Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sara123

CZY TAK WAZNY KWAS FOLIOWY????????

Polecane posty

Gość sara123

Gość sara123
Cze wszystkim. Jestem w 4 tygodniu ciazy.Jest to ciaza nieplanowana.Cz od teraz tez moge zazywac kwas foliowy??Moj ginekolog powiedzial ze nie, ale ja mam inne zdanie.A wy co sadzicie?Powinnam go zakupic czy posluchac sie gina??

Gość jak to nie
oczywiscie ze mozesz, a nawet powinnaś, chyba że masz ciąże moze zagrożoną lub jakieś inne komplikacje?. Przy zdrowej ciąży jest jak najbardzoej wskazane zacząć jak najszybciej brać kwas foliowy. Nie rozumiem tego lekarza!

tak wazny bo moze zapobiec wadom płodu, poprotu dzieki niemu dzieciatko sie lepiej rozwija Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny ( skopiowałam z netu) Kwas foliowy jest jedną z witamin z grupy B. Jest niezbędny do powstawania krwinek czerwonych. Reguluje rozwój komórek nerwowych, wpływa na prawidłową funkcję układu nerwowego, przewodu pokarmowego, narządów płciowych. Kwas foliowy jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju. W pierwszych tygodniach ciąży jego rola ściśle związana jest z rozwojem i kształtowaniem układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i rdzenia kręgowego. Jeżeli przed ciążą i na jej początku poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety był na odpowiednim poziomie, ta witamina może znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia u dziecka wad wrodzonych, dotyczących głównie mózgu i rdzenia kręgowego. Aby być pewnym, że dostarcza się swojemu organizmowi odpowiednią ilość kwasu foliowego, najprościej jest przyjmować go w postaci tabletek. The U.S. Public Health Service (Amerykańska Publiczna Służba Zdrowia) zaleca wszystkim kobietom, które potencjalnie mogą zajść w ciążę przyjmowanie 400 mikrogramów (0.4 mg) kwasu foliowego dziennie. Może to zapobiec przeszło 70 % niektórych poważnych wad wrodzonych - wadom cewy nerwowej. Bardzo istotne dla Ciebie jest to, abyś zanim zajdziesz w ciążę, codzienne dostarczała odpowiednią ilość kwasu foliowego. Nawet, wtedy gdy nie planujesz potomstwa w bliskiej przyszłości. Nikt nie spodziewa się ciąży, która jest niezaplanowana. A jednak zdarza się ona dość często. Około połowa wszystkich ciąż jest niezaplanowana. Dlatego tak ważne jest, abyś przyjmowała wystarczającą ilość kwasu foliowego, jeśli tylko jest jakaś szansa na zajście w ciążę. Zazwyczaj, gdy dowiadujesz się o ciąży jest już 4-6 jej tydzień, a mózg i rdzeń kręgowy są już ukształtowane. Oczywiście kwas foliowy nie występuje tylko w tabletkach. Najwięcej jest go w warzywach zielonolistnych, drożdżach piwnych, wątróbce cielęcej, ziarnach jęczmienia i pszenicy, fasoli, soczewicy, soi, grochu, owocach i kiełkach.

kwas foliowy powinno sie azywac nawet przed planowana ciążą, ty o niej nie wiedzialas, to nie moglas, ale teraz jak najbardziej powinnas, kwas foliowy zmniejsza ryzyko wielu chorobom, np.rozszczepowi kregoslupa u dziecka...szczegolnie wazne jest lykanie kasu w pierwszych tygodniach ciąży... nie wiem czemu twoj gin ci tak powiedzial...moze jednak przejdz sie do innego..?

ja uważam,że powinno brać się kwas jak najwcześniej,ja zaczęlam od razu jak planowaliśy ciąze,w końcu brałam 3 miesiące przed ciążą

mysle ze jak uzywasz juz jakis preparatów witaminowych dla kobiet w ciazy to mozesz zrezygnowac z oddzielnego kwasu foliowego. By nie przesadzic

Kwas foliowy brałam od momentu kiedy dowiedziałam się o ciąży, natomiast preparaty witaminowe od piątego-szóstego miesiąca.

kwas foliowy odgrywa najwieksza role w pierwszych tygodniach ciazy, kiedy komorki sie dziela i powstaja organy. Po osmym tygodniu zazywanie kwasu foliowego nie zapobiega pewnym wadom. Na szczescie nie zyjemy w Etiopii i przy normalnym zdrowym odzywianiu nie powinno tez byc problemow. Niestety przemysl farmaceutyczny zbija fortune na sprzedazy preparatow witaminowych, ktorych w normalnch warunkach w ogole sie nie potrzebuje! Pozdrawiam

