Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 43 latka

Ciaza po 40 - ce, kto jeszcze?

Polecane posty

Gość 43 latka

Mam 43lata i jestem w ciazy. To bylo nieplanowane, jestem mama 24latki, ktora, juz nie dlugo, moze miec wlasne dzieci, a ja w tym wieku zostane mama. Troche mnie to przeraza, jak to bedzie. Czy ktoras z Was jest, lub byla w podobnej sytuacji. Dopieo sie o tym dowiedzialam, to jest ok. 2 tydzien ciazy, test to potwierdzil, po tym jak miesiaczka mi sie opoznila. Jakie robilyscie badania? w ktorym miesiacu, robi sie badania prenatarne, jakie zagrozenia, moze za soba niesc, ciaza w tak poznym wieku? Mam jeszcze dylemat moralny, obawiam sie, wysmiania, ze strony spoleczenstwa, znajomych, itp. Przez 24lata, zabezpieczalam sie i nie planowalym wiecej dzieci, a teraz taki psikus. Prosze o wpisy, z waszych doswiadczen.

Gość też 43latka
Nie jestem w ciąży,ale ze względu na wiek,rozumiem Cie doskonale. Nie martw się o otoczeniem,nie warto,poszukaj dobrego ginekologa,najlepiej z kliniki.Nie pamietam już kiedy sie robi te badania,jedne na pewno około 20-22 tygodnia,ale są też wczesniejesze,tylko bardziej inwazyjne.Lekarz powie Ci jakie w tej chwili są mozliwosci.

Gość 43 latka
dziekuje za odpowiedz. moze ktos jeszcze przylaczy sie do dyskusji :)

Gość 0 Rh minus
metryka metryką,a jak z Twoim zdrowiem,kondycją i wiekiem biologicznym,czyli "na ile wyglądasz"?

Gość 43 latka
Nie wygladam na swoj wiek, kondycje tez mam niezla, jednak przez te wszystkie lata, kiedy odchowalam dziecko, zrobilam sie bardziej "wygodnicka", nie chce byc "babcia z dzieckiem"

Gość Zuuuuuuuuuuuuzka
Co prawda nie mam 40-tu lat, ale dla mnie wiek od jakiegos czasu nie ma znaczenia, żeby komus powiedzieć ile mam lat, muszę sie zastanowić (mam 31). Dziecko, super sprawa - własnie niedawno urodziłam drugie. Opowiem Ci taką historyjkę z życia, dotyczy znajomej moejej mamy. Miała już 3 dzieci, męża co lubił zaglądać do kieliszka, była mniej więcej w Twoim wieku. Okazało się, że jest w ciąży. Rwała sobie włosy z głowy, nie wiem co jeszcze, była załamana. W tej chwili syn studiuje (żadne z jej dzieci nie ma takiego wykształcenia) i jest najlepszym dzieckiem z nich wszytskich, jest radością jej życia. Czasami, gdy wydaje sie nam, że spotkało nas coś czego wg nas nie potrzebowaliśmy, nie powinnismy się przed tym bronić, później okazuje się, że było to coś czego bardzo potrzebowaliśmy. Życzę Ci powodzenia, zdrowia dla Ciebie i Malucha.

Gość Zuuuuuuuuuuuuzka
Aaaaaaaaa jeszcze coś, jak rdziłam córkę 5 lat temu rodziła kobieta, która miała 53 lata.

Gość zycze ci wszystkiego
dobrego.Spotkalo cie szczescie,bo ja bardzo chcialabym miec dziecko,ale mam problemy z zajsciem i utrzymaniem ciazy.Mam 41 lat.

Gość 43 latka
zuuuuuuuuuuuuuuuuzka dziekuje Ci boje sie tylko tego, zeby dziecko urodzilo sie zdrowe gdyby wykryto, ze plod, ma jakis niedorozwoj, usunelabym ta ciaze szczerze mowiac, mam sporo watpliwosci, jestem w koncu w wieku dojrzalym, nie wiem czy gdyby cos mi sie stalo, dzieckiem mialby sie kto zajac, duzo czytalam artykulow,na podstawie badan psyhologow, ze dzieci, ktore maja starszych rodzicow, sa w stresie, bo boja sie ze ich rodzice umra, itp.

Gość 43 latka
do mojej przedmowczyni przykro mi bardzo, z powodu Twoich problemow zycze Ci zeby na przekor wszystkiemu ci sie udalo ;) trzeba wierzyc

Gość Zuuuuuuuuuuuuzka
Pierdoły wciskają, na wszytsko trzeba dziecko przygotować, przecież nikt z nas nie wie kiedy umrze. Dzieciom należy przekazywać naturalnie pewne informacje, dużo jest kłopotliwych, a jednak trzeba jakoś. Wem z doświadczenia, że czasami jest bardzo trudno.Kiedys widzialam wypowiedzi takich dzieci, nie były jednoznaczne, niektóre z dzieci wręcz odwrotnie, wiedziały wiele plusów w wieku rodziców.

