Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NIPOWICZKA

NIP - JAK TERAZ GO OTRZYMAĆ

Polecane posty

Gość NIPOWICZKA

Witam! Byc moze moje pytanie wyda Wam sie banalne, ale tak naprawde nikt mi nie udzielil na nie odpowiedzi. Jakies pol roku temu wybralam sie do urzedu z zamiarem wyrobienia NIP. Zaznaczam, ze nigdy nie pracowalam. A tam kobieta powiedziala, ze o NIP dla mnie bedzie staral sie moj pierwszy pracodawca. Niedawno zarejestrowalam sie w studenckiej spoldzielni pracy i poinformowalam pania, ze nie mam NIP-u. Kazala mi zatem na formularzu wpisac tylko lokalizacje ZUS-u. Wpisalam ZUS z miejsca stalego zameldowania (czasowo jestem zameldowana w innym miescie, gdzie studiuje). Ale to wszystko. O tym, czy oni sie beda starac o NIP dla mnie nie zostalam poinformowana.. Moje pytanie brzmi: kiedy otrzymam i czy w ogole otrzymam NIP? Czy jego nr przyjdzie wraz z pierwszym formularzem podatkowym? Pozdrawiam i dziekuje za poswiecony mi czas!

Nie jestem pewna,ale chyba musisz przejść się do skarbówki(tam gdzie jesteś zameldowana)złożyć jakiś PIT o nadanie NIP-u.Potem do domu dostaniesz świstek a w nim nr NIP.Tak bylo jak ja uzyskiwałam swój,i wtedy wogole nie było mowy o pracy. O,najlepiej zadzwoń do skarbówki i powiedzą Ci co i jak.

Po NIP do Urzędu Skarbowego, składasz NIP 3 i zaznaczasz kratkę o nadanie numeru.

Gość NIPOWICZKA
Wlasnie wiem, ze kiedys samemu wystepowalo sie o NIP, dlatego bardzo sie zdziwilam odpowiedzia pani ze skarbowki.. chyba, ze moze wziela mnie za niepelnoletnia (mlodo wygladam), a wtedy procedury sa inne...? Juz sama nie wiem. Trzeba bedzie zadzwonic, mam nadzieje, ze mnie nie oleja. Bo juz sie udzielam w charakterze czasowego pracownika..jeszcze zostane przestepca podatkowym.. Dziekuje za info!

na formularzu NIP z tyłu jest miejsce na pieczątkę zakładu pracy, który występuje o nadanie dla Ciebie numeru NIP. Bierzesz sobie taki formularz, na drugiej stronie Twój pracodawca wali Ci pieczątkę, idziesz sobie do US, składasz formularz i dopiero czekasz na decyzję w sprawie jego nadania :)

Ja cos wiem na ten temat. Mnie tez babka ze skarbowki nie chciala nadac nipu, bo powiedziala, ze jeszcze nie pracuje to mi nie jest potrzebny... pozniej staralam sie o prace, wiec zarejestrowalam sie w Urzedzie Pracy i wlasnie Urząd Pracy wystosowal prosbe do skarbowki o nadanie mi NIPU. Liscik z numerem przyszedl po okolo 3 tygodniach. POZDRAWIAM!

Gość jaktotak*
A mi US bez pieczątki zakładu pracy nie chciał przyjąć

A jeśli wyszłaś za mąż i chcesz się wspólnie rozliczyć.A młoda jesteś i nie pracowałaś?To co wtedy? Ja tak miałam,no,ale fakt,kilka lat temu.

Gość NIPOWICZKA
Dzieki :) To juz wiem, co mam zrobic..oskubac pania ze skarbowki, ze mi tyle stresow przysparza :) Czym predzej pospiesze w poniedzialek po formularz.. Pozdrawiam!

I proszę jaki ten net przydatny!Mogłyby panie urzędniczki poczytać a nie tak...z nadinterpretacją:)