Gość /łączenie tematów/
Temat: kwas foliowy 10:44 dsa Wyczytalam gdzies ze zanim zajde w ciaze, dobrze jest brac (przynajmniej miesiac) kwas foliowy. W aptece pani powiedziala mi ze bez recepty mozna wykupic tylko mniejsza dawke. Nie wiem czy jest sens zeby isc do lekarza po recepte.. moze przed zajsciem wystarczy to co jest bez recepty?? napiszcie jesli wiecie. Dziekuje 10:47 Rusalka Trafilas na jakas dziwna mgr .. Ja kupilam kwas bez recepty 30szt - czyli na caly miesiac opakowanie Oto moja Niunia .... http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20716 ;28/st/20060626/k/bf9f/preg.png http://tickers.baby-gaga.com/p/dev176pb___.png 10:50 kobitka82 Można bez recepty kupić sobie i w cale o nie mniejszej dawce tylko takiej samej. Polecam ci folik koszt około 7 zł. Ja sama go brałam przed zajściem w ciąże gdzieś tydzień przed. Teraz jestem w 4 tyg ciąży i dalej go biorę. Spokojnie możesz sobie go kupić brać i nie martwić się o nic> Pozdr anula 10:54 Słonko1335 dsa dobrze Ci powiedziała bez recepty jest kwas foliowy w dawce 0,4 mg i jest to wystaraczająca ilość profilaktyczna. Na receptę przepisuje lekarz jak już jesteś w ciąży i jest jakieś zagrożenie dla dziecka i jest to wtedy dawka 5mg, ja taką dostawałam bo na samym początku ciąży dostałam zapalenia ucha i musiałam brać antybiotyki. A jesli planujesz dziecko to łykaj ten kwas jak najwcześniej najlepiej nawet 3 m-ce przed planowaną ciążą i popytaj o różne preparaty bo różnice w cenie są znaczne, ja kupowałam Folik i okazało się że wcale nie jest najtańszy. 30 tabl. kosztuje ok.6-7 zł, teraz wyszedł kwas foliowy z firmy Puritans 150 tabletek za 15 zł. http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722 ;19/st/20060316/dt/7/k/0f44/preg.png> 11:01 markotka Kwas foliowy powinno brać się faktycznie jakieś trzy miesiące przed zajściem w ciążę i jeszcze przez trzy pierwsze miesiące ciąży. Życzę owocnych starań! 13:02 kangurek folik jest bez recepty!!!!! 30 szt. ok 7 zł. Ja brałam miesiąc przed planowaną ciążą i jeszcze przwie 3 miesiące kiedy już byłam w ciąży. Trzeba go brać to dobre dla dziecka 13:14 Acidum Folicum Acidum Folicum 5 mg - ten preparat rzeczywiscie wydadza tylko na recepte ze wzgledu na dawke, choc ja uprosilam pania aptekarke i dostalam. Jedno opakowanie kosztuje ponad 2 zl (30 tab). Folik dostaniesz bez problemu. KWAS FOLIOWY JEST BARDZO POTRZEBNY - zapobiega wada neurologicznym. 14:18 dsa dziekuje za odpowiedzi Ja bym chciala ju sie postarac w przyszlym miesiacu.. czyli po miesiacu stosoania mam nadzieje ze sie uda..bardzo ym chciala pozdrawiam 14:21 gratka23* czy folik można brać przez całą ciążę ??? w ulotce pisze , że do 3 m-ca hmmm???? pomóżcie 15:52 ZosiaSamosia25 a ja nie jestem jeszce w ciąży, nie planuję zajścia w ciążę, ale biorę Folik zapobiegawczo. Znajoma pielęgniarka powiedziała że nie zaszkodzi mi to, nawet będzie korzystne dla mnie a gdybym "wpadła" to przynajmniej dziecko będzie chronione od pierwszego dnia poczęcia. Biorę Folik juz 3 miesiąc. Kupuje w aptece bez recepty. Ostatnio dałam 6.50zł za 30 tabletek. Zdecydowanie nie jest drogi. Polecam 19:46 dede niektorzy lekarze zalecaja nawet Folik pol roku przed rozpoczeciem staran - rzeczywiscie nie zaszkodzi a co do pytania czy brac przez cala ciaze to wystarczy brac do 12 tyg.,a pozniej najczesciej lekarz przepisuje jakis preparat witaminowy,ktory kwas foliowy zawiera juz w niezbednej dawce,wiec bez obawy (Feminatal i Materna na pewno maja w swoim skladzie kwas foliowy,nie wiem jak inne) http://bd.lilypie.com/8RFfp1>

Gość /łączenie tematów/
Temat: Folik - Kwas foliowy... PO CO TO ??? Co on mi daje / ??? 00:09 Proszę o odpowiedź Wiem, że to dobre dla dziecka, ale gdy ja sie staram i zazywam kwas foliowy to czy on zwiększa też moją płodność??? Czy tylko w razie ciązy daje dziecku większą szanse na zdrowie? 00:10 do pozdro apel o spluniecie powinnas brac jak tylko postanowisz ze starasz sie o dziecko zapobiega wadom rozwojowym ukladu nerwowego u dziecka 00:17 Proszę o odpowiedź Wiem o tym! ... ale dopiero sie staram i jestem ciekawa czy on jakoś Zwiększa płodność... pomaga zajść w ciąże???? Czy tylko pomaga dzidziusiowi gdy już w ciązy będę ???