Gość 43 latka
dziekuje

Gość to super
Moim zdaniem to naprawdę świetna rzecz i tylko Ci pogratulować. Dbaj o siebie (ale nie przesadnie) , nie czytaj głupot, myśl pozytywnie, z pewnością bedzie wszystko ok, czego Ci życzę, buźka :)

Czasy się zmieniły. Wiele z kobiet decyduje sie w póżnym wieku na ciążę. na pewno nie bedziesz sama.Mam znajoma, która mając już odchowaną dwójeczke urodziła w wieku 46 lat sliczna zdrowa córeczkę. Cała rodzina wariuje za małą. :) Drugi przykład żona kolegi z pracy w Twoim wieku tez urodziła sliczne, zdrowe dzieciatko z wpadki ale teraz wszyscy sie cieszą. część badań stwierdzajacych ewentualne wady plodu wykonyje sie już w ok 12 - 13 tyg ciąży.Wszystko sie na pewno ułoży.Pozdrawiam Ciebie i maleństwo.

hej co prawda nie jestem Twoja rowniesniczka (mam 36 lat), ale moge dac Ci kilka informacji. Badania prenatalne- pierwsze badanie nieinwazyjne, czyli USG na przeziernosc karkowa wykonuje sie ok 12 tc Nastepnym badaniem, niestety inwazyjnym, jest amniopunkcja, czyli naklucie i pobranie plynu ododniowego z macicy. Badanie moze nie jest najprzyjemniejsze, ale nie jest az tak niebezpiczne jak mogloby sie wydawac (ok 2% poronien wywolanych tymze zabiegiem) Co do zagrozen- niby mowi sie ze jest wieksza mozliwosc, iz dziecko bedzie chorowalo na Zespol Downa badz Edwordsa, ale dane statystyczne wykazuja, ze to ryzyko jast takie samo u kobiet pow. 35 roku zycia jak i ponizej tego wieku. Nie ma co sie jednak oszukiwac, ze ciaza w tym wieku, jest dosc sporym obciazeniem organizmu i po prostu kobieta moze ja gorzej znosic. Ja jestem w ciazy z trzecim dzieckiem i ta ciaza jest skrajnie rozna od dwoch poprzednich. Nistety mam problemy z szyjka i ogolnie niezbyt dobrze ja znosze. Na szczescie jestem juz w prawie 37 tc, takze nie masz co sie przerazac, ze nie donosisz ciazy :) Co do reakcji otoczenia. Na szczescie swiatopoglad spoleczenstwa brdzo sie zmienia, wiec nie martw sie ze bedziesz potepiana, a nawet jezeli ktos bedzie sarkastyczny to nie zapominaj, ze to Twoje zycie, Twoje dziecko i Twoja sprawa, Tak wiec glowa do gory :) JEdyna rada jaka moge Ci dac, to znjadz sobie, o ile oczywiscie zdecydujesz sie na utrzymanie tej ciazy, bardzo dobrego lekarza prowadzacego :) Zycze Ci powodzenia a jezeli bedziesz miec jakies dodatkowe pytania, polecam sie o ile oczywiscie bede w stanie udzielic Ci tejze odpowiedzi :)

dodam jeszcze ze amniopunkcje wykonuje sie ok 16 tc nie pozniej jednakze niz po 18tc

Gość dziekuje
dziekuje

Gość 43 latka
Dziekuje serdecznie za wpisy, w piatek mam wizyte u lekarza. Jestem juz zniecierpliwiona. Pozdrawiam!

Gość sddsddd
phhhhh, moja mama urodziła gdy miała 41 lat i wydaje mi się że to ją zdecydowanie odmłodziło (gdy masz córkę 18-latkę widzisz jej problemy, gadacie o sprawach osób w tym wieku, doradzacie sobie wzajemnie co na siebie włożyć, ty masz problemy jak matka tej 18-latki a nie jak babcia...) ;D powodzenia

Gość 43 latka
Dziekuje :)

Trzymaj się cieplutko-ja urodziłam mając też niedaleko do czterdziestki-dziś niunia ma pięć lat i nie wyobrażam sobie naszej rodziny bez niej .Dom stał się wesoły-z dziecięcym szczebiotem-a ja odmłodniałam-muszę chodzić na spacerki,bawić się lalkami i w szkołę-to co myślałam,że już za mnądają wiele radości.A starsze dzieciaki oszalały na punkcie małej siostrzyczki-muszę ich stopować-wszystko będzie dobrze

Gość 43 latka
Witam i dziekuje za wpisy! Bylam u lekarza, wystraszylam sie gdy powiedzial mi, ze mam zbyt powiekszona macice, to dopiero 7tydz., a macica ma srednice ok. 12cm powiedzial, ze moze sie zdarzyc tak ze poronie, lub bedzie to ciaza zagrozona. Boje sie bardzo, co to bedzie czlowiek nastawia sie na dziecko, a tu moze je stracic

Teraz przawie każda ciąza jest zagrożona-a w naszym wieku tym bardziej.Ja też mialam problem ok.8 tyg. zaczęło się poronienie-ale się udało.Nie denerwój się ,co ma być to będzie-w razie czegoś niepokojącego od razu szpital-trzymaj się

Gość 43 latka
dziekuje saginata

Gość też 43 latka
do 43latka trzymam za Ciebie kciuki:)

Gość 43 latka
43 latka dziekuje :)

Gość beeeata
Do 43-latki Mam 38 lat i 11 corke wczesniej nie moglam sobie pozwolic na 2 dziecko a teraz kiedy moge boje sie ze jestem juz za stara ,w tym wieku jest juz powazne ryzyko wad wrodzonych poza tym w mojej rodzinie wszyscy mi odradzaja poco ci dziecko w tym wieku. Postanowilam sobie ze w nowym roku poszukam dobrego lekarza i jezeli mi sie uda to nie bede sie ogladac na innych ludzi i ich opinie i bede miec te dziecko ,trzymam kciuki za wszystkie obecne i przyszle dojrzale mamay

43 latka GRATULUJE i zycze zdrowia. A jak ktos na ciebie krzywo spojrzy powiedz : ze mam 32 lata- a co nie widac;) Pozdrawiam cie serdecznie