiej np -pierś z kurczaka /spokojnie wystarczy połówka/ ugotować w bulionie cieńko ukośnie pokroić i np dla odmiany na słodko z brzoskwinią z puszki/może zostanie od czegoś innego/ na przemian ułożyć -jak robisz jakąś sałatkę możesz odłożyć trochę i dadać ze dwa jakieś inne składniki żeby w smaku była trochę inna niż ta bazowa zawinąć w szynkę i takie rulony również możesz zalać galaretą jadłam takie coś ze zdecydowaną przewagą papryki super smakowało myślę że te przystawki wbrew pozorom nie są zbyt drogie, mięsa wystarczy kawałeczek trochę dodatków żelatyna i gotowe efektowne danie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gdzieś mam prosty przepis na paszteciki...poszukam i wpiszę,z czerwonym barszczykiem akurat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
0,5 kg mąki,margaryna,3 żółtka,łyżeczka soli,4 łyżki śmietany,5 dkg drożdży.Wyrobić razem z drożdżami,na godzinę wsadzić do lodówki(to nie błąd,spokojnie,wyrośnie)Wałkować,posmarować farszem,zwinąć rogaliki i do piekarnika. Farsz:jaki kto tam chce,nawet sama kiszona kapustka jest dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A zydowska to: ziemniaki, ogorki (najlepiej Kartuskie - ale moga byc konserwoowe, czy kiszone tez ;) ), cebula, bialka i majonez. Wszystko wg uznania :D Ale najwiecej ziemniakow - dlatego wychodzi tanio ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moja propozycja ...
ciasto +kawa, herbata, a potem różne salatki do wyboru, albo kanapki :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepis amity
Śledzie!Matiasy są tanie,a do tego dodać przeprażoną cebulkę z odrobiną koncentratu pomidorowego(można dorzucić paprykę)Kawałki śledzi przekładać tym farszem w słoiku,by się przegryzło.Dla cierpliwych:można zawinąć farsz w śledzie przeprażone tzn przysmazone???? zainteresił mnie ten przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość amita jak mozesz
to odpowiedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wymoczone śledziska przelozyć podsmazoną cebulką , wymieszana z koncentratem pomidorowym i czerwona papryką < slodką >:)) calośc zalać olejem amito :)) to sledzie po kaszubsku :))pyszne . dla lubiacych ,,się bawić ,, proponuje by na płat sledziowy nalozyć podsmazona cebulkę i kawałeczek ogorka kiszonego , zwinąć w rulon i zabezpieczyć wykałaczką .Miast ogorka moze być śliwka kalifornijska. Cebulikę nalezy wrzucic na patelnie , lekko posolić i dodać odrobinę wody.Ona ma sie tylko zeszklić , boze broń przypalic :((

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mogę:)Taka zeszklona,bo dojdzie jeszcze z papryką.No,żeby się potem nie rozciapała.Śledzie są pyszne.A że po kaszubsku...nie wiedziałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×