Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bernnadet

owulacja nie zawsze 14 dni przed okresem?

Polecane posty

Gość Bernnadet

Dziewczyny, mam pytanie. Wszedzie pisza, ze owulacja zawsze wystepuje 14 dni przed miesiączką. U mnie jest chyba jednak nieco inaczej. Mierze temperature, robie wykresy i w moich cyklach (27-29 dni) wychodzi mi, ze wyrazny spadekk temperatury jest mniej wiecej w 19 dniu cyklu, potem rośnie. Wychodzi na to, ze owulacje mam około 19 dnia cyklu. Pokazalam moje wykresy mojej ginekolog i ona to potwierdzila, powiedziala, ze roznie to jest i ze w moim przypadku mam po prostu krótką drugą fazę cyklu. Nie rozumiem tylko czemu wszedzie pisza, ze owulacja jest ZAWSZE 14 dni przed @. Co o tym myslicie??

To,że zawsze owulacja jest na 14 dni przed okresem piszą tylko na stronach o NPR bo inaczej całe to obliczanie nie miałby sensu. Nie liczyłabym na obserwowanie orgaznizmu jeżeli nie chcesz zajść w ciążę.

Gość Bernnadet
dzieki Miarka :) Chyba jednak nie zawsze 14 dni przed @. Teraz wyczytałam wlasnie na stronach NPR, ze gdzieś tak miedzy 10-18 dni przed @.

14 dni plus minus dwa. Zwykle, tak książkowo, ale bywają różne zaburzenia hormonalne. Słyszałam, że jak ma się krótszą II fazę to przy planowaniu dziecka trzeba wesprzeć się luteiną po owulacji.